Cealaltă parte a speranţei – „Iubesc Finlanda. Ajută-mă să fug din ea”
Articol de , 11 iunie 2017, 22:52
Comedia dramatică „Cealaltă parte a speranţei” este realizată cu un umor perfid, la nivel de detaliu, de cineastul finlandez Aki Kaurismäki, distins la Berlinale cu Ursul de Argint pentru regia acestui film, despre care a declarat: „…încerc să fac tot ce pot eu mai bine pentru a sfărâma modul european de a vedea refugiaţii fie ca victime pe care le compătimim, fie ca pe imigranţii aroganţi din punct de vedere economic, care ne invadează societatea pur şi simplu pentru a ne fura locul de muncă, soţia, casa ori maşina”.
Sherwan Haji este interpretul sirianului Khaled, care fuge din ţara sa împreună cu sora sa după ce un bombardament le distruge casa şi omoară familia. El străbate mare parte din Europa pentru a-şi regăsi sora de care se rătăceşte la una din multele graniţe pe care le-au avut de trecut, ajungând în Helsinki aproape întâmplător la bordul unui vapor. Autorităţile finlandeze consideră că situaţia dezastroasă din Siria, cum e numită chiar de presa din Finlanda, nu ar justifica acordarea azilului politic cerut de Khaled, care reuşeşte însă să scape de repatrierea forţată.
Sakari Kuosmanen joacă pe Wikström, celălalt protagonist al filmului, un comis voiajor excentric de peste 50 de ani, care, la începutul filmului vinde în special cămăşi de bărbaţi şi cravate, activitate pe care o părăseşte, ca şi pe soţia lui alcoolică. Cu suma de bani pe care o câştigă la o partidă particulară şi ilegală de poker, el îşi cumpără un restaurant aproape falimentar, pe care încearcă, cu ajutorul a diferitelor reţete şi a ciudăţeilor angajaţi moşteniţi, să-l facă profitabil.
După ce aproape jumătate din film urmărim cele două personaje în paralel, drumurile lor se intersectează, Khaled ajungând angajatul lui Wikström… după un schimb de pumni. Aşa cum a fost ajutat de alţi oameni simpli din Helsinki, el primeşte suportul, chiar cu încălcarea legii, din partea patronului şi a colegilor săi de muncă din restaurant. Inclusiv în a o aduce în Finlanda, tot fraudulos, pe regăsita sa soră. Aşa că am fi putut avea un fel de happy-end al comediei dramatice „Cealaltă parte a speranţei”, dacă nu ar interveni brutal un grup de huligani de extremă dreaptă care-l rănesc pe sirian, crezând că este… evreu.
Vă lăsăm să descoperiţi profunzimile acestui film în care muzica joacă un rol important şi pentru că personajul Khaled ştie să cânte la un instrument arab tradiţional.