Logica unei expresii sau a unui proverb
Articol de razvanursuleanu, 12 iunie 2017, 08:35 / actualizat: 12 iunie 2017, 22:39
Am mai vorbit de-a lungul timpului despre proverbe sau expresii din limba română care au un sens ciudat sau ambiguu, dar sunt des folosite pentru că aparent servesc drept argument în cadrul unei discuții. Una dintre expresiile care rezistă de zeci de ani este “Încercarea moarte n-are”.
Logica acestei expresii mă depășește complet. Este adevărat, pot fi cazuri concrete în care nu există vreun pericol fizic aparent atunci când încerci un anumit lucru, de exemplu să iei o notă mare la Bacalaureat. Poți chiar încerca să dai examenul de mai multe ori, singurul risc fiind acela de a muri de plictiseală în clasă atunci când habar nu ai ce vor de fapt profesorii de la tine. Dar există și foarte multe cazuri în care încercarea are moarte, la propriu.
Nu cred că este o idee bună să încerci să vezi cine reușește să treacă primul la barieră, tu sau trenul, spunând înainte că nu este niciun pericol, având în vedere că suntem apărați de expresia “încercarea moarte n-are”.
Nu recomand nici traversarea în fugă a străzii cu ochii închiși sau echilibristica pe marginea balconului, pentru că nu sunt de părere că “încercarea moarte n-are” ne scutește de riscuri în aceste momente cruciale.
O expresie sau un proverb ar trebui să funcționeze în orice situație, morala fiind una universală și nicidecum una care se aplică de la caz la caz.