Ziua Informării Preventive
Articol de , 13 iunie 2017, 13:56
Sediile inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă îşi deschid porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de pompier, cu ocazia ‘Zilei Informării Preventive’, sărbătorită la nivel european pe 13 iunie.
„Desfăşurate sub sloganul ‘Preveniţi ghinionul’, activităţile informativ-educative ce au loc cu această ocazie urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă”, informează Biroul de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
În zonele cu public numeros sunt organizate puncte de informare preventivă şi exerciţii demonstrative de stingere, descarcerare şi acordare a primului ajutor medical de urgenţă, iar specialiştii în domeniul preventiv susţin lecţii de informare preventivă în unităţi de învăţământ.
Acţiunile dedicate acestei zile vor fi derulate şi la nivelul ISU Bucureşti – Ilfov, astfel că între orele 10:00-18:00 subunităţile îşi aşteaptă vizitatorii dornici să cunoască aspecte din activitatea specifică pompierilor.
În anul 2016, în România au fost înregistrate peste 27.800 incendii, cu o medie zilnică de 76 de evenimente, ceea ce reprezintă 7% din totalul situațiilor de urgență generate de manifestarea tipurilor de risc la nivel național. Un sfert dintre acestea, respectiv peste 6.800 de incendii, s-au produs la locuințe. Statistic, în medie 19 locuințe au fost afectate de incendii în fiecare zi a anului trecut. Pe lângă pagubele însemnate, incendiile au produs şi 917 victime, dintre care 59 de copii. Principalele cauze generatoare ale evenimentelor au constat în exploatarea echipamentelor electrice defecte sau improvizate – 26%, coșurilor de fum defecte sau necurăţate – 17%, foc deschis – 14% și mijloace de încălzire defecte/improvizate – 7%. Pentru crearea culturii de securitate și a comportamentului preventiv în rândul populației, IGSU a derulat și derulează, împreună cu partenerii instituționali, campaniile naționale „F.O.C – Flăcările Omoară Copii”, „R.I.S.C. – Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale” şi „R.I.S.C. – Siguranţa nu este un joc de noroc!”.