Parcul Verdi, intre dorintele oamenilor si promisiunile primarului…
Articol de Mircea Apostolescu, 17 iunie 2017, 14:57
Parcul Verdi din sectorul 2 avea initial o suprafata de aproximativ 55.000 de metri patrati. In urma retrocedarilor succesive, din aceasta suprafata doar 5.500 de metri patrati se mai afla in proprietatea Municipiului Bucuresti si in administrarea Primariei Sectorului 2, spune edilul Toader Mugur Mihai. Actualmente exista 27 de proprietari in fostul parc, cea mai insemnata proprietate privata fiind de 11.000 de metri patrati.
Astazi, zeci de cetateni din zona s-au adunat pentru a face curatenie in fostul Parc Verdi si pentru a cere ca autoritatea locala sa rascumpere terenul pe care se afla parcul.
Primarul Toader Mugur Mihai spune ca proprietarul celei mai insemnate suprafete din parc, cea de 11.000 de metri patrati, are datorii la bugetul local si ca va incerca sa il execute silit si sa preia terenul. Pentru restul suprafetei, s-au purtat discutii la Primaria Capitalei cu primarul general, Gabriela Firea, pentru a face o expropriere in interes public, spune Toader Mugur Mihai.
Sectorul 2 are 400.000 de cetateni si doar aproximativ 11 metri patrati de spatiu verde pentru fiecare cetatean. Acelasi sector este cel in care s-au facut cele mai multe retrocedari, care au lovit suprafete verzi, parcuri sau spatii verzi dintre blocuri. Astfel, cu aproape o luna si jumatate in urma, prin hotarare definitiva de instanta au fost retrocedate 45 de hectare de spatiu verde in zona Fundeni. Suprafata include Parcul „Motodrom” si baza sportiva „Juventus Colentina”. Daca pentru parc s-a gasit solutia exproprierii pentru utilitate publica, in ceea ce priveste baza sportiva, nu par a exista solutii.
Alte 30 de hectare din parcurile bucurestene, in pericol!
Aproximativ 30 de hectare din marile parcuri bucurestene risca sa fie distruse ca spatii verzi si construite, daca autoritatile nu vor lua masuri urgente. Este vorba de bucati din parcurile Tineretului, Titan, Circului, Plumbuita, Pecineaga si Verdi care au fost retrocedate de catre justitie, prin hotarari definitive. Solutia pentru salvarea acestor spatii verzi ar fi rascumpararea sau exproprierea.
In 2014, Parlamentul a adoptat Legea 135/2014, publicata in Monitorul Oficial in octombrie 2014, care spune ca Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor se modifica astfel: „Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu”.
Cate parcuri a pierdut Bucurestiul?
Primaria Capitalei a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) procesul impotriva mostenitorilor care au revendicat terenul de aproximativ 4 hectare din Parcul Plumbuita, in suprafata totala de 80 ha, decizia pronuntata in anul 2015 fiind definitiva si irevocabila. Terenul a fost revendicat de familia Barbulescu, care se judeca din 1999 pentru el cu Primaria Capitalei si Primaria Sectorului 2.
Si din Parcul Titan au fost retrocedate 12 hectare din cele 85 de hectare ale acestuia.
Parcul Verdi in suprafata de 5,6 hectare a fost retrocedat cu exceptia unui colt de 5.500 de metri patrati, la intersectia dintre strada Giuseppe Verdi si Barbu Vacarescu, unde este amenajat un loc de joaca pentru copiii.
Din Parcul Tineretului au fost retrocedate aproape 7 hectare din cele 200 ha, din Parcul Circului cu o suprafata de 26 ha – aproape un hectar, iar in parcurile Bazilescu si Floreasca sunt solicitari de retrocedare in curs de solutionare.
Daca in Parcul Tineretului proprietarii au inceput deja sa construiasca, celelalte parcuri ar putea fi salvate.
Galerie foto de la actiunea din Parcul Verdi