Jungla urbană, cu mașinile în parc! Unde să mai respiri aer curat?
Articol de Mircea Apostolescu, 22 iunie 2017, 08:43
Trăim într-o vreme a dezvoltării fără precedent a aglomerărilor urbane, cu tot ce înseamnă ele bun, dezvoltare economică, locuri de muncă, servicii de top, dar și cu tot ce înseamnă ele mai rău, aglomerație, poluare, stres etc.
Pentru a încerca să combată efectele negative ale urbanizării excesive, oamenii de pretutindeni, din toate orașele mari, au inventat parcurile. Aceste oaze de verdeață, de aer curat și de liniște sunt esențiale pentru omul modern, atunci când are nevoie să facă puțină mișcare, să respire un aer mai puțin poluat și să se relaxeze. Numai că aceleași oaze, parcurile, sunt ținta rechinilor imobiliari, care le-ar transforma pe toate în ansambluri rezidențiale și de birouri, și a afaceriștilor de tot soiul, care fac bani pe seama parcurilor, fără să țină cont de ceilalți oameni, care doresc să se plimbe liniștiți. Astfel, hotelul și restaurantul Herăstrău, situat în parcul cu același nume, atrage numeroși turiști, nuntași, cupluri de taină, oameni care vin să mănânce o friptură și să bea o bere etc. Deși hotelul-restaurant beneficiază de o parcare generoasă în spate, înainte de intrarea în parc, numeroși clienți preferă să între cu mașinile pe aleile învecinate din Herăstrău și să le parcheze la umbră.
Și, atunci, oamenii, care ar dori să evadeze puțin din jungla de beton și asfalt cutreierată de peste un milion de motoare termice a orașului, unde să se mai ducă, dacă și în parc dau peste gazele de eșapament de care vor să fugă? Și ar mai fi o întrebare: ce fac cei de la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB)? Parcul este înțesat de paznici plătiți din banii noștri, oare nu vede nimeni că mașinile pătrund din ce în ce mai adânc în Herăstrău?