RAPID Bucuresti implineste 94 de ani de la infiintare! 94 de ani de visare visinie
Articol de Vicentiu Andrei, 25 iunie 2017, 12:19
Parte integranta a cubului granzilor fotbalului romanesc, Rapid a facut dintotdeauna nota aparte.
De la povestea inceputurilor pana la particularitatile victoriilor, Rapidul a descris in fotbalul romanesc o asimptota proprie, foarte rar asimilata vremurilor prin care a trecut.
Spre deosebire de greii Steaua si Dinamo, cluburi caracterizate prin ADN-ul fugii dupa victoria permanenta, giulestenii au adus savoarea altui stil in sportul rege.
Nu multe sunt cluburile romanesti ce au intampinat infrangerile ori chiar retrogradarile cu zambetul pe buze, dupa cum rare sunt momentele in care castigarea unui campionat a fost salutata doar prin zambetul triumfator al acelor ce au venit, de bucurie, pe jos de la Ploiesti pana in Capitala.
Atunci cand citesti povestea Rapidului stii ca nu mai judeci in termeni de victorie ori infrangere, simti ca pozitia in clasament devine doar un simplu si plictisitor exercitiu de matematica, recunosti, indiferent de echipa favorita, ca visiniul cantat in Giulesti este melodia celor ce vor sa fie altfel.
Fondat in 1923 la data de 25 iunie, bazele clubului au fost puse de catre un grup de muncitori de la Atelierele Grivita, sub denumirea de “Asociatia culturala si sportiva C.F.R.”.
Ceferistii au castigat de 3 ori Campionatul Romaniei (1967, 1999, 2003), iar in 1942, au cucerit un campionat de razboi, a carui trofeu purtanumele de “Cupa Basarabia”.
De asemenea, “Vulturii visinii” au avut la picioare CupaRomaniei de nu mai putin de 13 ori.
Magia visinie a inceput intr-o zi de 25 iunie in anul 1923, cand lucratorii de la Atelierele Grivita, au pus bazele clubului intr-o sala a unei scoli primare din zona Grivita.
Primele echipamente au fost confecționate din pânză vișinie rezistenta la murdarie, iar ghetele cu crampoane recondiționate au fost create din bocancii uzați folositi la ateliere.
Pe 28 octombrie 1923 echipa joacă primul său meci, împotriva celor de la Unirea Timișoara, pe care îl pierde cu 8-4.
Echipa se inscrie in DIVIZIA A in sezonul 1932-1933, primul sezon al competitiei in sistem divizionar.
Din acel an, 1932, locul de disputare a meciurilor oficiale si baza antrenamentelor va fi stadionul Giulesti.
Primul marcator al giulestenilor în Divizia A a fost Francisc Boroș.
În anul 1936 echipa își schimbă denumirea în Rapid București, fiind luată ca model formația austriacă Rapid Viena.
În perioada interbelică, formația feroviară s-a numărat printre echipele de top ale României, câștigând șapte Cupe ale României.
În 1940 Rapid este prima echipă de fotbal din România care a reușit calificarea în finala unei cupe europene, Cupa Europei Centrale, nedisputată din cauza izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial.
După c etrecuse de Hungária FC MTK în sferturi și de Građanski Zagreb în semifinale, feroviarii aveau să-i întâlnească în finală pe cei de la Ferencváros TC.
După război, echipa revine în campionatul Campionatul capitalei în ediția 1945-1946, situându-se în final pelocul 4.
Perioada anilor ’60 a fost una din cele mai bune din istoria fotbalului ceferistilor.
În 1961 ajung până în finala Cupei României, unde pierd cu Arieșul Turda, scor 1-2.
Sezonul următor, 1961-1962, ajung din nou în faza finală, pierzând în fața Stelei cu 1-5.
În marea majoritate a acestor ani, echipa se regăsește în plutonul fruntaș al campionatului, totul culminând cu sezonul 1967 când Rapid reușește să cucerească primul titlul de campioană a României, campionat câștigat în ultima etapă, la Ploiești, unde trebuia să nu piardă în fața Petrolului.
Anii 1975-1990 sunt mai intunecati pentru Vulturii visinii.
Pe 14 august 1985 Rapidul suferă cea mai severă înfrângere din campionat, pe terenul Corvinului, scor 9-0.
Pe 3 mai 1989 are loc Rapid-Steaua 2-8, meciul cu cele mai multe goluri primite pe teren propriu de giuleșteni.
In perioada anilor 1990-2013, Rapid reuseste cele mai mari si importante performante ale sale, atat pe plan intern, cat si international.
Echipa a fost preluata din 1993 de George Copos iar in 1999 si 2003 giulestenii castiga campionatul, iar in 1998, 2002, 2006 si 2007, Cupa Romaniei.
În 2006, Rapid s-a calificat în Cupa UEFA din postura de câștigătoare a Cupei României și a reușit totodată calificarea în premieră în grupele acestei competiții, la al doilea sezon de când UEFA a introdus acest format pentru a doua competiție intercluburi ca importanță din Europa.
Alb-vișiniii au trecut de grupe, iar în șaisprezecimi au întâlnit echipa germană Hertha Berlin, pe care au eliminat-o după 1-0 la Berlin și 2-0 pe „Giulești”.
Rapidiștii au continuat sa fie „nasii”echipelor germane, depasit si pe SV Hamburg, iar în sferturi au întâlnit Steaua, cealaltă echipă românească aflată la cea mai mare performanță în Cupa UEFA din istorie.
A fost o luptă dramatică, de unde învingători au ieșit steliștii, după 1-1 în „Giulești” și 0-0 pe Stadionul Național (steliștii s-au calificat datorită golului din deplasare).
După acel sezon, situația financiară a Rapidului s-a complicat, în parte și din cauza condamnarii penale a patronului George Copos în Dosarul Transferurilor și apoi în dosarul „Loteria”.
Firesc, performanțele au intrat și ele într-un declin, după ce în 2007–2008 terminase pe locul 3, Rapidul terminând campionatul pe locurile 7–8 de trei ori înurmătorii cinciani.
Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal a hotarat la 10 mai 2013 sa nu acorde Rapidului licenta pentru Liga 1 pentru sezonul 2013-2014.
In 2016 clubul a fost declarant in instanta in faliment.
Desi decizia nu era definitiva, a avut ca urmare faptul ca echipa nu a mai putut inregistra contracte noi- neavand legitimati suficient jucatori, clubului i-a fostimposibil sa se inscrie in prima divizie in sezonul 2016-2017.
Suisurile si coborasurile par sa fie parte integranta a fibrei rapidiste, insa nu in acea maniera fluctuanta a altor cluburi de fotbal ci intr-un fel propriu, care explica de ce multi dintre cei ce iubesc Rapidul compara trairile visinii cu insasi viata…pentru ca asa este…
Tocmai de aceea, indiferent de situatia de moment, un lucru este sigur…Rapidul se va inalta din nou…asta stim sigur!