Articol de ,
28 iunie 2017, 21:28 / actualizat: 29 iunie 2017, 0:31
Cand canicula resimtita de noi nu e canicula reala…
Pentru ca are si “canicula” asta, definitia si regulile ei.
Conform siteurilor specializate, “În România, vremea este caracterizată ca fiind caniculară atunci când temperaturile maxime ating sau depășesc 35 °C în cursul zilei și se situează în jurul a 20 °C sau peste acest prag, noaptea iar indicele de temperatura/umezeala atinge pragul de 30 de unitati”.
Conform prognozei meteo, ziua de 28 iunie 2017 nu a fost una caniculara in Bucuresti. Temperatura maxima atinsa a fost de 33 de grade Celsius.
Maine, 29 iunie, va fi!
Nu, nu mi-a soptit nicio “pasarica” ci este informatia primita de la meteorologul de serviciu la Administratia Nationala de Meteorologie.
Si asta arata si datele de pe pagina Administratiei.
E adevarat: a fost cald, foarte cald in Bucuresti astazi.
Am simtit pe pielea mea si pe strada, desi am cautat umbra, si in statiile RATB, desi aveam capul acoperit si ochelari de soare si imbracaminte adecvata, si in mijloacele de transport, pe care, daca am avut norocul sa prind un scaun liber, am simtit ca ma lipesc de el in secunda urmatoare.
Dar, conform prognozei si acestei “legislatii a caniculei”, nu a fost canicula. Au fost “numai”33 de grade si nu 35!
In urma cu o saptamana, primarul general, Gabriela Firea, a cerut amplasarea corturilor anticanicula si dotarea acestora cu apa rece si aer conditionat.
Cam asa ar trebui sa arate acestea:
Ma rog, nu cu doamna primar in ele.
Din cele patru corturi pe care le-au vizitat astazi unii bucuresteni, doar doua aveau aer conditionat: cortul de la Piata Victoriei avea o instalatie portabila de aer conditionat, dar aceasta nu era alimentata cu curent electric iar la ASE, lipsea cu desavarsire instalatia de aer conditionat.
Pe de alta parte, la comandamentul anticanicula de saptamana trecuta, spun tot unii bucuresteni, informati de „pasarele”,managerul SABIF, medicul Alis Grasu, si-a luat angajamentul ca institutia va asigura personal medical voluntar pentru corturile anticanicula.
Astazi, niciunul dintre cele patru corturi pe care le-au vizitat… bucurestenii despre care vorbeam mai devreme, nu oferea asistenta medicala.
Ce e drept, e drept.
Dar, cum nu trebuie sa fim si de acord cu ceea ce se intampla, am cerut lamuriri.
Mai intai la Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov.
Doamna manager ne a raspuns de la primul apel (am sunat cu numar necunoscut!) si ne a explicat cum stau lucrurile:
“De la ora 8.00 pana la ora 15.00, la Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov au apelat 521 persoane care au si primit îngrijiri medicale.
Dintre acestea, 280 de persoane au reprezentat urgente de cod rosu si cod galben, respectiv cazuri foarte grave si grave. Dintre urgente 87 de persoane se aflau in loc public cand s a solicitat salvarea.
Din cele care se aflau in loc public 16 persoane au prezentat lipotimii si 8 persoane au prezentat sincope.”
In ceea ce priveste prezenta voluntarilor la corturi, exista un protocol cu Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale a Municipiului Bucuresti (ASSMB), in cadrul caruia, in functie de anuntarea sau nu a caniculei, acestia sunt solicitati sa sa prezinte la corturi.
Astazi, nefiind canicula, conform protocolului (la naiba! Mai sunt si oameni care respecta ceva in tara asta, chiar daca acel ceva e un simplu protocol!) voluntarii nu au fost solicitati.
Ca in fiecare an, voluntarii isi planifica pe zile, din timp, prezența la corturi. In timpul lor liber, intre ture, serviciu, casa. Fara nicio retributie din partea cuiva. Pentru ca le pasă de cei din jur, care ar putea avea probleme. Nu au refuzat niciodata.” (Dr. Alis Grasu, manager SABIF)
Dovada planificarii la SABIF, INTRE VOLUNTARI, exista. Chiar si pentru zilele in care nu este canicula, preventiv:
Pentru a afla si o alta parere, al doilea telefon l-am dat la Primaria Municipiului Bucuresti.
Desi imi pregatisem urechea sa stau de vorba cu un robot, paradoxal, mi- a raspuns o voce de om.
Am cerut o situatie a ceea ce se intampla in Bucuresti in aceste zile si, uimitor pentru mine, am primit raspunsul in cateva secunde.
“S-au montat 15 corturi, dotate cu aer conditionat, apa, asistenta medicala de specialitate (personal medical de la SABIF – pe baza de voluntariat si din cadrul cabinetelor medicale scolare ale ASSMB) Punctele medicale anticanicula sunt amplasate in urmatoarele zone:
Piata Victoriei
Piata Romana – Rond A.S.E
Piata Romana – Metrou
Piata Universitatii – Arhitectura
Piata Unirii (Magazin Unirea)
Piata Unirii (Piata 11 Iunie)
Piata Moghioros
Piata Iancului – Metrou
Dristor – Metrou
Parcul Herastrau
Parcul Cismigiu (vis-a vis de Prefectura Municipiului Bucuresti)
Parcul Carol
Piata Muncii
Piata Crangasi
Magazinul Bucur Obor
In premiera, in zilele urmatoare in Capitala vor fi instalate 10 containere medicale, moderne, cu chiuveta, canapea si aer conditionat, cu personal medical, la care bucurestenii pot apela in caz de nevoie. Acestea vor fi amplasate in Piata Victoriei, parc Herastrau, Piata Romana, Unirea, Dristor, Parcul Carol, Piata 11 Iunie-Regina Maria, parcul Cismigiu, Arhitectura si Obor.”
Cum doua surse nu ajungeau am apelat si la Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale a Municipiului Bucuresti (ASSMB).
Aici, cu oarecare retinere, recunosc, in urma experientelor din trecut.
Initial am sunat la directorul medical, doamna Turchez Ablachin.
Adevarata surpriza a venit cand l-am sunat pe noul director, numit in urma cu cateva saptamani in aceasta functie.
Paradoxal! Omul stie si vrea sa comunice.
Astfel, am aflat ca:
“Astăzi s a montat cortul de la ASE care are aer conditionat. Lumea (n.r. voluntarii) nu este in corturi astăzi pentru ca nu a fost anunțată canicula.
Au fost ceva probleme tehnice dar acum cand vorbim, ora 15.00, toate cele 15 corturi au aer conditionat, sunt dotate, sunt verificate. Cand se anunță canicula, sunt pline. In ceea ce priveste aerul conditionat, cei de la ASSMB se ocupă. Aerul conditionat functioneaza.
In privința personalului, se procedează cum s a procedat an de an. SABIF primeste solicitarea de a ne ajuta cu voluntari, seara, dacă a doua zi se anunță canicula. Voluntarii lor isi planifica pe zile, din timp, prezența la corturi. In timpul lor liber, intre ture, serviciu, casa.
Fara nicio retributie din partea cuiva. Pentru ca le pasă de cei din jur, care ar putea avea probleme. Nu ne au refuzat niciodata. Sunt si corturi in care nu sunt voluntari de la SABIF, dar sunt voluntari de la ASSMB.
Zilele urmatoare vor aparea in Bucuresti si primele containere cu aer conditionat si dotare pentru ca voluntarii sa poata acorda îngrijirile necesare celor care se prezintă la corturi.
Corturile sunt montate conform programului. Am schimbat toate lateralele, sa fie curate, in curand se vor monta niste containere. Aer conditionat există pe fiecare cort dar corturile nu au izolare termică. Astfel, vor fi montate aceste containere care vor aduce un plus de confort.
Momentan sunt in functiune 15 corturi si de maine va incepe livrarea de containere. Vor fi in primul lot 3 containere dar in cateva zile vor fi livrate toate.
Locațiile sunt stiute dar poate mai schimbam din corturi cu containere, ca totul sa fie in regula.
Un container va fi prevăzut cu aer conditionat, pat de consultații, masa, scaune, chiuveta tot ce e necesar pentru a se face o consultație minima.
Personalul medical este asigurat o parte prin protocol cu Serviciul de ambulanta si o alta parte este personalul voluntar ASSMB.
Exista un protocol pe baza de voluntariat dar pe perioada in care nu este canicula afara nu sunt prezenti la corturi nici voluntarii, nici angajatii nostri. Si atunci poate apar reclamații ca nu exista personal la corturi…dar personalul trebuie sa fie numai cand este anuntata canicula in ziua respectivă. Adica indicele de temperatura sa fie mai mare de 80.
Nu ma ocup personal de prezența la corturi dar din cate stiu pentru data de 28 nu a fost anunțată canicula.” (director ASSMB, Cristian Pluta)
Asadar,
Nu, autoritatile nu sunt perfecte!
De cele mai multe ori nu fac nimic din ceea ce promit.
Dar asta nu e nici un motiv si nici o scuza pentru a le ataca fara a incerca sa le cerem o parere, niste explicatii…
Umblu si eu destul de mult prin oras, la ore diferite, prin canicula sau nu.
Am vazut si eu “multe persoane, majoritatea varstnice, care merg la corturi pentru a solicita sa li se ia tensiunea, pentru ca nu se simt bine.”
Dar, in conditiile in care nu este anuntata canicula, sa retinem, la corturile anticanicula nu sunt prezenti decat politisti locali.
Acestia, da, nu se ocupa in acest timp de siguranta publica, dar pazesc corturile si le explica oamenilor care solicita asistenta medicala ca nu pot face altceva decat sa apeleze numarul 112, pentru a chema o salvare.
“Gurile rele” care spun diverse lucruri, pe la colturi, demonstreaza inca o data ca nu sunt credibile.
Si ar trebui sa dispara dintr-un material de presa documentat si care se vrea credibil si realizat in mod profesional.
De exemplu, la SABIF, nu se fac abia acum listele cu personalul voluntar (si nu cu cadre medicale dupa cum au inteles unii, ca nu cresc doctori prin toate gropile din sosele). Listele se fac in timp util. Iar voluntarii care isi asuma sa stea in timpul lor liber in corturile ventilate sau nu, chiar nu au nicio obligatie sa faca acest lucru.
Dar, prea putini inteleg ideea de voluntariat. De cele mai multe ori, cei mai multi dintre noi, avem numai drepturi si trebuie sa primim de la altii: din munca lor, din timpul lor, din viata lor!
Habar nu am si nici nu ma intereseaza cu ce circula si pe unde o fac sefii de la ASSMB si SABIF .
Ceea ce stiu e ca in cazul de fata cel putin, respecta niste reguli.
Reguli pe care fiecare ar trebui sa le respecte, conform meseriei pe care o practica.
In cazul jurnalistilor care se respecta, sunt suficiente cateva telefoane date celor “acuzati” si verificarea informatiei de la sursa.
Altfel jurnalisti sau nu, n-ar fi rau, poate, sa respectam sfaturile specialistilor:
În această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidențelor, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18.
De asemenea, MS solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.
În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
Recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.