King Arthur: Legenda sabiei – prinţul crescut în bordel şi unchiul diabolic
Articol de , 2 iulie 2017, 18:35
Apreciatul cineast Guy Ritchie ne propune o variantă proprie, foarte dinamică şi plină de aventuri şi fantastic, a poveştii Regelui Arthur, de la copilăria sa până la ascensiunea pe tron, construirea mesei rotunde şi înnobilarea cavalerilor acesteia. După cum spune şi titlul său, „King Arthur: Legenda sabiei”, în film accentul cade pe Excalibur, magica armă de luptă a regelui Uther, tatăl lui Arthur foarte bineinterpretat de Eric Bana care nu este principalul vrăjmaş al vrăjitorilor, ci Vortigern, fratele său excelent jucat de Jude Law care, însă, prin eliminarea magilor îşi înlătură competitorii dorindu-şi cât mai multă putere pentru sine, inclusiv pe cea magică. Şi pentru a o obţine nu se abţine de la nimic, făcând pactul cu o ciudată fiinţă a apelor ce poate fi o reprezentare a însuşi Satanei, înţelegere ce implică sacrificarea vieţilor celor apropiaţi, de la părinţii lui Arthur, până la propria fiică.
După ce unchiul său îi ucide tatăl şi preia conducerea regatului Camelot, Arthur ajunge ca prunc în oraşul Londinium, care e numele latin al Londrei, şi creşte printre hoţi precum Oliver Twist, dar se şi instruieşte să lupte împotriva temuţilor oşteni regali. Pe care-i ţine însă oarecum sub control pentru că are sub controlul său şi bordelul în care a fost crescut. Vortigern, ştiind că moştenitorul de drept al tronului ar putea să fie în viaţă, obligă pe toţi tinerii din regat să încerce să scoată sabia Excalibur din stâncă. Arthur este pus şi el s-o facă şi, reuşind, viaţa lui se schimbă radical şi este forţat să-şi accepte destinul, până atunci necunoscut, şi să revendice coroana, indiferent că îi place sau nu.
Atipic pentru povestea Regelui Arthur este nu numai că acesta nu-şi doreşte coroana şi puterea, ci şi faptul că cel mai cunoscut magician al vremii, Merlin, apare foarte puţin în acest film. El este oarecum înlocuit de o vrăjitoare bine interpretată de Astrid Bergès-Frisbey, pe care o delegă să instruiască pe Arthur, foarte bine jucat de Charlie Hunnam, să mânuiască sabia Excalibur, să-l protejeze şi să-l ajute să-şi stăpânească emoţiile şi amintirile pentru a-şi împlini misiunea de a înlătura pe Vortigern şi pericolul pe care acesta-l reprezintă atât pentru vrăjitori cât şi pentru oamenii obişnuiţi.
Aproape întreaga distribuţie se remarcă, personajele fiind bine conturate, chiar şi de către actorii neprofesionişti, cum este cazul şi al lui David Beckham. Mai ales că au parte de replici foarte bine scrise şi din care nu lipseşte umorul britanic întâlnit de-a lungul întregului film. Sub îndrumarea regizorului Guy Ritchie scenele de luptă sunt spectaculoase, iar efectele vizuale în 3D şi coloana sonoră completează perfect povestea. Aşa că merită să vizionaţi „King Arthur: Legenda sabiei” la cinematografele de mall unde mai rulează.