The History of Love / Povestea iubirii – Dragostea există!
Articol de , 9 iulie 2017, 03:37
„The History of Love”, cel mai recent şi primul film în limba engleză al cineastului Radu Mihăileanu, este bazat pe bestsellerul omonim scris de Nicole Krauss, ce urmăreşte, de-a lungul mai multor decenii, povestea de iubire dintre Léo şi Alma, doi tineri evrei din Polonia pe care ororile din al doilea război mondial îi despart. Povestea începe într-un sat din acea ţară lucuit de evrei, unde Alma joacă pe degete pe trei tineri îndrăgostiţi de ea, unul dintre ei fiind sensibilul viitor scriitor Leo, interpretat de Mark Rendall.
Sir Derek Jacobi interpretează excelent pe Léo la bătrâneţe, ca locuitor în New York, care scrisese o carte, ce dă şi titlul filmului, pentru Alma Mereminski, bine jucată de Gemma Arterton. După mulţi ani, apariţia volumului sub semnătura unuia dintre prietenii lui din copilărie ajuns în Chile, conectează oameni din întreaga lume. Printre aceştia se află şi o a doua Alma, o adolescentă interpretată de Sophie Nélisse acărei mamă a fost atât de impresionată de această carte încât i-a dat fiicei sale numele personajului ei feminin principal şi este foarte bucuroasă să o traducă, fiind angajată pentru aceasta de către Isaac Moritz, scriitor şi fiul lui Léo, înfiat de amintitul prieten din copilărie. Acestui Isaac, Léo îi trimite, după ce descoperă că îi este fiu, o a doua carte în care omagiază iubirea, ce va apărea … sub numele acestuia, deşi se pare că a realizat că a fost scrisă de adevăratul său tată.
După cum vă daţi seama, „The History of Love” – ce rulează încă la Cinema City Cotroceni şi Sun Plaza, Cinemateca Eforie, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinema Elvira Popescu – spune o poveste destul de întortocheată şi, poate, puţin cam lungă. Deci scenariul nu e punctul forte al filmului, ci o parte din interpretările actoriceşti, dar mai ales însăşi omagiul adus iubirii, cu toate meandrele ei, ce reuşeşte să emoţioneze şi prin imaginea plină de semnificaţii dar, mai ales, cu ajutorul excelentei coloane sonore semnată de Armand Amar. Aşa că spectatorii se vor lăsa luaţi de valul sentimentelor, ca să experimenteze dragostea dintre Léo şi de Alma. Şi poate ca să fie inspiraţi pentru propriile lor poveşti de iubire.
„Povestea cuprinde toate temele pe care, la rândul meu, le ador: puterea iubirii, capacitatea ei de a traversa epoci, continente, generaţii, războaie, culturi, umorul – ca dovadă că suntem cu toţii aici şi că suntem în viaţă”, a declarat Radu Mihăileanu, care, după prima lectură a romanului lui Nicole Krauss spunea: „am avut senzaţia că ştiu deja toate acele personaje şi că ele au fost undeva în mine în tot acest timp”. Şi într-adevăr, cine cunoaşte filmografia acestui cineast va regăsi în noul său film câte ceva din cele anterioare, de la tema trădării din „Trahir”, la cea a emancipării femeilor din „Izvorul femeilor”, sau de la elemente comice şi preocupările de „business” ale evreilor muzicieni din „Concertul”, până la îndemnul din titlul dramei „Va, vis et deviens / Trăieşte!” pe care Leo îl urmează, alimentat de dragostea sa pentru Alma.