S C Colentina, bilantul unui interimat distrugator
Articol de , 13 iulie 2017, 06:57 / actualizat: 4 septembrie 2017, 13:36
Coruptia ucide! Dar nici incompetenta nu ne lasa sa traim!
Si, cand un personaj fara competenta si fara viziune de manager ajunge intr-un post de conducere, viata tuturor o ia razna.
Si, tot ceea ce functiona in parametri normali, atat pentru “prestatori”, personalul medical sau nemedical, cat mai ales pentru beneficiari, pacientii, in cel mai bun caz lucrurile stagneaza in loc sa evolueze, intr-o incredibila si inadmisibila stare de stres si incertitudine.
Pentru cei ce nu-si amintesc, pe 13 Ianuarie 2017 Primarul General, Gabriela Firea dispunea: „Incepand cu data prezentei, se numeste doamna IFRIM SILVI – medic primar – Sef Compartiment Diabet in cadrul Spitalului Colentina in functia de manager interimar al Spitalului Clinic Colentina, pana la revocarea unilaterala din functie, dar nu mai mult de 6 luni.”
15.01.2017 Primaria Municipiului Bucuresti anunta: „Noul manager interimar al Spitalului Clinic Colentina este, prin decizie a Primarului General al Capitalei, dna dr. Silvi Ifrim, care îşi va începe activitatea luni, 16 ianuarie 2017.”
“Îi urez mult succes doamnei doctor Ifrim şi am convingerea că activitatea va decurge normal în Spitalul Colentina, în beneficiul pacienţilor, date fiind atât valoarea de necontestat a colectivului medical cât şi experienţa noului manager, care în cei 30 de ani petrecuţi în acest spital a reuşit să cunoască foarte bine toate problemele”, a declarat Primarul General Gabriela Firea.
Acest „medic cu o reputaţie fără tăgadă” numita „nu ca urmare a unei prietenii politice, inexistentă de altfel, ci în urma recomandărilor mai multor medici din cadrul spitalului” are un istoric controversat, atat profesional, in cadrul Spitalului Colentina (retete fictive eliberate in Ambulatoriul integrat al spitalului, pacienti fictivi, diagnostice inventate…), cat si ca manager interimar la Institutul National de Geriatrie si Gerontologie Ana Aslan.
Pe 16 iulie, mandatul de 6 luni de interimat al doamnei doctor Silvi Ifrim expira.
La fel ca si puterea de a suporta a angajatilor care au mai rezistat in spital, fara sa-si dea demisia de bunavoie sau sub amenintari.
Pana in acest moment Primaria Municipiului Bucuresti nu a anuntat inca un concurs pentru postul de manager al Spitalului Clinic Colentina iar conducerea ASSMB, desi a promis un raspuns referitor la ceea ce se intampla, a incetat sa raspunda la apelurile si mesajele telefonice.
Daca mandatul dr. Ifrim ar fi prelungit, ar fi o ilegalitate.
Variantele pentru existenta unui nou manager, tot interimar, pana la organizarea unui concurs, sunt doua, conform legislatiei in vigoare:
-o noua dispozitie pentru numirea doamnei Silvi Ifrim;
-o dispozitie pentru numirea unei alte persoane.
Daca e sa facem o comparatie cu un manager care isi desfasoara mandatul in baza unui contract de management, contract pe care l-a obtinut prin concurs, managerul interimar isi permite sa faca orice cu spitalul care i-a fost incredintat spre administrare.
Orice se pricepe, neavand responsabilitatea in management sau orice ii sugereaza colaboratorii fideli, care au si ei interesele lor sau ale rudelor angajate in spital si care vizeaza un post caldut si care de cele mai multe ori mai au si polite de platit fostei conduceri.
Care sunt rezultatele interimatului de 6 luni al doamnei manager Silvi Ifrim la Spitalul Colentina?
Conform surselor din spital, devastatoare.
„Prima ilegalitate pe care a facut-o dr. Ifrim cand a pasit in spital ca manager, a fost una foarte constructiva. Pentru ea. Dar in afara legii.
Astfel, si-a stabilit un salariu de 11.424 RON, salariu care nu rezulta din nici un act normativ sau decizie administrativa. Dar l-a trecut si in acte si asa a ramas, fara ca nimeni sa ia vreo masura, desi acest aspect a fost semnalat de catre colaboratori. Conform legii 250/ 2016 ar fi trebuit sa aiba un salariu de 6.791 lei.”
“A provocat demisia mai multor salariati din compartimentul administrativ al spitalului, incepand cu Sef Birou Achizitii, apoi serviciul RUNOS, unde in prezent la biroul personal mai sunt numai 2 salariati, unul intentionand sa-si dea demisia in zilele urmatoare”.
Dupa provocarea acestor demisii prin diverse amenintari cu politia si procuratura in vedera parasirii imediate a posturilor ocupate, doamna manager interimar si-a angajat persoane apropiate ei si anume:
– la serviciul RUNOS a adus prin detasare de la un alt spital aflat in subordinea ASSMB pe domnul PD, fiul doamnei auditor care a verificat spitalul timp de aproape 3 luni;
– la serviciul Tehnic Administrativ a organizat un simulacru de concurs la care a participat si a fost admis sotul prietenei sale de la Institutul National Ana Aslan, domnul TC (a stabilit ca punctaj pentru promovare 50 de puncte fata de 70 de puncte cat prevede legea pentru functii de conducere).
Si-a creat propriul serviciu de secretariat, prin angajarea a doua persoane venite de la Institutul National Ana Aslan pe posturi de statistician si registrator medical, in timp ce serviciul Statistica al spitalului functioneaza cu un salariat pentru statistica de spital si 2 salariate pentru statistica din ambulatoriu integrat.
A desfintat din organigrama aprobata a Spitalului, Serviciul Financiar Contabil si a creat doua servicii, de Contabilitate buget si Serviciul financiar, contrar ordinului MS 1224/2010 anexa 9, care stabileste clar normativul de personal pe categorii de spitale. Infiintarea celor doua noi servicii a lasat posibilitatea crearii a doua posturi noi de sef serviciu, cu toate ca posturile desfiintate fusesera obtinute prin concurs.
Prin strategia folosita de distrugere a Serviciului RUNOS si a Serviciului Achizitii si plasarea de personal subjugat manipuleaza dupa bunul plac intreg spitalul.
A sabotat derularea Programului National de Transplant Pulmonar initiat de Spitalul Sfanta Maria, prin refuzul de a amenaja o rezerva de izolare in Compartimentul Pneumologie si de a dezvolta acest compartiment, in ciuda insistentelor Doamnei Primar General, Gabriela Firea.
A impietat toate proiectele ce se aflau in derulare precum cercetarea, reabilitarea post transplant pulmonar, hematologia, neurochirurgia, terapia intensiva.
Au fost inregistrate demisii in randul medicilor. De exemplu, din Compartimentul Cercetare au demisionat 4 medici cercetatori. A determinat deasemenea demisia “fortuita” a sefului de sectie Neurochirurgie, lasand sectia fara reprezentare administrativa (aceasta fiind una din sectiile nou infiintate si pe care doreste sa o desfiinteze).
A facut demersuri prin audiente la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Directia de Sanatate Publica pentru a arata ca serviciile medicale de spitalizare de zi decontate ar fi fost ilegale si ca trebuie realizate controale foarte drastice care sa conduca la restituirea sumelor incasate, actiune similara cu cea pe care a desfasurat-o tot ca manager interimar la Institutul National Ana Aslan, timp de 8 luni.
A iscat un intreg scandal referitor la cele 94 contracte pe perioada determinata, care nu ar fi avut corespondent in numarul de posturi temporar vacante si posturi vacante din statul de functii aprobat, cu toate ca acestea, in cele din urma s-a dovedit ca existau. Nici pana in momentul de fata, cu toate ca a promis ca va rezolva situatia, nu a semnat contractele de munca pe perioada determinata ale unor salariati care sunt angajati in sectiile ATI I si Neurochirurgie, cu toate ca acestia au dat examen pe post si puteau beneficia de prelungire inca un an, doamna manager afirmand ca isi asuma plata unor eventuale amenzi ale Inspectoratului Teritorial de Munca. Din nou banii publici, banii Spitalului Colentina vor fi aruncati pe niste greseli si rafuieli ale doamnei manager, in loc sa fie folositi in beneficiul pacientilor.
Toate actiunile sale sunt distructive la adresa Spitalului, solicitand continuu controale, care destabilizeaza intreaga activitate medicala, in timp ce in spital exista mari lipsuri de materiale sanitare, dezinfectanti si medicamente, in special citostatice. Personalul medical a ajuns in situatia de a cumpara materiale sanitare pentru a-si desfasura activitatea si ingriji pacientii.
Atentia doamnei interimar nu a fost canalizata catre optimizarea si cresterea veniturilor incasate de la CASMB, ci catre taierea unor drepturi salariale, precum indemnizatiile de conducere ale sefilor de sectii si compartimente, interzicerea asistentilor sefi de sectie de a efectua activitate medicala in zilele de sambata si duminica contrar prevederilor din fisa postului, interzicerea efectuarii de ore suplimentare chiar si atunci cand situatiile o impun conform legii 53/2003 (Codul muncii actualizat 2017) art.122 si 123, in sectiile unde exista deficit major de personal. Pe de alta parte, nu a facut niciun demers pentru angajarea de personal mediu si auxiliar medical acolo unde era de fapt necesar.
A defaimat continuu propriul spital in conferintele de presa, insa nu a demarat niciun proiect de reabilitare a cladirilor si sectiilor „defavorizate” si niciun plan de conformare 2017 conform Autorizatiei sanitare de functionare.”
Ce se intampla in prezent la Colentina?
“Spitalul functioneaza din inertie.
In prezent nu functioneaza nicio Comisie, cum ar fi cea de Etica, Comisia de evaluare a riscurilor, etc;
Mai mult, structura de cercetare a spitalului este lasata pe seama dr. Dan Anca, sotia Prof. Univ. Dr. Gheorghe Andrei Dan, care nu a organizat pana in prezent nici un examen pentru ocuparea posturilor vacante. Desi exista obligativitatea ocuparii acestora pana la 15 ianuarie 2018, iar aceasta structura este realizata din fonduri europene nerambursabile. In conditiile nerealizarii indicatorului de ocupare a posturilor vacante, spitalul este pasibil de restituirea banilor primiti de la Uniunea Europeana.
In tot acest timp, angajatii au tras semnale de alarma, dar, se pare, nimeni nu a avut urechi sa auda.”
Inspectoratul teritorial de munca Bucuresti a fost si el instiintat despre ceea ce se intampla, dar inutil.
“Prin prezenta va aducem la cunostinta despre unele nereguli referitoare la stabilirea drepturilor salariale ale Managerului interimar al Spitalului Clinic Colentina, nereguli care constau in:
1.In luna ianuarie 2017 prin decizia Primarului general al Primariei Municipiului Bucuresti a fost numita la conducerea Spitalului Clinic Colentina, D-na Dr. Silvi Ifrim, medic care a preluat prerogativele de manager pentru un salariu de 11424 Ron.
Acest salariu nu are un temei legal, el fiind stabilit de D-na Manager prin comunicare verbala serviciului RUNOS fara sa tina cont de grila de salarizare stabilita de legea 250/2016 care prevede un salariu de 6791 Ron.
De precizat este faptul ce decizia de numire ca manager interimar nu face referire la nivelul salarial si nici la drepturile si obligatiile acestuia, lasand sa se inteleaga ca atat drepturile salariale cat si celelalte drepturi si obligatii vor fi cele prevazute de legislatia in vigoare la momentul numirii.
Deoarece pana la aceasta data serviciul RUNOS al spitalului nu are raspuns de la organul ierarhic superior, in speta PMB sau ASSMB, va solicitam dumneavoastra ca in calitatea de reprezentant al Ministerului Muncii in Romania sa dispuneti un control tematic la Spitalul Clinic Colentina in vederea stabilirii corecte a salariului de incadrare al Managerului Silvi Ifrim si eventual sanctionarea celor vinovati precum si recuperarea prejudiciului daca acesta exista. “
Si Primaria Municipiului Bucuresti a fost instiintata despre unele probleme din spital
Un memoriu a fost depus si pe linie politica:
“Numirea doamnei doctor Silvi Ifrim ca Manager interimar a determinat o situatie de criza, haos si hartuire in spital prin faptul ca si-a construit o administratie paralela cu administratia existenta a spitalului prin aducerea din afara institutiei a unor persoane straine de spital si care au acces neconditionat la documente confidentiale ale personalului angajat TESA si medical, dosarele de personal fiind depozitate in biroul Doamnei Manager”...
“In timp ce factorii responsabili aveau probleme mult mai “importante” de rezolvat, doamna manager interimar, persoana care dramuieste banul public in Spitalul Colentina, cu salariu aproape dublu fata de cel legal, si-a vazut in continuare de micile ei rafuieli personale si, evident, a inceput tratativele cu firmele de consultanta, cu care, probabil, va umple treptat spitalul: PMA Consulting srl pentru curs achizitii si achizitii, MedRight Expert pentru instruirea personalului medical, DALhealt management consulting since 2000 pentru evaluare clinic-financiara si recomandare pentru imbunatatirea indicatorilor”.
ATI 1, sacul de box al doamnei manager interimar
“In ciuda conferintei de presa organizate si a promisiunilor doamnei manager, in continuare exista o singura asistenta de anestezie, cu program 7.00-15.00 la 2 sali de neurochirurgie si chirurgie spinala, zilnic programul operator depasind ora 15.00 in ambele sali. Cu toate acestea sectiile ATI 1- Neurochirurgie au facut tot posibilul si mult decat atat, in a salva 300 de oameni prin interventii neurochirurgicale de mare amploare.
Problema personalului mediu si auxiliar in ATI I ramane critica, ca si pacientii pe care ii trateaza.
Cat va mai trece pana la aprobarea ASSMB, publicarea posturilor, concurs, contracte si formare de personal, in conditiile in care directia nu gaseste nicio solutie „interimara” salvatoare? “
Angajatii cred ca, sincer, “nu se doreste continuarea activitatii acestei sectii suport pentru toate sectiile nou create, acest lucru avand efect de domino asupra neurochirurgiei, hematologiei, pneumologiei, in conditiile neluarii de masuri din partea directiei, a ASSMB si Consiliului general al PMB. In foarte scurt timp se va ajunge in incapacitatea de a mai asigura ingrijiri si servicii medicale.”
“Este clar ca toate aceste disfunctionalitati se rasfrang de fapt asupra personalului si, duc implicit la pierderea celor putini care au mai ramas, macinati de instabilitatea si hartuirea doamnei manager si mai ales, asupra pacientilor spitalului.”
Angajatii isi doresc si spera ca “decizia doamnei Primar General Gabriela Firea sa fie in asa fel incat viitorul manager interimar sa dea dovada de o probitate morala si profesionala de necontestat si sa isi desfasoare activitatea chiar intr-un mediu normal, de armonie si nu in cadrul unui mediu permanent conflictual, asa cum este la momentul de fata.”