Terenul Esplanada revine in actualitate?
Articol de Mircea Apostolescu, 17 iulie 2017, 09:36
Conform unui proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) de miercuri, 19 iulie, Primaria Capitalei intentioneza sa construiasca un centru multifunctional in zona Unirii. Acesta ar urma sa imbine cladiri de birouri, administrative, un centru de afaceri, spatii culturale, parcari si o zona verde de agrement.
Prin proiectul de hotarare, Municipalitatea urmareste trecerea, din proprietatea statului si administrarea Ministerului Dezvoltarii, in proprietatea Municipiului Bucuresti a terenului marginit de Bulevardul Unirii – Strada Nerva Traian – Bulevardul Octavian Goga – Bulevardul Mircea Voda. De fapt, este vorba despre terenul ce se află vis-a-vis de Tribunalul Municipiului Bucuresti, langa Biblioteca Nationala, care este cunoscut de catre multi bucuresteni sub numele de „Esplanada”, dupa numele unui mare proiect investitional ratat al Guvernului.
Conform proiectului supus aprobarii consilierilor municipali: „Pe amplasament, se va realiza un Centru multifuncţional, care va cuprinde: spatii administrative, spatii birouri, centrul de afaceri, investișii culturale, zona verde si de agrement si de parcari”.
Expunerea de motive care insoteste proiectul afirma ca, la nivelul Bucurestiului, se inregistreaza un „deficit major cu privire la bunurile imobile (n.r. terenurile) destinate dezvoltarii si implementarii unor proiecte in domeniul urbanismului”, a amenajarii teritoriului si a unor proiecte in domeniul cultural.
Zona Esplanada are o intreaga istorie in ceea ce priveste marile proiecte nerealizate. Astfel, in anii ’80, seful de atunci al statului, Nicolae Ceauşescu, dorea sa construiasca in aceasta zona „Centrul Naţional de Creaţie si Cultura Cantarea Romaniei”. Acesta urma sa se integreze logic si necesar in ceea ce seful de atunci al statului numea „Centrul Civic”, zona in care urmau a fi concentrate toate institutiile importante ale statului. Ceausescu nu a mai apucat decat sa toarne fundatia, dupa cum nu a mai apucat sa finalizeze nici marele edificiu incadrat de Splaiul Independentei – Bulevardul Eroilor – Calea Plevnei – strada Constantin Noica. Aceasta ar fi urmat sa adune intre zidurile sale toate muzeele din Bucuresti si a fost cunoscut multa vreme, dupa 1989, drept „Casa Radio”.
Revenind la „Esplanada”, dupa 1990 terenul s-a aflat in administrarea Ministerului Culturii si Cultelor, Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in prezent fiind in administrarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Pana prin anul 2006, terenul de aproximativ 10 hectare a ramas in paragina. Atunci insa Guvernul Romaniei a incheiat un parteneriat public – privat cu firma maghiara Trigranit Development, in urma caruia urma sa se dezvolte o investitie „strategica” de 1 miliard de euro. Ungurii de la Trigranit ar fi urmat ca, pe suprafata de 10,7 hectare, sa construiasca cladiri cu o suprafata de 800.000 de metri patrati. Functiunile anasamblului ar fi urmat sa fie de birouri, mall-uri, spatii de distractie, dar si unele cu destinatie culturala si sociala. Si acest maret proiect s-a soldat cu un maret esec, ca si cel de pe vremea lui Ceausescu.
Si fostul primar general, Sorin Oprescu, a vorbit despre construirea in zona „Esplanada” a unui „mall cultural”, cu spatii destinate culturii, dar si cu spatii de divertisment si recreere. Printre atractiile acestuia ar fi urmat sa se numere si caprioarele pe care domnul Oprescu ar fi dorit sa le vada pascand pe pajistile din apropiere de Piata Unirii.
Apoi, de prin 2013, mii de metri din „Esplanada” au inceput sa faca obiectul retrocedarilor.
Printre cei care au mai vorbit despre proiecte in zona „Esplanada” se mai numara si fostul ministru al Justitiei, domnul Robert Cazanciuc si liderul PSD, domnul Liviu Dragnea. Cei doi isi propuneau sa edifice, in aceasta zona din apropierea Tribunalului Municipiului Bucuresti, un adevarat „Cartier al Justitiei”, care sa includa sedii ale unor institutii precum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspectia Judiciara, judecatoriile din Capitala, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, Institutul National al Magistraturii sau Scoala Nationala de Grefieri. Investitia totala ar fi urmat sa ajunga la 270 de milioane de euro.
In prezent, conform datelor detinute de Primaria Capitalei, terenul ar mai avea o suprafata totală de 106.000 de metri patrati, dintre care 4.640 de metri patraţi au fost cumparati deja de Municipalitate, prin contracte de vanzare-cumparare.
Ramane de vazut daca terenul „Esplanada” va ajunge la Primaria Capitalei si daca el isi va gasi in sfarsit utilitatea sau isi va confirma, inca o data, renumele de zona a marilor proiecte ratate.