Alexandru Arșinel, cetățean de onoare al Bucureștiului!
Articol de Mircea Apostolescu, 18 iulie 2017, 08:26 / actualizat: 18 iulie 2017, 11:55
La propunerea primarului general Gabriela Firea, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de mâine se află un proiect de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului București cunoscutului și îndrăgitului actor Alexandru Arșinel.
Această propunere vine în anul în care Maestrul Arșinel a împlinit 78 de primăveri, fiindcă domnia sa este mereu tânăr și plin de umor, dintre acestea 53 fiind petrecute în slujba teatrului românesc.
Cum, de atâția ani, din 1964 încoace, Alexandru Arșinel și-a dedicat viața Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, aducându-le spectatorilor măcar un zâmbet, într-o lume cenușie și apăsătoare, deseori, probabil că tot voie bună a dorit să ne creeze și Direcția de Cultură a Primăriei Capitalei prin Expunerea de Motive care însoțește proiectul.
Astfel, din această adevărată glumă de sintaxă și punctuație aflăm că „Începând din 1964, domnul Alexandru Arșinel începe colaborarea sa cu Teatrul Constantin Tănase, instituție căreia îi dedică viața sa profesională – artistică, administrativă și organizatorică, încercând să descrețească frunțile și să destindă inimile spectatorilor cu talent, dedicație și profesionalism”.
În afara faptului că „domnul Arșinel, începând din 1964, începe o repetitie de elev slab la limba română, rezultă, așadar, că Maestrul Alexandru Arșinel nu ar fi dedicat revistei bucureștene numai „viața sa profesională-artistică”, ci și pe cea administrativă și organizatorică”. Adică, și atunci când mergea la piață, când dădea cu aspiratorul sau făcea de mâncare ori își plătea factura la curent electric sau întreținerea, marele actor era tot în slujba spectatorilor bucureșteni… Dar nu a tuturor, ci numai a celor „cu talent, dedicație și profesionalism”, după cum ne spune textul expunerii de motive.
În sfârșit, maestrul Arșinel „a încercat”, consideră cei de la Direcția de Cultură, eu aș zice că a și reușit, să „descrețească frunțile” și „să destindă inimile”, expresie care sună cel puțin ciudat … ca și cum Maestrul ar fi cardiolog …
Dacă aș fi scris un text asemenea Expunerii de motive provenind nu de oriunde, ci chiar de le Direcția de Cultură a Municipalității, în clasa a V-a, aș fi rămas repetent la limba română!
Iertați-i, Maestre Arșinel, că nu știu ce scriu …