Incendiile de pădure continuă să facă ravagii în Croaţia şi Muntenegru
Articol de Stefania Grigore, 18 iulie 2017, 13:06
Mai multe incendii de pădure au continuat să facă ravagii marţi pe coasta de la Marea Adriatică a Muntenegrului şi Croaţiei, unde flăcările au ajuns până la marginea oraşului Split, al doilea ca mărime din Croaţia, informează AFP, Reuters şi DPA.
Zeci de incendii de pădure au fost raportate începând de duminică în zona Split, distrugând aproximativ 4.500 de hectare de păduri de pini, de tufărişuri şi de măslini, potrivit serviciilor de salvare.
Aproximativ 80 de persoane, cea mai mare parte pompieri, au fost rănite uşor şi mai multe case au fost arse.
Luni seara, focul a ajuns la marginea oraşului Split, distrugând mai multe maşini şi conducând la evacuarea unui mall. O groapă de gunoi a luat foc, iar oraşul a fost acoperit de un fum gros, negru. Cu toate acestea, pompierii au reuşit să ţină sub control focul în noaptea de luni spre marţi.
Premierul croat, Andrej Plenkovic, s-a deplasat în oraş marţi pentru a evalua situaţia.
Potrivit DPA, în condiţiile în care incendiile au izbucnit în 20 de locaţii diferite în doar câteva ore, în mass-media croată au apărut speculaţii că acestea au fost cauzate de incendiatori.
În ţara vecină, Muntenegru, mai multe incendii de pădure au dus în principal la evacuarea a sute de rulote în Peninsula Lustica, din vestul ţării, însă situaţia s-a ameliorat din cauza reducerii intensităţii vântului, potrivit autorităţilor. Luni peste 100 de turişti au părăsit peninsula.
Muntenegru a solicitat ajutor internaţional pentru a lupta împotriva incendiilor, printre organismele solicitate făcând parte NATO (la care Muntenegru a aderat în iunie) şi forţa de protecţie civilă a Uniunii Europene. Marţi dimineaţa, toate incendiile raportate se aflau sub control, potrivit serviciilor de salvare locale.
Incendiile de pădure se înregistrează pe Coasta Adriatică în fiecare vară, uneori provocate de turiştii neatenţi, alteori puse deliberat de speculanţii imobiliari în căutare de noi proprietăţi pe care să construiască.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că în ultima perioadă au apărut mai multe focare active de incendiu în zona centrală şi de sud a ţării şi se fac eforturi susţinute pentru stingerea acestora. Potrivit MAE, acolo unde s-a considerat a fi necesar s-a derulat şi o acţiune de evacuare a turiştilor din zona afectată. ”Dacă, în situaţia puţin probabilă, cetăţenii români vor fi afectaţi de situaţia din atenţionare, ei sunt rugaţi să o semnaleze de urgenţă la numărul de telefon 112 şi să respecte instrucţiunile autorităţilor muntenegrene care acţionează la faţa locului” – se precizează într-un comunicat.