Experiențele de viață stresante pot îmbătrâni creierul cu ani
Articol de , 21 iulie 2017, 12:45
Experienţele de viaţă stresante pot îmbătrâni creierul cu câţiva ani, conform constatărilor unor experţi conduşi de o echipă de la Şcoala de Medicină şi Sănătate Publică din cadrul Universităţii din Wisconsin (SUA).
Echipa a analizat date pentru 1.320 de persoane care au raportat experienţe stresante în timpul vieţii şi au fost supuse unor teste în ceea ce priveşte gândirea şi memoria. Subiecţii au avut vârsta medie de 58 de ani .
Experienţe de viaţă stresante au inclus situaţii precum pierderea unui loc de muncă, moartea unui copil, divorţul sau creşterea cu un părinte care a abuzat de alcool sau droguri. Rezultatele au arătat că un număr mai mare de evenimente stresante au fost legate de o funcţie cognitivă mai săracă ulterior în viaţă sau chiar afectiuni neurologice.
Medicul Mihai Vasile precizeaza ca 10-20% dintre persoanele cu varsta intre 60 si 80 de ani au o boala neurologica, iar cele mai frecvente boli neurologice la varstnici sunt accidentele vasculare cerebrale, boala Alzheimer si Parkinson.
Medicul mentioneaza ca bolile neurologice duc la dizabilitatea pacientilor, afectarea membrilor familiei, nevoi crescute de ingrijire.
Federaţia Mondială de Neurologie atrage atenția asupra importanței pe care o au sănătatea creierului și prevenirea afecțiunilor neurologice.