Premierul Tudose cere sesiune extraordinară a Parlamentului României
Articol de Flavia Voinea, 24 iulie 2017, 17:56
Premierul Mihai Tudose cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, dedicata situației ELCEN. Premierul arată că această societate trebuie să treacă în subordinea Primăriei Capitalei.
„Este posibil să avem o sesiune extraordinară. Pe baza sesiunii extraordinare, vom avem și noi o ședință de guvern pentru a rezolva situația ELCEN. Trebuie lege, pentru că nu putem modifica prin ordonanță, nu avem abilitatea. Trebuie să rezolvăm problema bucureștenilor, dacă așteptăm septembrie, s-ar putea să fie târziu pentru bucureșteni. ELCEN trebuie să treacă în administrarea Primăriei Capitalei, iar noi trebuie să fim de acord prin lege”, a declarat premierul.
El a mai spus că în cazul sesiunii extraordinare s-ar putea să mai fie dezbătute și alte aspecte, excluzând însă introducerea Fondului Suveran de Investiții în această sesiune.
Sesiunea extraordinară ar urma sa aiba loc în cel mult două săptămâni, în luna august. Guvernul va da o ordonanță de urgență, act normativ care trebuie adoptat în Parlament.
La inceputul lunii, premierul s-a întâlnit cu primarul general Gabriela Firea şi cu primarii de sector pentru a discuta proiectele pe care municipalitatea trebuie să le implementeze cu sprijinul Guvernului.
El a dat exemplu pachetul de acţiuni al ELCEN care va fi achiziţionat de primărie, implementarea „într-un timp cât mai scurt” a biletului unic RATB-Metrorex sau crearea unui grup de lucru permanent care să urmărească implementarea măsurilor din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.
Premierul a spus atunci că problema ELCEN va fi finalizată curând.
După anunțul premierului, preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că există și alte subiecte care merită discutate într-o sesiune extraordinară: ”Mi se pare foarte ciudată convocarea unei sesiuni extraordinare în vederea transferării Elcenului către Municipiul Bucureşti. Eu cred că mai sunt nişte paşi care trebuie făcuţi şi nu cred că parlamentarii trebuie să îşi asume răspunderea unor chestiuni legale care nu au fost rezolvate până acum de executiv. Vom şi solicita să suplimentăm eventuala ordine de zi cu puncte cum ar fi, de exemplu, numirea Consiliului de Administraţie la Radio, unde nu funcţionează toate organismele legale, de altfel s-a şi văzut că demersul PSD-ului în încercarea de a confisca Radioul public a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională, la sesizarea formulată de Partidul Naţional Liberal”.
Sursa: Radio România Actualități