Ascultă Radio București FM Live

Primăria inaccesibilă, discriminare sau nepăsare?

Primăria inaccesibilă, discriminare sau nepăsare?

Articol de Mircea Apostolescu, 24 iulie 2017, 09:10

De zece ani avem o lege, Ordonanta 14/2007, care prevede drepturile persoanelor cu handicap. In ianuarie 2011 intra in vigoare Conventia ONU asupra Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, ratificata si de catre tara noastra. Conventia, talmacita de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) spune foarte clar, la Articolul 14, ca dreptul la un spatiu accesibil este unul dintre drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilitati, a carui respectare creeaza premisele exercitarii celorlalte drepturi. Lipsa accesibilizarii reprezinta o discriminare, explica foarte clar CEDO.
Cat priveste accesibilitatea, aceasta este foarte clar definita in Articolul 9 al Conventiei ONU, la care tara noastra este parte, ca posibilitatea persoanelor cu dizabilitati de a trai independent si de a participa, pe deplin, la toate aspectele vietii.
Pentru a asigura aceasta accesibilitate, statele parti, deci si Romania, sunt obligate sa ia masuri pentru a le asigura persoanelor cu dizabilitati accesul, in conditii de egalitate cu ceilalti, la mediul fizic, la transport, la informatie si mijloace de comunicare, inclusiv la tehnologiile si sistemele informatice si de comunicatii.

Mai mult decat atat, aquis-ul comunitar extinde notiunea de persoane cu dizabilitati, instituind-o pe aceea de persoane cu nevoi speciale in ceea ce priveste deplasarea si incluzand in aceasta categorie mai larga, varstnicii, mamele cu copii in brate sau in carucioare si chiar persoanele care au un bagaj voluminos.

Printre masurile obligatorii se numara, asadar, identificarea si inlaturarea obstacolelor si barierelor fata de accesul deplin la cladiri, drumuri, mijloace de transport, inclusiv scoli, locuinte, unitati sanitare si locuri de munca.
Avand in minte toate aceste obligatii legale, am putea spune ca traim intr-un oras care-i discrimineaza pe cei cu dizabilitati. Si lucrurile incep chiar cu cladirea Primariei Capitalei.
In iulie 2010 incepea o adevarata epopee, aceea a consolidarii, restaurarii si modernizarii sediului istoric al Primariei Capitalei, situat pe Bulevardul Regina Elisabeta 47, vis-a-vis de Cismigiu. Termenul, initial de finalizare a lucrarilor era 1 august 2013. Proiectul tehnic a fost intocmit de catre firma SC Prosecom SRL, iar executantul lucrarii, constructorul care a castigat licitatia, a fost firma Rotary. Ulterior, in 2012, Municipalitatea a reziliat contractul cu primul proiectant. Noul proiectant ales a fost SC Showdown SRL.
Cladirea, construita intre 1906-1911, dupa planurile marelui arhitect Petre Antonescu, are o suprafata de 21.992 de metri patrati, iar lucrarila au avut doua etape, aceea a consolidarii prin izolarea seismica a bazei cladirii, urmata de aceea a restaurarii si modernizarii.
Lucrarile au debutat cu un scandal monstru intre Primarul General si prefectul de la acea vreme, Sorin Oprescu si, respectiv, Mihai Atanasoaei, cauzat de faptul ca prefectura refuza sa se mute din cladire, pentru consolidare.
In aprilie 2014, a fost terminata faza de consolidare, care a costat peste 71 de milioane de lei. Conform declaratiilor de la acea vreme ale Edilului Sef Sorin Oprescu, intarzierea lucrarilor ar fi fost cauzata de refuzul prefectului Atanasoaei de a se muta din cladire si de testarea izolatorilor seismici.
Imediat dupa finalizarea consolidarii, au demarat lucrarile de restaurare, modernizare si amenajare interioara, care includ si constructia unei parcari subterane, in spatele primariei. Parcarea nu este finalizata nici astazi!
Valoarea totala a lucrarilor din aceasta faza de restaurare, modernizare si amenajare interioara a fost de 100 de milioane de lei, proiectarea si executia fiind atribuite asocierii SC Rotary Constructii SRL – SC Design Unit – SC Showdown SRL.
Pe 13 decembrie anul trecut, Primaria Capitalei incepea sa se mute in sediul sau istoric, pentru a nu mai plati chirie in cladirea de pe Splaiul Independentei, din zona Grozavesti, dupa cum declara, atunci, Primarul General Gabriela Firea. In cladire inca se mai executau lucrari de finisaje interioare, in acel moment.
persoane_cu_dizabilitati-1Dupa o asemenea epopee, in afara de faptul ca parcarea subterana din spatele primariei nu este inca finalizata, cladirea modernizata este inaccesibila persoanelor cu dizabilitati.
Astfel, desi au fost montate lifturi moderne, care permit accesul celor in scaune rulante la etajele cladirii Municipalitatii, deplasarea acestor persoane in interiorul cladirii, pe acelasi etaj, este imposiblia.
Cladirea proiectata de catre Petre Antonescu in 1906 are doua aripi simetrice, despartite la mijloc de un fel de „cocoasa”. Ca sa treci dintr-o aripa in cealalta a imobilului, trebuie sa urci si sa cobori doua siruri inalte si abrupte de trepte. Nu exista nici o posibilitate pentru o persoana aflata in scaun rulant de a face acest lucru, daca, pentru a-si rezolva problemele, este trimisa de la un serviciu la altul al primariei.
IMAG8893Un exemplu graitor de inaccesibilitate este cel al Salii de Sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Sala are, chiar la intrare, un sir de trepte abrupte si inguste. Daca un cetatean aflat in scaun rulant ar dori sa participe, pentru un interes legitim al sau, la sedinta CGMB si poate chiar sa ia cuvantul in fata consilierilor municipali, acest lucru ar fi imposibil. Ca sa nu mai pomenim cazul in care o asemenea persoana ar fi aleasa consilier municipal si nu ar putea participa la sedinte. Ori, eventualitatea, nedorita, desigur, in care vreunul dintre consilierii deja alesi ar suferi un accident care l-ar trimite in scaunul rulant, caz in care ar fi, de asemenea, impiedicat sa ia parte la sedintele CGMB.

Surse din interiorul Primariei Capitalei sustin ca proiectul de amenajare interioara a cladirii ar fi de vina, fiindca nu a prevazut nici o instalatie sau masura de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilitati. Aceleasi surse, care, din motive lesne de inteles, au dorit sa-si pastreze anonimatul, sustin ca, dupa finalizarea receptiei cladirii, care ar fi inceput cu cateva zile in urma si ar putea dura multe luni de aici inainte, Directia de Investitii, care a diriguit intreg proiectul de consolidare, restaurare si amenajare interioara a sediului istoric al Primariei Capitalei, va lua masuri pentru accesibilizarea cladirii pentru persoanele cu dizabilitati.
Deocamdata, asa cum stau lucrurile, cladirea este inaccesibila persoanelor cu dizabilitati, iar acest fapt constituie o discriminare, daca ar fi sa ne luam dupa CEDO … Dar, cine-i baga in seama p-aia …?

Vreme frumoasă, dar rece în Capitală!
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 07:03

Vreme frumoasă, dar rece în Capitală!

Astăzi, în Capitală, vremea va fi predominant frumoasă, dar rece dimineaţa. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la...

Vreme frumoasă, dar rece în Capitală!
UPDATE: REFERENDUM BUCUREȘTI 2024
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 06:31

UPDATE: REFERENDUM BUCUREȘTI 2024

Update ora 21.20 – Până la ora 21.00, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 731.990 de...

UPDATE: REFERENDUM BUCUREȘTI 2024
UPDATE: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 06:23

UPDATE: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024

Update ora 20:00 – Prezența la vot, la alegerile prezidențiale, a depășit 50%. Până la această oră s-au prezentat la urne 51, 27%...

UPDATE: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024
Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 02:37

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit

Într-un nou episod al derby-ului feroviar din campionatul României, echipa antrenată de Dan Petrescu și formația condusă de pe margine de...

Derby-ul feroviar, încheiat cu o remiză consemnată pe final în „Gruia”: duelul „Dan Petrescu VS Marius Șumudică”, unul în care o rezervă a avut ultimul cuvânt și un capitol statistic a uimit
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 22:27

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica...

MAE-Atenţionare de călătorie: Italia – grevă în transportul feroviar
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 16:12

Fapte interzise în ziua votării!

Peste 4.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt mobilizaţi în Capitală pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor...

Fapte interzise în ziua votării!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 14:09

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!

De la 1 decembrie 2024, intră în vigoare noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand. Șoferii care vor să vândă o mașină second-hand...

Noi reguli pentru vânzarea mașinilor second-hand!
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 13:31

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!

Îndrăgitul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. Cântărețul a suferit un puternic accident vascular cerebral....

Gabriel Cotabiță s-a stins din viață!