„O sotietate fără printipuri, care va să zică că nu le are …”
Articol de Mircea Apostolescu, 28 iulie 2017, 08:18
Cu orice ocazie, la televizor, pe rețelele de socializare sau la o bere cu prietenii, toți ne isterizăm pe tema traficului imposibil din București. Și spunem, „cu evlavie de vulpe”, vorba lui Eminescu, că vai ce oameni plini de bun simț, care își lasă mașinile aiurea, blocând traficul, că am merge cu transportul public, dar acesta fumctionează prost etc.
Pe de altă parte, tot noi, cine alții, că doar nu vin extratereștrii din Alfa Centaurii să ne saboteze, ne lăsăm mașinile parcate pe prima bandă a arterelor de circulație, în intersecții, pe trecerile de pietoni sau în stațiile RATB, fiindcă acolo avem treabă și nu concepem să parcăm la 500 de metri distanță, adică aproximativ o stație de autobuz, de locul unde trebuie să ajungem. Că doar n-o să mergem pe jos o întreagă și interminabilă stație de autobuz!?
Dacă ne întreabă cineva pe oricare dintre noi, toți suntem ecologiști convinși. Suntem preocupați de mediu, de poluare și am mișca munții ca să avem un mediu mai curat. Pe de altă parte, nu ne deranjează că mașinile noastre otrăvesc chiar aerul pe care-l respirăm, nu ne deranjează că defrișăm copaci, pentru a construi cartiere rezidențiale, vrem drum prin mijlocul Pădurii Băneasa, ce a mai rămas din ea etc.
Pe mine, spre exemplu, nu m-a deranjat deloc faptul că un cetățean onest, responsabil și civilizat a blocat cu jeep-ul lui vreme de zece minute stația de autobuz de la Eva, pentru că acolo trebuia el să aștepte pe cineva, să-i aducă niște hârtii. Nu m-a deranjat nici că un angajat, cine o fi fost el, al Clubului Sportiv al Municipiului București își parcase mașina inscripționată cu sigla CSM-ului, pe trecerea de pietoni, în mijlocul străzii, în intersecția Căii Victoriei cu Calea Griviței. Și nu mă deranjează că Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, instituție aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) își pune afișele pentru spectacolele Grădinii de Vară pe copacii din Herăstrău, deși orice fel de afișaj pe copaci este interzis, chiar printr-o hotărâre a forului sau tutelar (CGMB). Nu mă deranjează că Municipalitatea nu își repară propriile clădiri monument istoric, precum Blocul „Rosenthal”, aflat în plin centrul orașului, chiar pe Calea Victoriei.
Nu mă deranjează toate astea, pentru că așa suntem noi, bucureștenii, plini de „printipuri, care, dacă nu există, care va să zică că nu le are …”, ca să-l parafrazes pe nenea’ Iancu.