Cele mai interesante evenimente din București – 4 august 2017
Articol de , 4 august 2017, 12:05
TEATRU
La Godot Café Teatru este programat, de la ora 19:00, spectacolul ”Aeroport” de Ștefan Caraman, în regia lui Alexandru Nagy, cu: Gelu Nițu, Cătălina Mustață, Meda Victor, Gabriela Iacob, Mihai Smarandache, Șerban Gomoi.
De la ora 22:00, tot aici, la Godot, va urca pe scenă Marius Manole, alături de Ilinca Manolache, Andrei Aradits,Theodora Stanciu, Laura Creț, în spectacolul cu piesa Liei Bugnar, ”Masculin, feminin”.
”Cafeneaua”, comedie cu Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru și Emilia Popescu, se va juca la Sala Mare, de la ora 20:00, în cadrul evenimentului aniversar ”Săptămâna Mălăele la TNB”.
MUZICĂ
Concertul Byron Acustic din această seară, de la ora 20:30, este găzduit de Creart în Grădina cu filme – Cinema & More.
Seara folk, de la Berăria H, începe la ora 20:00, și este oferită de: Mircea Ungureanu (Mysha) – chitară și voce, Tudor Olaru (Teddy) – chitară bas, voce, Ionuț Leopea (Johnnie) – voce, Elena Icleanu – tobe și percuții. La concertul Folk Frate! intrarea este liberă.
CINEMA
La MȚR puteți vedea de la ora 18:00, ”Toate aceste nopţi albe” (All These Sleepless Nights), coproducție Polonia/Marea Britanie, 2016. Filmat timp de două veri și o iarnă între 2014 și 2015, ”Toate acese nopți albe” a fost gândit să surprindă sensibilitatea generației de tineri polonezi născuți după 1989, crescuți în afara comunismului, fără auto-cenzura și fricile părinților.
Kris și prietenul său cel mai bun, Michal, colegi la școala de artă, își trăiesc viața și iubirile la intensitate maximă hoinărind neobosiți pe străzile Varșoviei.
”Nebune de fericire” (La Pazza Gioia), un film în regia lui Paolo Virzi, coproducție Italia/Franţa, 2016, rulează și în această seară, la Cinema Muzeul Țăranului, de la 20:15.
EXPOZIȚII
La ora 19:00, la MȚR, va avea loc vernisajul expoziției ”Minunata lume nouă – Case ale migranților români”. Expoziția își propune să puncteze diverse aspecte ale migrației și boom-ului din construcții, ilustrând consecințele acestora asupra satelor, regiunii și peisajului cultural. ”Minunata lume nouă” prezintă exemple de case din Țara Oașului, Maramureș și Bucovina, regiuni din Nordul României cu un accentuat caracter rural. Acestea se disting de casele tradiționale prin culori intense, etaje numeroase, decorațiuni din granit și marmură. Proprietarii noilor case muncesc în timpul anului în Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie. În străinătate lucrează de obicei în construcții, în sectorul menajer, al serviciilor de îngrijire a bătrânilor sau în agricultură. Banii puși deoparte sunt investiți în construirea unor case mari în localitățile din care provin. Casele nou construite ajung însă să fie locuite foarte rar. Vârstnicii rămași în țară continuă să locuiască în propriile case, ocupându-se de îngrijirea nepoților și a caselor nelocuite. Numai de Crăciun, Paște și în luna august satele se animă prin întoarcerea celor plecați. În luna august au loc numeroase nunți fastuoase, după care satele amuțesc din nou.
După ce a fost prezentată în perioada noiembrie 2015 – iunie 2016 la Muzeul Culturilor Europene din Berlin și la Collaboratorium Berlin, Minunata lume nouă a pornit într-un turneu în mai multe orașe din România, prima oprire fiind la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Începând cu luna august expoziția itinerantă ajunge și la București, unde este găzduită de Muzeul Național al Țăranului Român.
La București expoziția va fi însoțită de un program special de evenimente conexe, format din 4 proiecții de filme documentare care analizează tema migrației din perspective diferite. Proiecțiile vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului.