Bucureştiul este năpădit de Ambrozia, unul dintre cei mai periculoşi alergeni! Autoritățile nu reacționează…
Articol de Ioana Brusten, 8 august 2017, 11:02
Societatea Romana de Alergologie avertizeaza ca Ambrozia este un alergen foarte agresiv si care trebuie eradicata!
Ambrozia este o plantă care creşte pe marginea drumului sau pe terenuriile lăsate pârloagă, extrem de periculoasă care poate să producă astm, eczema şi dermatite.
În zonele urbane o întâlnim cel mai adesea în apropierea șinelor de tren, în parcuri, în zonele cu ruine sau în proaspetele zone rezidențiale unde construcțiile nu au fost terminate.
Conform ultimelor estimări între 10-15% din populație suferă de alergie în timpul verii. Simptomele pot să apară chiar și la persoanele care nu se cunosc “cu alergii” în trecut.
Cel mai evident și deranjant simptom este rinoreea.
Pacientul are o scurgere nazală apoasă, chinuitoare, ce durează între două și trei săptămâni și care nu cedează la nici un tratament obișnuit.
Este asociată cu strănutul în rafale (multe strănuturi legate între ele, extrem de obositoare) și senzația de nas înfundat (pacientul nu poate respira pe nas, ci doar pe gură).
Pruritul nazal (senzația de mâncărime la nivelul nasului) este asociat cu pruritul ocular (mâncărimea ochilor), senzațiile provocate fiind extrem de chinuitoare.
De asemenea, la nivelul ochilor apare și roșeața (eritem conjunctival), lăcrimarea și edemul palpebral (umflarea pleoapelor).
În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care
trebuie tratate corespunzător, conform schemelor prescrise.
Pe piele pot să apară erupții și zone edematoase (umflate), în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient.
Din păcate, toate aceste simptome produc pacientului o senzație de oboseală și somnolență profundă, precum și scăderea randamentului la servici sau în ceea ce privește treburile casnice zilnice, deoarece gândurile sale sunt îndreptate asupra discomfortului și găsirea unor soluții pentru a-l combate.
Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică a lansat campania „Atenţie la Ambrozia!”, prin care atrage atenţia asupra problemelor de sănătate provocate de această plantă, al cărei polen determină diferite forme de alergii respiratorii, unele severe, şi care în ultimii s-a răspândit rapid, inclusiv în toate cartierele Capitalei şi în localităţile limitrofe.
Prin campania „Atenţie la Ambrozia”, specialiştii alergologi atrag atenţia asupra răspândirii acestei buruieni aparent inofensive, dar care în perioada de polenizare poate provoca alergii severe. Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) spune că a informat Primăria Capitalei despre problema de mediu si sănătate pe care o reprezintă planta Ambrosia Artemisiifolia (numita popular iarba pârloagelor) pentru populaţia Bucurestiului.
„Ambrozia este o plantă sălbatică invazivă care s-a extins rapid în ultimii ani, fiind răspândită în toate cartierele Capitalei şi în localităţile limitrofe. Aceasta produce un polen intens alergizant, care determină diferite forme de alergii respiratorii, unele cazuri fiind severe. Deoarece numărul pacienţilor cu alergii induse de Ambrosia a crescut în ultimii ani în toată ţara, iar în unele judeţe s-au luat deja măsuri de prevenire, vă rugăm să ne sprijiniţi în declanşarea unei
campanii de combatere a acestei buruieni prin următoarele măsuri: identificarea cartierelor din Bucureşti unde este multă Ambrosia şi aplicarea unor măsuri susţinute de eradicare, cu consultarea specialiştilor biologi şi alergologi, susţinerea adoptării unor reglementari locale şi măsuri legislative prin care proprietarii de terenuri neamenajate să fie obligaţi să le cureţe şi sustinerea unor campanii de informare şi avertizare a populaţiei„, se arată în scrisoarea transmisă Primăriei Capitalei de către Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică.
În luna aprilie a acestui an a fost depus un al doilea proiect de lege pentru a interzice ambrozia, după ce primul a fost retras din dezbaterea parlamentară anul trecut, de către Senat.
Proiectul de lege – semnat de 32 de parlamentari – prevede ca proprietarii de terenuri să asigure măcar o dată pe an lucrări de cosire, smulgere sau erbicidare pentru ca ambrozia să fie eradicată.
Deţinătorii de terenuri care nu se conformează vor primi în prima fază un avertisment scris, iar apoi, dacă nu iau măsuri, vor primi amendă. Sancţiunile sunt cuprinse între 1.500 şi 10.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 10.000 şi 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
Verificarea şi sancţionarea acestora va intra în atribuţiile autorităţilor locale, direcţiilor agricole judeţene, comisariatelor judeţene de la nivelul gărzilor de mediu, respectiv APIA dacă terenul unde este găsită ambrozia este deţinut de agricultori, mai prevede proiectul de lege.
Surse:
www.salinadinoras.ro
www.adevarul.ro