Îndulcitorii artificiali ne pot păcăli metabolismul
Articol de Stefania Grigore, 16 august 2017, 09:14
Rezultatele unui nou studiu pot explica legătura dintre îndulcitorii artificiali și diabet. Oamenii de ştiinţă de la Institutul Medical din cadrul Universităţii Yale susţin că în natură, intensitatea gustului dulce reflectă cantitatea de energie disponibilă.
În viața modernă, însă, metabolismul organismului este păcălit atunci când o băutură este prea dulce sau insuficient de dulce pentru cantitatea de energie conținută de aceasta. Acest lucru înseamnă că o băutură îndulcită cu conținut caloric scăzut poate debloca un răspuns metabolic mai puternic decât o băutură light.
„Impresia că o cantitate mai mare de calorii deblochează un răspuns metabolic mai puternic și o reacţie mai activă a creierului este incorectă”, a declarat conducătorul studiului, expertul în psihiatrie Dana Small. „Caloriile sunt asociate doar cu o parte din ecuație, cealaltă parte este legată de senzaţia de dulceaţă. Atunci când există o discrepanță, rețelele neuronale legate de recompensă nu înregistrează caloriile consumate”, a adăugat aceasta.
Un număr de produse nutritive, inclusiv iaurtul cu îndulcitori, sunt asociate unei astfel de „păcăliri” a metabolismului. Cercetătorii cred că rezultatele vor contribui la explicarea unor studiile anterioare care făceau legătură între anumiţi îndulcitori artificiali și diabet. Acest subiect rămâne controversat, iar oamenii de știință sunt de acord că sunt necesare studii suplimentare. Rezultatele sunt publicate în „Current Biology”.