Ne Schengen, sau nu ne Schengen?
Articol de , 26 august 2017, 09:48
Era previzibil ca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen va fi pe agenda discutiilor dintre Klaus Johannis si Emmanuel Macron si asa a fost.
La fel de previzibil era ca rezultatul va fi nul din punctul nostru de vedere si, din pacate, asa a fost.
Este adevarat, seful statului francez nu a fost deloc zgarcit la capitolul aprecieri pozitive, ba chiar a fost neobisnuit de darnic.
In primul rand: „Vreau sa salut toate eforturile Romaniei care a contribuit la securitatea granitelor europene”.
In al doilea rand: „Suspiciunea care a existat în ceea ce priveste integrarea, aderarea Romaniei in Spatiul Schengen este legata de faptul ca acest lucru ar fi insemnat riscul de a-i lasa pe migranti sa intre în Europa. (…) Istoria ne arata că, chiar si cu România si cu Bulgaria in afara Spatiului Schengen, migrantii tot au intrat în Europa. Deci pot să constat ca Romania coopereaza intr-un mod deosebit de eficace, face eforturi, respecta regulile de aderare la Spatiul Schengen și faptul de a avea Romania in exteriorul Spatiului Schengen nu aduce o protecție suplimentara pentru cei care sunt in interiorul acestui spatiu”.
In fine : „Nu am niciun motiv sa ma opun intrarii Romaniei in Schengen”.
Ca deobicei, insa, diavolul se ascunde in detalii, adica detaliile de exprimare.
Presedintele Frantei spune ca el, pe persoana fizica, nu are nici un motiv sa se opuna intrarii Romaniei in Schengen, dar are mare grija sa NU spuna ca Franta, ca stat, va sustine intrarea Romaniei in Schengen.
Tot presedintele Frantei spune ca a tine Romania in afara spatiului Schengen nu se justifica, pentru nu aduce un plus de securitate, dar are o…. mica observatie: „singura mea rezervă este că acest Spațiu Schengen funcționează prost astăzi și îmi doresc ca el să fie reformat în profunzime și, în același timp, să facem această reformă asociindu-le pe acele state care au vocația de a se integra în acest spațiu”.
In traducere libera: „Felicitari, sunteti buni, sunteti frumosi si destepti, avem nevoie de voi, dar acum nu e momentu’ tovarasi! Dupa ce reformam Schengen-ul pe ici, pe acolo si anume in partile esentiale, atunci cand vom reusi sa il reforman, daca vom reusi sa il reformam, daca ne ajutati si voi sa il reformam desi nu sunteti in el, va vom primi bucurosi”.
Cum ar putea Romania, aflata in afara spatiului de libera circulatie, sa faca ceea ce nu reusesc sa faca tarile care sunt deja in acest spatiu pentru ca se sicaneaza reciproc cu garduri la granite si reintroducerea controalelor, nu a explicat seful de la Elysee.
Dar tocmai in asta consta farmecul artei diplomatice.
Mai interesant este faptul ca Bucurestiul, ca si Sofia, nu par deloc, dar deloc doritoare se repete pentru Schengen strategia aplicata in cazul acordului comercial UE-Canada, si anume “aveti nevoie de semnaturile noastre, dar nu semnam nimic pana nu vom fi tratati ca europeni de prima categorie si nu ne ridicati vizele”.
Este ca si cum cele doua capitale au fost speriate ele insele de succesul modului ferm cu care si-au sustinut cauza impreuna.