Ziua Limbii Române
Articol de Sabina Lapadatescu, 31 august 2017, 09:32
Astăzi este Ziua Limbii Române.
Sărbătoarea a fost instituită prin lege în 2013.
Conform cadrului legislativ, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.
Manifestările au loc pentru a sprijini pe românii de acasă şi de pretutindeni în vederea conservării şi cultivării limbii române şi, prin aceasta, a valorilor identitare.
Iniţiatorii Legii au pornit de la ideea că limba unei naţiuni este un puternic instrument de păstrare a identităţii naţionale, cu atât mai mult cu cât, în prezent, există peste 10 milioane de etnici români ce trăiesc în afara graniţelor de stat ale României.
Astfel, în marile oraşe ale lumii astăzi au loc acţiuni în centrele Institutului Cultural Român, iar la Bucureşti Ministerul pentru Românii de Pretutindeni organizează în colaborare cu Academia Română o dezbatere cu tema „Renaşterea şi reînnoirea limbii române în diaspora”.
Limba română este, între limbile romanice, a cincea după numărul de vorbitori. Înaintea ei se află spaniola, portugheza, franceza și italiana. Din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. De asemenea, este înregistrată ca limbă de stat atât în România cât și în Republica Moldova, unde aproximativ 75% din populație o consideră limbă maternă.