13%
Articol de , 7 septembrie 2017, 19:58
Romania, a doua tara ca marime din Europa Centrala si de Est (ECE), nu are decat 65 de companii pe lista celor mai mari 500 de firme din regiune ca cifra de afaceri, adica 13% din total, in timp ce Polonia are 168, adica o treime din total. In plus, nicio companie romaneasca nu figureaza in TOP 10 din ECE in timp ce Polonia are 4 companii in TOP 10, inclusiv cea care ocupa primul loc.
Sunt primele lucruri care iti sar in ochi atunci cand citesti studiul „TOP 500 Companii din Europa Centrala si de Est” elaborat de firma de consultanta si servicii financiare COFACE pe baza datelor de la sfarsitul anului 2016.
Ca o consolare, acelasi studiu spune ca in timp ce pe ansamblu cifra de afaceri a celor 500 de companii a stagnat in 2016, cifra de afaceri totala a companiilor romanesti a crescut cu 6,6%.
Tot ca o consolare, previziunile COFACE spun ca in 2017 Romania va avea cel mai bun ritm de crestere a PIB-uoui, de +5%
Totusi “Crestem, dar crestem mult sub potential” dupa cum remarca pe buna dreptate Eugen Anicescu, country manager COFACE Romania, iar motivele sunt multe.
Revenind la comparatia cu celelalte tari din regiune, Cehia are 71 de companii in TOP 500, iar Ungaria are 75. Doua tari mult mai mici decat Romania, dar, iata, cu un capital mult mai puternic.
Ca sa salveze onoarea, cea mai bine plasata companie romaneasca, Automobile Dacia, este pe locul 13 in TOP 500, urmata de OMV Petrom Marketing pe locul 22, OMV Petrom SA pe locul 31, Kaufland Romania pe locul 53, Rompetrol Rafinare pe locul 65 in TOP 500 si tot asa.
Alta slabiciune a Romaniei: din cele 10 companii romanesti cele mai bine plasate in ECE toate sunt, de fapt companii, cu capital strain. Cea mai puternica firma cu capital romanesc, Dedeman, nu figureaza decat pe locul 139 in TOP 500. In traducere asta inseamna ca dezvoltarea Romaniei depinde nepermis de mult de banii strainilor.
Revenind la comparatia cu Polonia, Orlen, compania cu cea mai mare cifra de afaceri din TOP 500 ECE , apartine statului polonez, in timp ce cele mai bune companii de stat romanesti sunt pe undeva, pe la mijlocul clasamentului, cea mai bine plasata fiind Romgaz, situata doar pe locul 181.
Prin pozitia de lider pe care o ocupa, Orlen infirma convigerile ca o companie de stat este automat o companie slaba, necompetitiva. Pur si simplu Statul roman este cel care nu reuseste sa faca in asa fel incat companiile pe care le detine sa fie suficient de performante
Vorbind de competitie, alta concluzie care se poate trage din studiul COFACE este ca firmele romanesti in ansamblu nu au strategii de expansiune regionala, sau, daca exista, acele strategii sunt prea timide.
In schimb, companii din tari mai mici, precum CEZ, din Cehia, sau MOL, din Ungaria, sunt mult mai ofensive la nivel regional, si asta o stim si o vedem si noi, in Romania.
In plus, studiul COFACE mai arata ca firmele romanesti au si handicapul unor performante economice slabe. Asttel, una din sase firme romanesti din TOP 500 a avut pierderi in 2016, in timp ce proportia de firme cu pierderi a fost 1 la 15 in Ungaria, 1 la 19 in Polonia si 1 la 24 in Cehia.
In fine, dar nu cel mai putin important, Romania este singura tara din ECE care a avut scadere in constructii in ultimul an, in primul rand din cauza scaderii investitiilor in infrastructura de transport.
Din pacate, nici pe exporturi nu ne putem baza ca sa echilibram oarecum balanta economica: este adevarat ca ele cresc, dar cresc mai lent decat importurile, asa incat efectul comertului exterior asupra PIB-ului Romaniei este negativ.