Atenție! Alcoolul este mai periculos decât pare!
Articol de Andra Radu, 8 septembrie 2017, 11:36
Băuturile alcoolice fac parte din viața noastră, fie că bem, fie că persoanele de lângă noi se bucură de acestea. Poate și din cauza aceasta cercetătorii s-au gândit să efectueze un studiu pentru a determina efectele pe care alcoolul le are asupra noastră.
Oamenii de știinţă susțin că efectul alcoolului pe termen lung reduce activitatea electrică și chimică a creierului.
În cadrul unei conferințe a Colegiului European de Neuropsihofarmacologie din Franța, farmacologii și psihiatrii europeni au prezentat un raport privind impactul utilizării băuturilor alcoolice pentru o lungă perioadă de timp asupra organismului bărbaților și femeilor.
Potrivit cercetătorilor, chiar și un consum nesemnificativ, însă în mod regulat de alcool poate duce la dezvoltarea bolilor neurodegenerative și, literalmente, afectează intelectul persoanele respective.
Alcoolul, totuși, acționează diferit asupra organismului bărbaţilor și femeilor. În cursul experimentelor pe termen lung, oamenii de știință din Finlanda au descoperit că alcoolul „spală” diferite substanțe din creierul bărbaților și femeilor.
Atunci când se utilizează alcool, creierul masculin este lipsit de ambii receptori ai acidului gama-aminobutiric, iar femeile, de unul dintre aceștia. Astfel, alcoolismul în cazul bărbaților este mult mai ușor de tratat decât în cel al femeilor, potrivit cercetătorilor.
Acest lucru este interesant din punctul de vedere al neurobiologiei, deoarece la bărbați, scăderea activității creierului se manifestă mult mai puternic. În opinia oamenilor de știință, trebuie avută în vedere diferența de gen în prepararea medicamentelor moderne pentru tratamentul dependenței de alcool.