Baby Driver – curse auto în ritmul muzicii
Articol de , 11 septembrie 2017, 17:20
Şirul filmelor de succes cu maşini puternice şi de firmă, cu bărbaţi pasionaţi de ele, de fete frumoase şi de curse din astă-vară, s-a încheiat cu „Baby Driver”, scris şi regizat de britanicul Edgar Wright, ce a intrat pe ecrane încă de la sfârşitul lui iunie, dar încă mai poate fi vizionat la Cinema City Cotroceni şi Mega Mall. Acest thriller are unele asemănări cu filmul „Drive”, regizat în 2011 de danezul Nicolas Winding Refn, fiind, ca şi acela, o producţie hollywoodiană cu regizor european, ambele având ca personaj principal un as plătit al volanului care trebuie să scape infractorii după comiterea jafurilor. Asul se numeşte acum Baby, este interpretat de Ansel Elgort, care va apărea în proiecte şi mai ambiţioase, şi e şantajat să devină şofer pentru diversele jafuri plănuite de Doc, interpretat cam la fel ca şi alte personaje ale sale de Kevin Spacey.
Baby a suferit un accident în copilărie, în urma căruia a rămas cu un ţiuit continuu în urechi, de care încearcă să scape ascultând muzică în permanenţă, combinată în playlist-uri elaborate, în funcţie de stare şi situaţie. El îşi proiectează rutele de fugă după ritmul şi lungimea pieselor muzicale de pe iPod, care-l dirijează precis cum să ia curbele, când să schimbe vitezele sau să execute manevrele evazive ce-i sperie pe pasagerii săi. Cântecele preferate de Baby constituie soundtrack-ul filmului, unul dintre atuurile sale, ce ritmează perfect nebunele curse de pe străzile Atlantei concepute împreună cu specialiştii în cascadorii cu maşini. Rezultatul este o explozivă combinaţie de ritm şi adrenalină.
Cu ochelarii săi de soare, cu detaşarea afişată, având mereu căştile în urechi şi datorită neîntrecutei sale măiestrii într-ale şofatului Baby pare un şmecher încrezut. De fapt, el nu-şi doreşte decât să scape de datoria pe care o are faţă de Doc şi să părăsească viaţa periculoasă dusă printre spărgătorii acestuia, mai ales că a cunoscut-o pe Debora, frumoasă chelnăriţă întrupată de Lily James ca o prinţesă ce lucrează la un restaurant, iar ultimul jaf s-ar putea să-i năruiască şansa de a fi fericit alături de ea.
Colaboratorii lui Doc sunt cu toţii săriţi de pe fix. Printre aceştia se numără: Buddy – un fost dealer de pe Wall Street devenit infractor jucat de Jon Hamm, Darling – partenera sa la rele şi de sex întrupată de Eiza Gonzalez, şi Bats – un pistolar pe cât de impulsiv şi nemilos, pe atât de prost şi suspicios, intepretat, sub nivelul său actoricesc, de Jamie Foxx. Toate aceste personaje au fost introduse ca să scoată în evidenţă pe cel principal, dar îngrămădirea lor în jurul său nu convinge. Însă, cu toate neajunsurile sale, thrillerul „Baby Driver” vă poate asigura două ore de divertisment.