Analizele medicale NU sunt obligatorii pentru înscrierea copiilor la școală sau grădiniță
Articol de , 12 septembrie 2017, 13:29
Analize considerate pana in 2014 a fi obligatorii pentru inscrierea copiilor la gradinita si la scoala, precum exudatul nazo-faringian si examenul coproparazitar, nu mai sunt o obligatie, din 2015, conform legii. Cu toate acestea, inca exista scoli care dezinformeaza parintii in privinta obligativitatii acestor analize. Legea precizeaza clar ca analizele pot fi solicitate doar de medicul de familie si sunt obligatorii doar daca copilul prezinta simptome de boala.
In caz contrar este un abuz al autoritatii scolare asupra parintilor, copiii fiind expusi inutil unor analize care favorizeaza administrarea excesiva de antibiotice si, prin urmare, aparitia rezistentei la antibiotice. Romania este tara europeana cu cea mai crescuta rezistenta la antibiotice, infectii usor tratabile in trecut devenind astfel dificil de vindecat.
Medicii specialisti spun ca identificarea unor bacterii precum stafilococul, pneumococul sau streptococul in nas sau faringe este un fenomen inofensiv, peste 30% din populatia Romaniei fiind purtatori sanatosi ai acestor bacterii.
Documentele necesare pentru inscrierea la gradinita/scoala sunt doar adeverinta medicala si avizul epidemiologic intocmite conform normelor legii. Prezentarea acestei adeverinte medicale este obligatorie la inceputul clasei 1, clasei a 5-a si clasei a 9-a, conform Ministerului Sanatatii.
In privinta vaccinurilor, acestea nu sunt pentru moment obligatorii si eliminatorii pentru admiterea in colectivitate.
Faptul ca vaccinarea copiilor de varsta scolara a trecut in grija medicului de familie este vazut ca benefic de aceasta categorie.
Medicul scolar este astfel degrevat de grija vaccinarii si se poate ocupa de alte activitati scolare.
Conform legislatiei, fiecare unitate de invatamant ar trebui sa aiba medic si asistent scolar dar numarul medicilor este in continuare redus si sunt scoli deservite numai de asistenti.