Primăria Sectorului 1 își dă autogol …
Articol de Mircea Apostolescu, 12 septembrie 2017, 12:04
Pe 22 august, într-o conferință de presă comună, primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, și conducerea Clubului Rapid anunțau, în esența, că Autoritatea Locală a Sectorului 1 a devenit finanțator al echipei de fotbal a Rapidului.
Printre argumentele aduse pentru această implicare a primăriei în fotbal, edilul din Banu Manta enumera faptul că sediul Rapidului s-ar află în Sectorul 1 și, desigur, tradiția acestei echipe în fotbalul bucureștean și românesc.
Eu cred că, de fapt, Dan Tudorache și-a înscris un autogol, implicându-se în fotbal!
În primul rând că, deși sediul social al „Rapidului” se află, poate, în Sectorul 1, clubul și echipa de fotbal sunt, parcă, mai puternic sau cel puțin la fel de puternic legate de Sectorul 6.
Pe de altă parte, iubitorii de fotbal din București nu sunt toți rapidiști. Sunt foarte mulți suporteri steliști, dinamoviști și chiar ai „Universității Craiova”, printre bucureșteni. Nu pot decât să-mi închipui scandările suporterilor, să zicem steliști sau dinamoviști sau inscripțiile de pe ziduri și garduri, în cazul în care Rapidul ar promova și ar ajunge să joace cu „Steaua” sau „Dinamo” …
Mai mult decât atât, printre cetățenii Sectorului 1 și printre bucureșteni, în afară de cei neinteresați de sport, sunt foarte mulți care urmăresc alte sporturi decât fotbalul. Spre exemplu, eu sunt spectator și telespectator de rugby, de haltere, de powerlifting, de lupte și de box. Urmăresc cu plăcere întreceri de atletism, de înot, concursuri de gimnastică și chiar de patinaj. Dar, dacă dau peste un meci de fotbal, schimb, imediat, postul. Deci, de ce aș vrea ca și bănuții mei să fie pompați într-un sport care nu a mai adus nici o performanță internațională notabilă de 20 de ani încoace?
Eu îmi doresc ca banii mei să fie folosiți pentru atragerea copiilor către sport, prin formarea cât mai multor grupe de copii și juniori, practicanți de rugby, handbal, volei, lupte, box, judo, înot, hochei, atletism etc. Pentru fotbal, există deja destule școli și acedemii, care le oferă copiilor și părinților doar iluzia unei îmbogățiri rapide.
Cât privește tradiția „Rapidului”, desigur istoria acestei echipe și ce a însemnat ea în București sunt lucruri care nu pot fi negate. Numai că fenomenul social „Rapid” era unul care ținea de tradiția muncitorească a zonei Giulești-Grivița. Clasă muncitoare, formată preponderent din ceferiști era cea care umplea Stadionul Giulești.
În condițiile actuale, în care fotbalul a devenit, deja de multă vreme, o afacere murdară, cu spălări de bani, dări și luări de mită, cu patroni și finanțatori de echipe, cu înalți demnitari ai FRF și ai Ligii Profesioniste implicați în scandaluri, procese penale sau chiar condamnați și aflați în detenție, problema tradiției muncitorești, a fenomenului social „Rapid” nu mai poate fi considerată una de actualitate, ci, mai degrabă, o filă de istorie.
Și asta ne duce la un alt aspect al finanțării echipei Rapid de către Primăria Sectorului 1.
Fotbalul românesc, pe lângă lipsa de rezultate în plan internațional, suferă, de vreo 20 de ani încoace, de un fenomen de tăvălire în noroi. Scandalurile de corupție, de spălare de bani, urmate de condamnări penale ale unor personaje importante, patroni și finanțatori de echipe, conducători ai federației de profil sau ai LPF etc. fac ca orice implicare, mai ales cea a unei primării care alocă bani publici, în fotbal să creeze cel puțin o suspiciune privind existența unor interese ilegitime în spatele întregii „afaceri”.
Acestea sunt motivele pentru care cred că primarul Sectorului 1 și-a înscris un autogol, în momentul în care s-a implicat în finanțarea echipei de fotbal „Rapid”.