Sute de nou-născuți din Marea Britanie se nasc cu GBS!
Articol de Adriana Baciu, 13 septembrie 2017, 14:50
Potrivit noilor reglementări ale specialiștilor, toate femeile însărcinate care intră în travaliu mult mai devreme ar trebui să urmeze un tratament cu antibiotice pentru a proteja fătul de o posibilă infecție mortală numită Streptococul de grup B (GBS).
În fiecare an, sute de bebeluși nou-născuți din Marea Britanie contactează această infecție. Cu un tratament adecvat administrat în timp util, majoritatea dintre bebeluși își revin complet. Majoritatea femeilor nu știu că sunt purtătoare ale acestei bacterii.
În prezent, doi din 20 de bebeluși infectați dezvoltă un handicap, iar la unul din 20 intervine decesul.
Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor (RCOG) și-a propus să schimbe această statistică. Potrivit noilor directive, fiecărei femei care intră în travaliu mai devreme de 37 de săptămâni ar trebui să i se administreze, preventiv, antibiotice, chiar dacă nu i s-a rupt apa, iar sacul protector amniotic care învelește bebelușul din pântecele său este încă intact.
Streptococul de grup B poate trăi fără să prezinte vreun pericol în tractul genital inferior, bacterie prezentă la una din patru femei, și poate fi transmisă la bebeluș în timpul nașterii.
Noile reglementări anunțate de RCOG recomandă că femeile însărcinate ar trebui puse la curent asupra acestui pericol.
Specialiștii susțin că femeile care au fost depistate pozitiv la testul GBS la o sarcină anterioară, pot fi testate la 35 – 37 de săptămâni de sarcină pentru a vedea dacă au nevoie de antibiotice în timpul nașterii.
Noile reglementări nu merg atât de departe, ci se referă doar pentru recomandările privind screening-ul de rutină în cazul femeilor ce urmează să devină mame.
”RCOG anunță că nu există dovezi clare că această măsură va fi benefică, după cum a anunțat anterior Comitetul Național de Screening din cadrul guvernului, însă activiștii contrazic această afirmație și susțin ideea că fiecare femeie ar trebui să aibă posibilitatea de a fi testată pentru a afla dacă este purtătoare a acestei bacterii sau nu”, informează BBC.