„Inside-Out” – Instalații de artă sonoră în spațiul public
Articol de Stefania Grigore, 14 septembrie 2017, 10:16
Inside-Out aduce arta sonoră în zona turistică a capitalei, un spațiu inundat de muzica mainstream. Inside-Out – este un proiect al Goethe-Institut în colaborare cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Istorie a României, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la semnarea „Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa”.
În perioada 14-24 septembrie 2017, bucureștenii au ocazia să parcurgă traseul sonor din centrul vechi, care începe pe Strada Poştei şi continuă pe la Curtea Veche până în Piaţa Sfântul Anton.
Curatoarea proiectului, Antje Vowinckel, și artista Maria Balabaş creează un refugiu în faţa asaltului de mesaje comerciale şi politice, astfel încât cetățenii să-și recupereze spațiul public într-o manieră conştientă şi activă.
„Proiectul va fi inaugurat pe 14 septembrie, ora 16:00, pe strada Poștei, în spatele Muzeului Național de Istorie a României. De acolo vom porni în plimbare și vom parcurge traseul sonor, în prezența celor două artiste.
La finalul traseului, de la ora 18:00, la Palatul Suțu, vă invităm la o prezentare despre Sound Art și proiectele celor două artiste.”
În trei locuri distincte (Piața Sfântul Anton, strada Poştei și strada Franceză), sunetele vor stimula trecătorii, schimbându-le modul în care percep mediul înconjurător. Acestea vor vorbi despre arhitectura interioară a spațiului, fie că sunt sunete materiale ori mișcări imaginare în interiorul unei clădiri.
Cele trei spații se află în aceeași zonă, pentru a putea fi vizitate cu ușurință, unul după
celălalt: Strada Poștei: artă sonora în burlanele clădirilor, Strada Franceză: Ruine
interactive la Curtea Veche, Strada Șepcari – în Piaţa Sfântul Anton băncile le vor pune vizitatorilor întrebări şi le vor relata poveşti personale.
Strada Poștei: artă sonora în burlanele clădirilor
Pe strada Poştei există burlane care se termină la 10-20 de centimetri deasupra nivelului străzii. Ele amintesc de ţevile unei orgi, instalate invers, doar că sunt tăcute. Artistia berlineză, Antje Vowinkel, concepe o instalație sonoră compusă din mici difuzoare şi playere mp3 ce vor fi instalate înăuntrul lor şi astfel vor putea fi auzite sunete care vor părea că vin din interiorul clădirilor. Trecătorii de pe această stradă se vor trezi fără voie în mijlocul unei instalaţii, fiind tentaţi să tragă cu urechea în interiorul ascuns al caselor. De fapt, sunetele doar par a veni dinăuntrul clădirilor, dar ele interacţionează cu celelalte burlane într-o manieră muzicală, dând astfel glas unui concert în spaţiul public.
Strada Franceză: Ruine interactive la Curtea Veche
Senzori interactivi vor fi montaţi pe gardul de fier al Curții Vechi. Aceştia se vor activa atunci când cineva va trece prin apropierea gardului, pornind sunete emise din spatele pietrelor și celorlalte materiale aflate în sit.. Fiecare senzor activează un sunet diferit. Persoanele interesate se pot plimba de-a lungul gardului, îşi pot folosi mâinile şi picioarele, creând astfel „compoziţii” proprii. Unele sunete sunt simple, altele sunt ritmate, unele sunt tonuri joase, altele, înalte, unele sunt lungi, iar altele sunt de scurtă durată.
Strada Șepcari – Piața Sfântul Anton
În Piața Sfântul Anton, artista Maria Balabaș imaginează o instalație de artă sonoră ce constă în mici difuzoare amplasate sub bănci. Acestea vor emite sunete și voci, ce vor pune în valoare arhitectura spațiului. Fiecare senzor va difuza o compoziție sonoră – un text ce va include întrebări, afirmații și material observațional înregistrat, dar și muzică originală compusă pentru proiect. Având în vedere că difuzoarele vor funcționa simultan, publicul va putea auzi doar sunetele emise de cel mai apropiat senzor, iar cei care se vor plimba prin piață vor putea auzi un murmur discret. Sunetele îi vor stimula pe trecători şi le vor schimba modul în care percep mediul înconjurător.
Antje Vowinckel este o artistă din Berlin, specializată pe sound-art şi radio. A studiat literatura și muzică. Arta ei se concentrează pe aspectele muzicale din limbă, de exemplu în compozițiile cu improvizații de limbă și dialect cât și performence-uri muzicale cu imagini și obiecte.
Maria Balabaș moderează emisiunea Dimineața crossover de la Radio România Cultural și a creat proiecte dedicate noilor forme de creație radiofonică (Generația sonoră). Creează instalații sonore generate de interesul artistic pentru forma de memorie auditivă specifică înregistrărilor de teren.