„Uriași de Pantelimon” sosesc în octombrie!
Articol de Andra Radu, 22 septembrie 2017, 09:36
41 de artiști din România și din lume s-au înscris în proiectul „Uriași de Pantelimon”, derulat de Make a Point pentru ilustrarea poveștilor cartierului, în urma anunțului lansat în luna iulie.
Proiectul a demarat în primăvară, când locuitorii din cartier au fost invitați să-și spună poveștile pe care artiștii le vor urca pe acoperișurile fostelor hale industriale din zonă, la „Zilele Uriași de Pantelimon”, eveniment care va avea loc între 13-15 octombrie.
Call-ul pentru artiști a fost constituit dintr-o colecție de povești din Pantelimon strânse de antropologul Andreea Drăgan.
S-au lăsat furați de farmecul poveștilor românești de cartier, despre viața în comunism și tranziția spre democrație, artiști din Africa de Sud, Austria, Franța, Germania, India, Italia, Kenia, Namibia, Olanda, Portugalia, Serbia, Spania, SUA, Thailanda, dar și din Urlați, Sibiu, Constanța, Piatra Neamț și, firește, București.
Toate propunerile au fost creative și ar fi meritat o șansă, însă pentru că în orice concurs trebuie să existe câștigători, noi am ales deocamdată cinci finaliști. Ei sunt: Sorina Tomulețiu, Robert Obert, Onar Stănescu, Nada Krstajić și Alexandra Cristiana Comănici. În cadrul „Zilelor Uriași de Pantelimon”, publicul va fi invitat să-i urmărească la lucru, să-i ajute chiar să-și concretizeze lucrările și în final să-și voteze favoritul.
Cele cinci povești alese de artiști:
„Tom” de Sorina Tomuleţiu și-a intitulat proiectul „Unde nimeni nu se uită”, o instalație eco-friendly realizată din iarbă. Sorina a fost impresionată de povestea spațiilor urbane în care natura reușește să trăiască sub ochiul indiferent al trecătorilor. Mesajul ei va atrage atenția asupra lipsei de luciditate în gestionarea spațiului public, a locurilor „ascunse la vedere”, de care nu se preocupă nimeni.
Robert Obert va ilustra povestea femeii trimisă de fabrică să măsoare nivelul radiațiilor de după accidentul de la Cernobîl. Motivația lui Robert: „aparatul ăla de măsurat radiații, dar și expresia unei femei trecute prin viață și ironia din spatele acțiunii în sine, lipsa de grijă a celor puțini față de cei mulți, care deveniseră cantitate neglijabilă.”
Onar Stănescu a fost atras de culoarea intuită după blocurile gri, acolo unde oamenii își întind rufele la uscat, trăiesc, iubesc, se ceartă, își caută rostul și însuflețesc straturile suprapuse de beton ale orașului.
Nada Krstajić, din Belgrad, va desena mandala om-oraș, o „horă” făcută din viață și betoane. În viziunea artistei sârbe, arhitectura contemporană, cu ale sale clădiri moderne, alături de blocuri vechi de locuințe, se înlănțuie cu arhitectura industrială ca apoi toate acestea să alterneze într-un dans cromatic cu natura și oamenii.
Alexandra Cristiana Comănici va ilustra prin manechine și fire, cândva materii prime ale uzinelor din zonă, câte puțin din fiecare poveste de cartier: generația cu cheia de gât, munca în filatură, perioada în care eram niște marionete ale unui regim apus.
Cine mai vine la Uriași de Pantelimon:
În weekend-ul 13-15 octombrie, în spațiul „Make a Point”, în Turnul de Artă și în jurul lui, dar și pe acoperișurile fostelor hale industriale din cartier, se va derula „Zilele Uriașilor de Pantelimon”, primul eveniment de community street art din România.
Cei cinci finaliști își vor expune lucrările, iar concomitent vor avea loc ateliere diverse, demonstrații de dans, expoziții de fotografie, cursuri de caligrafie și, foarte important, publicul își va vota preferații.
Ella & Pitr din Franţa, Moose din Marea Britanie, Martha Cooper din SUA şi Victor Ash din Danemarca sunt câteva nume importante ale artei stradale internaţionale ce vor participa la Street Art Days.
Intrarea va fi gratuită, distracția, de milioane!