Infarctul miocardic este motiv de îngrijorare!
Articol de , 25 septembrie 2017, 14:08
Vârsta la care apare infarctul de miocard a scăzut la 35 – 40 de ani, atrage atenţia preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, profesor doctor Maria Dorobanţu.
În România, hipertensiunea arterială afectează aproape jumătate din populaţia adultă, potrivit rezultatelor unui studiu de prevalenţă a hipertensiunii şi a factorilor de risc
cardiovascular, SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune.
Medicii explică aceasta prin faptul că 1 din 5 români nu ştie că are hipertensiune arterială şi prin faptul că a crescut numărul celor care au o valoare mare a colesterolului, a crescut numărul cazurilor de diabet şi de obezitate.
Dacă în 2015 doar 44,3% dintre persoanele hipertensive ştiau că suferă de hipertensiune arteriala, în 2016, procentul acestora a ajuns la 80,9%. Aceeaşi tendinţă de creştere poate fi regăsită şi la nivelul persoanelor care urmează un tratament corect pentru hipertensiune arterială.
În 2005, numai 38,9% dintre persoanele hipertensive urmau un tratament, iar în 2016, procesul acestora a crescut la 75,2% şi se preconizează că va ajunge la 91,2% la sută în 2020.
„În primul rând, se ştie că au tensiunea, nivelul de colesterol şi de glicemie mai mare, iar
pentru asta trebuie să le determine în mod periodic. După ce au aflat că au aceste creşteri nepermise, atunci sigur că trebui să meargă la doctor şi să primească tratamentul respectiv, însă este foarte important să nu se ajungă acolo. Exerciţiile fizice, plimbările cel puţin, într-un pas alert, de 5 ori pe săptămână împreună cu alimentaţia sănătoasă şi fără prea multă sare, nu ar trebui să lipsească pentru a nu se ajunge la obezitate”, spune profesor doctor Maria Dorobanţu.
De asemenea, aceasta a mai precizat că dacă aveţi ameţeli, dureri de cap fără motiv sau zgomote în urechi ca o ţiuială, este bine să vă examineze un medic.