Astăzi se sărbătoreşte Ziua Europeană a Limbilor Străine!
Articol de Andra Radu, 26 septembrie 2017, 10:35
Din 2001, pe 26 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Europeană a Limbilor Străine datorită iniţiativei Consiliului Europei şi Uniunii Europene
Cu această ocazie se organizează numeroase evenimente, precum jocuri și quiz-uri, serate literare, conferințe, mese rotunde, programe de radio și de televiziune pe tema politicii lingvistice, precum și numeroase concerte organizate în spații publice.
Scopul acestui eveniment este de a promova plurilingvismul, ca punte esențială de comunicare între popoare, dar și un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoașterea limbilor străine facilitează o mai bună înțelegere interculturală, fundamentul patrimoniului cultural european. Sunt sărbătorite nu numai limbile oficiale europene, ci și bogata moștenire de culturi și tradiții — o expresie vie a tuturor limbilor Europei.
Descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a căpăta o perspectivă diferită asupra lumii și de a-i înțelege mai bine pe cei din jur sunt o ocazie propice pentru a vedea avantajele învățării limbilor străine.
Ziua Europeană a Limbilor Străine este sărbătorită în mai multe orașe din România pe parcursul acestei săptămâni. Totodată, cu prilejul acestei zile, filialele Institutului Cultural Român din străinătate organizează o serie de manifestări. De exemplu, ca și în anii anteriori, ICR Madrid invită publicul local să descopere, prin exerciții interactive, elementele comune dintre limba română şi cea spaniolă, precum și avantajele studierii limbii române, în cadrul unei serii de lecții demonstrative, care se vor desfășura în data de 29 septembrie.
Institutul Cultural Român Bruxelles sărbătorește Ziua Europeană a Limbilor Străine prin organizarea de lecții demonstrative de limba română pentru 150 de elevi cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani. Evenimentul va avea loc la Institutul Goethe din Rotterdam, astăzi, în intervalul 10:30-16:00, și este organizat de rețeaua EUNIC Olanda în colaborare
cu Reprezentanța Comisiei Europene în Regatul Țărilor de Jos.
Planeta noastră numără mai mult de 7 miliarde de locuitori, repartizați în 189 de state independente, care vorbesc între 6.000 și 7.000 de limbi diferite. În Europa, există în jur de 225 de limbi indigene, adică aproximativ 3% din totalul mondial. Majoritatea limbilor lumii sunt vorbite în Asia și în Africa.