Ajută Mereu, salvează o Viaţă, Vino şi Donează!
Articol de , 27 septembrie 2017, 19:11
Nu trebuie sa lupti pe front sau sa fii in prima linie a teatrelor de operaţii, pentru a fi erou pentru semenii tai!
Cei care au trecut pe acolo insa, au învăţat ca una dintre cele mai importante lecţii de supravieţuire este donarea de sânge.
Timp de o saptamana, membrii Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități doneaza sânge la Centrele de Tranfuzie din Bucuresti, Brasov, Bacau, Buzau, Galati, Timisoara, Campulung, Braila, Iasi, Tg Mures, în cadrul campaniei umanitare „Ajută Mereu, salvează o Viaţă, Vino şi Donează!”.
„Este a şaptea sau a opta oară când donez, nu mai ştiu exact. Am început în 2006. O cauză nobilă pentru mama unui coleg. De atunci am început – pentru mama unui coleg, pentru tatăl unui coleg, părinţi, socri. Aşa am devenit donator. Este un sentiment plăcut că ajuţi pe cineva, adică sângele tău a ajuns la cineva care are nevoie. Aşa trebuie să facă toată lumea”, a afirmat Ion Maican, unul dintre membrii asociaţiei.
Medicul Florea Vlădescu, şeful interimar al Centrului de Transfuzie Sanguină al MApN, a precizat că media celor care donează sânge este de circa 30 de persoane pe zi.
„Noi, ca adresabilitate, trebuie să aprovizionăm cu precădere Spitalul Militar, suntem un centru al MApN, dar avem protocoale şi cu alte spitale din Bucureşti cum ar fi IC Fundeni, Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul „Sf. Ioan”, Spitalul „Burghele”, Spitalul Elias, Spitalul Colţea. Sunt perioade în care nu putem să acoperim cererea de sânge. Perioadele acestea sunt destul de multe de-a lungul anului. Noi ca ţară avem o adresabilitate foarte mică pentru donarea de sânge. Aici trebuie să lucrăm suplimentar la partea de promovare. Avem multe colecte mobile sau chemăm aici instituţiile. Media celor care donează sânge este de circa 30 de donatori pe zi. Se poate salva o viaţă, două sau chiar trei vieţi dintr-o singură donare”, a spus medicul.
El a precizat că perioada minimă de pauză între donări este de opt săptămâni. Florea Vlădescu spune că numărul maxim de donări pe an este de cinci ori la bărbaţi şi patru ori pentru femei, iar după 60 de ani bărbaţii pot să doneze de patru ori, iar femeile de trei ori pe an.
„Campania porneşte pentru că în teatrul de operaţii am învăţat că frate şi soră îţi este cel pe care îl ai aproape, pentru că pe câmpul de luptă am învăţat cât înseamnă viaţa, pentru că am văzut suferinţa celor care au stat aproape de noi, de camarazii nostrii, atunci când soarta a fost crudă şi militarii veterani răniţi au trecut prin chinuri groaznice, pentru că am înteles şi învăţat să preţuim viaţa. Prin sângele «vărsat» de un singur militar veteran el poate fi erou pentru alte trei suflete. Suntem români şi ne iubim neamul! , este mesajul Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de Mir” (AMVVD)
Memoria rănilor şi a multiplelor operaţii îi transformă în cei mai credibili promotori ai donării de sânge.
Si, daca ei stiu si pot, fiecare dintre noi poate.
Important este ca si noi sa si constientizam si sa facem!
Fiecare dintre noi poate salva o viata!