Școlile din România iau startul in reciclare
Articol de Vicentiu Andrei, 28 septembrie 2017, 07:21
Pentru al șaptelea an consecutiv, Asociația Environ a lansat la jumătatea lunii septembrie, o nouă ediție a campaniei naționale de educație ecologică și stimulare a colectării selective, Baterel și Lumea Non-E, un proiect ambițios care își propune să determine implicarea activă a elevilor din România, promovând conceptele de reciclare, economie circulară, dezvoltare durabilă și eficiența resurselor.
Campania, în care s-au înscris peste 1100 de școli, se adresează copiilor din toate ciclurile de învățământ – preșcolar, primar, gimnazial și liceal, și are drept obiective creșterea nivelului de conștientizare asupra problematicii reciclării deșeurilor, încurajarea adoptării unui comportament responsabil față de mediu în rândul tinerilor și crearea unei rețele de puncte de colectare a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate în unitățile de învățământ din România.
În cadrul programului, atât elevii, cât și dascălii lor, au la dispoziție o serie de materiale informative și utile care promovează principiile colectării selective, sfaturi privind reducerea amprentei de carbon ca mecanism de combatere a schimbărilor climatice și trucuri pentru creșterea eficienței energetice. Mai mult decât atât, pe perioada derulării campaniei, vor fi organizate sesiuni de lecții demonstrative, dar și vizite la stațiile de reciclare.
Elevii și profesorii se pot înscrie în cea mai complexă campanie de educație ecologică apelând linia Baterel la 031.827.0000 sau accesând platforma www.magazinbaterel.ro, un concept unic la nivel național care se bazează pe un sistem de stimulare a reciclării prin puncte, recompensând elevii cu premii deosebite pentru activitatea de reciclare a produselor uzate de acasă. Participanții își pot administra întreaga activitate din cadrul programului, pot lansa solicitări de transport pentru deșeurile colectate, pot trimite proiectele realizate și își pot alege premiile dintr-o selecție de câteva sute de produse: rechizite, jocuri, cărți, dar și produse personalizate din Colecția Baterel pentru fanii adevărați.
„Cu efort și cu dedicare, am reușit să configurăm un program care stimulează creativitatea, încurajează deprinderea obiceiurilor de gestionare responsabilă a resurselor și premiază performanța, de care au beneficiat până în prezent în total, circa 100.000 de elevi. Rezultatele excepționale obținute la ediția anterioară nu ar fi fost posibile fără încrederea și implicarea profesorilor care s-au dedicat acestui proiect și care alături de elevii speciali pe care îi îndrumă, au contribuit la consolidarea unei adevărate comunități de mici ecologiști. Acestora, alături de părinți și copii le adresăm mulțumirile noastre pentru determinarea și angajamentul de a contribui la protejarea naturii, sănătății și calității vieții și le promitem că ne vom continua misiunea cu onoare, încercând să creștem permanent standardele, să ținem cont de feedback-ul primit, să îi surprindem prin inovație pe cei care ne-au acordat votul lor de încredere și să fim mereu cei mai buni”, a declarat Andrei Orban, președintele Asociației Environ.
Cea de-a VII-a ediție a campaniei Baterel și Lumea Non-E se desfășoară în perioada 15 septembrie 2017 – 30 iunie 2018, participanții având posibilitatea de a se înscrie atât în competiția de colectare selectivă a deșeurilor electrice (DEEE) și/sau a celor baterii și acumulatori (DBA), dar și într-o nouă categorie de concurs, „Eroii Reciclării”, în care sunt provocați să își exprime creativitatea ecologică prin experimente științifice, colaje, acțiuni de promovare, benzi desenate sau scenete. Echipele câștigătoare corespunzătoare fiecărei grupe de vârstă vor fi premiate cu un summercamp, cele mai active școli vor primi vouchere pentru dotări în valoare de 1000 de euro, iar profesorii vor fi recompensați lunar pentru eforturile și dedicarea lor. Mai multe detalii privind derularea proiectului, precum și regulamentul oficial sunt disponibile pe www.magazinbaterel.ro.
Campania „Baterel și Lumea Non-E” este un proiect național de conștientizare, responsabilitate socială și colectare selectivă, organizat începând cu 2011 de Asociația Environ în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) și cu sprijinul Ministerului Educației și Ministerului Mediului.