Anim’est 12 – cele mai bune filme de animaţie din lume vin la Bucureşti
Articol de , 29 septembrie 2017, 02:47 / actualizat: 30 septembrie 2017, 1:54
Azi începe cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Anim’est, singurul dedicat la noi exclusiv filmului de animaţie şi care poate propune filmul ce a obţinut Trofeul său pe lista producţiilor selectate pentru Premiile Oscar, la secţiunea scurtmetraj de animaţie. Până pe 8 octombrie, aveţi ocazia să vizionaţi o selecţie de animaţii premiate la alte festivaluri de renume, filme proaspăt produse de renumite studiouri sau ieşite de pe băncile câtorva dintre cele mai prestigioase şcoli de animaţie din lume şi o selecţie de filme dedicate celor mici, proiectate la Cinema Elvira Popescu, Cinemateca Eforie şi Expirat Club – Halele Carol. Ediţia are încă trei locaţii şi o temă specială: The Comics Edition, celebrând benzile desenate. una dintre cele mai semnificative şi constante surse de inspiraţie pentru filmul de animaţie şi nu numai.
Tocmai de aceea, invitatul special al festivalului este canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciaţi creatori de benzi desenate, care semnează şi vizualul Anim’est 2017. Cooper şi-a început activitatea în anii ’90 ca ilustrator de benzi desenate underground pentru Fantagraphics, una dintre cele mai avangardiste şi respectate edituri independente americane. Apoi, a devenit cunoscut pentru picturile sale în ulei şi pentru contribuţiile sale în animaţie, fiind unul dintre principalii desenatori ai sitcomului american Futurama, premiat cu Emmy, şi co-creatorul serialului animat „Pig Goats Banana Cricket”, difuzat de Nickelodeon, din care sunt prezentate o parte de episoade în cadrul unui maraton de 300 de minute, vineri 6 octombrie, de la ora 23:59, la Cinema Elvira Popescu. Dave Cooper face parte din juriul competiţiilor de scurtmetraj internaţional şi film studenţesc şi aduce la Bucureşti o expoziţie cu lucrări ale sale (la galeria Apollo111 din Palatul Universul) şi cea mai recentă carte a sa, „Ripple”, pentru care va fi organizată şi o sesiune specială de autografe, probabil în cadrul unui masterclass pe care-l susţine pe 4 octombrie la CINETic (Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative, din str. Tudor Arghezi nr. 7). Cel mai recent scurtmetraj de animaţie realizat după benzile desenate ale lui Cooper şi regizat de Rune Spaans, „The Absence of Eddy Table”, va putea fi văzut, de asemenea, în cadrul unul dintre cele mai aşteptate programe tematice ale festivalului: Creepy Animation Night ce are loc la Cinema Elvira Popescu şi la Cinemateca Eforie sâmbătă 30 septembrie, de la ora 23:59 . Dave Cooper a realizat şi posterul Anim’est 2017, lucrare de autor pe care a intitulat-o „Raluca Descends on Bucharest”.
„Loving Vincent”, co-producţie Marea Britanie – Polonia regizată de Dorota Kobiela şi Hugh Welchman, ce aduce pe ecran universul vizual atât de caracteristic al lui Van Gogh este proiectată la gala de deschidere a festivalului, care are loc astă-seară, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie, unde, de la ora 22:30 îmcepe o alt mult aşteptată noapte tematică Anim’est: Trippy Animation Night 2017 ce cuprinde animaţii trăsnite şi obscure, de la filmări în joacă la cea mai nouă găselniţă strecurată pe atât de accesibilul youtube.
Până la aceste spectacole de seară, la Cinema Elvira Popescu azi rulează, încă de la ora 10:00, 9 din cele 22 de scurtmetraje pentru copii cu vârste între 3 şi 14 ani care au fost selectate, anul acesta, dintre cele câteva sute înscrise în competiţia Minimest. Premiul acestei secţiuni va fi decis de un juriu format din copii, a cărui misiune nu va fi uşoară întrucât selecţia cuprinde titluri care au avut deja succes la festivaluri de animaţie de renume. Secţiunea Minimest cuprinde şi câteva dintre cele mai de succes lungmetraje recente pentru copii. Filmele din secţiunea Minimest vor fi proiectate în cele două week-enduri ale festivalului, de vineri până duminică, între 29 septembrie – 1 octombrie şi 6 – 8 octombrie. În plus, şi anul acesta, cei mici sunt invitaţi să participe la o serie de ateliere creative care îi vor introduce în culisele fascinante ale filmului de animaţie.
Una dintre cele mai îndrăgite nopţi din agenda festivalului, Animusic Night, va aduna, joi 5 octombrie, de la ora 20:00, la Expirat – Halele Carol cele mai bune videoclipuri animate lansate recent, însoţite de un concert Coma, una dintre trupele consacrate de rock alternativ de la noi. Între videoclipurile înscrise în competiţie se regăsesc lansările proaspete ale unor trupe şi artişti celebri precum Metallica, Katie Melua sau Chelou, ca şi ale unor artişti autohtoni precum Smiley sau Deliric, alături de Silent Strike şi EM.
Pe lângă secţiunile şi nopţile tematice amintite, Anim’est 2017 mai are în program: secţiunea competiţională cu sub-categoriile scurtmetraje, lungmetraje, filme studenţeşti, filme româneşti şi videoclip; ţara invitată – Finlanda; studioul invitat – Illumination Mac Guff, companie de efecte vizuale şi animaţie cu sediul în Paris; Festivalul internaţional de animaţie este cel de la Londra; Şcoala de animaţie invitată este National Film and Television School (NFTS) din Marea Britanie. Se adaugă o serie de proiecţii speciale precum: scurtmetraje animate premiate cu Palme d’Or, inclusiv „Scurtă istorie” al lui Ion Popescu Gopo, ce împlineşte 60 de ani de când a primit această distincţie; scurtmetrajele de animaţie nominalizate la Oscar în 2017; scurtmetraje realizate de finlandeza Katariina Lillqvist – membră a Juriului secţiunilor scurtmetraj internaţional şi film studenţesc şi alte câteva filme.
Gala de închidere a ediţiei din acest an a Festivalului Anim’est, nu vă propune un film, ci o reprezentaţie de teatru, ce include însă vizualuri animate realizate în cadrul workshopului de animaţie : „Harun şi marea de poveşti”, adaptare de Tim Supple şi David Tushingham după Salman Rushdie.
Cum programul Anim’est 2017 este mult mai bogat, vă îndemnăm să consultaţi şi site-ul acestui Festivalul Internaţional de Film de animaţie.