O fetiță de trei ani este noua ”zeiță vie” din Nepal
Articol de , 29 septembrie 2017, 11:41
Preoții hinduși, respectând o tradiție multiseculară, au desemnat o fetiță în vârstă de trei ani drept noua „zeiță vie” din Kathmandu! Aceștia au condus-o apoi într-un palat în care ea va rămâne până la pubertate.
Îmbrăcată cu o rochie roșie, noua „Kumari”, considerată încarnarea zeiței hinduse Taleju, a fost luată din casa familiei sale și plimbată într-o procesiune până în piața Durbar, o piață istorică din Kathmandu, capitala Nepalului.
Trishna Shakya a fost purtată în brațe de tatăl ei până la reședința unde va rămâne închisă până la prima ei menstruaţie. Ea va putea ieşi din acest palat doar de câteva ori pe an – cu ocazia unor sărbători religioase – și va fi întotdeauna purtată pe brațe sau într-o litieră, întrucât picioarele ei nu trebuie să atingă solul, care este considerat impur.
„Sentimentele mele sunt împărțite. Fiica mea a devenit noua Kumari și acesta este un lucru bun. Însă există și tristețe, pentru că știu că ea va fi despărţiă de noi”, a declarat tatăl ei, Bijaya Ratna Shakya, pentru AFP.
Această tradiție multiseculară, care combină elemente hinduse și budiste, era strâns asociată cu regalitatea, forma de guvernământ care a existat mult timp în Nepal. În pofida abolirii monarhiei în 2008, cultul zeițelor Kumari (cuvânt provenind din sanscrită și care înseamnă „prințesă”) a continuat să fie practicat.
Apărătorii drepturilor copiilor sunt foarte critici cu privire la acest obicei, care – în opinia lor – le privează pe „zeițele vii” de copilărie, forțându-le să trăiască izolate de societate. În 2008, Curtea Supremă din Nepal a decretat că aceste fete trebuie să primească o educație, care le este oferită de atunci în interiorul palatului.
Fostele Kumari au prezentat dificultăți în ceea ce privește readaptarea la viața în societate societate după „domnia” lor.
Kumari, fete prepubere din comunitatea Newar, trebuie să îndeplinească anumite criterii stricte, în special fizice: să aibă un corp fără imperfecțiuni, „un piept de leu” și „coapse de căprioară”. Chiar dacă o fată îndeplinește toate aceste cerinţe fizice, ea trebuie şi să își dovedească curajul evitând să plângă în fața unei ceremonii de sacrificare a unui bivol.