Se fac primii pași pentru crearea unui vaccin împotriva alergiei la ambrozie
Articol de Adriana Baciu, 29 septembrie 2017, 18:35
Medicii timişoreni de la Centrul de Cercetare ONCOGEN au reuşit să facă primii paşi pentru crearea unui vaccin împotriva alergiei la ambrozie, o plantă care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani şi care este dăunătoare pentru oameni.
Cercetătorii români, care colaborează cu colegi austrieci, speră că în aproximativ șapte ani, imunizarea împotriva acestei alergii se va putea face fără riscuri, în condiţiile în care numărul persoanelor alergice a crescut, iar sensibilitatea se manifestă în prezent şi la copiii foarte mici.
Potrivit medicului Carmen Bunu Panaitescu, ceea ce trebuie să atragă atenţia autorităţilor este faptul că au început să apară copii cu vârste foarte fragede cu alergie la ambrozie.
La doar doi ani deja, aceștia dezvoltă alergia la ambrozie, ceea ce înseamnă că la doar un an au fost expuşi la acest polen şi ”înseamnă că au dezvoltat alergia încă din viaţa intrauterină”.
Există doi parlamentari care doresc să dezvolte o lege prin care ambrozia să fie declarată plantă de carantină, ceea ce ar presupune luarea unor măsuri pentru a stârpi planta când este mică, nu când creşte şi dezvoltă polenul.
”Ea ar trebui distrusă prin lucrarea pământului, nu prin metode chimice care poate ar da şi mai multe probleme. Singurul minister care trebuie convins şi care spune că nu are datele, dar noi i le vom furniza, este Ministerul Agriculturii. El ar trebui să fie primul care trebuie să ştie că polenul mai întâi există pentru că există planta, iar planta există pe terenurile nelucrate şi din păcate a început să infesteze şi culturile”, a conchis Panaitescu.
În București, proprietarii de terenuri sunt obligati sã combatã ambrozia, dupa ce consiliul general a adopat o hotarare în acest sens.
Proiectul prevede amenzi cuprinse între 500 si 2.000 de lei pentru persoanele fizice care dețin terenuri infestate de aceastã plantã și de la 2.500 la 5.000 de lei pentru persoanele juridice.