Nu se va egaliza vârsta de pensionare!
Articol de Andra Radu, 2 octombrie 2017, 12:36
Autoritățile din România nu au intenția de a egaliza vârsta de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților în nouă lege a pensiilor.
Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu spune că în România nu există același standard și aceeași medie de viață ca în Uniunea Europeană.
Într-o intervenție la un post de televiziune, oficialul a apreciat că noua lege a pensiilor va fi mult mai corectă și mai predictibilă pentru Ministerul de Finanțe, dacă nu se mai modifică o perioadă îndelungată de timp.
„S-a tot discutat în această perioadă că vrem să intervenim la vârsta de pensionare. Părerea mea este că noi nu avem același standard de viață și aceeași medie de viață ca în Uniunea Europeană ca să ne ducem după ei la 67 de ani, chiar tendința este spre 70 de ani de ieșire la pensie, și de egalizat femeile cu bărbații. Practic, ajungi să cotizezi toată viața și te mai bucuri de pensie un an sau doi, dacă mai apuci să te bucuri de pensie. Din punctul acesta de vedere, noi nu avem de gând să facem asta. Există o directivă a Uniunii Europene care obligă România ca până în 2030 vârstele de pensionare să fie egalizate la bărbați și la femei, dar mai avem destul de mult până în 2030 și vom mai vedea ce va mai fi până atunci. Nu ne-am propus să facem și nici în Programul de Guvernare nu figurează asta”, a precizat Olguța Vasilescu
Ministrul Muncii a mai spus că, până la sfârșitul anului viitor, prin toate măsurile care vor fi luate, se va ajunge la o echilibrare a bugetului asigurări sociale.
„Până la sfârșitul anului viitor, prin toate măsurile pe care le vom lua anul acesta și anul viitor, vom ajunge la o echilibrare a bugetului asigurărilor sociale. Anul trecut a fost un deficit de 15 miliarde de lei. Ca să înțelegem de unde plecăm. Nicio pensie nu va scădea, conform Legii pensiilor. Ce a fost de corectat în partea de pensii speciale s-a cam corectat, în sensul că nu mai pot să depășească salariul net și nu se mai actualizează cu salariile aflate în plată. În ceea ce privește pensiile, se va respecta programul de guvernare cu creșteri anuale. Această lege se referă la partea de contributivitate. De altfel, Casa Națională de Pensii este în subordinea Ministerului Muncii, iar pentru pensiile militare sunt două case împărțite, una la Ministerul Apărării și una la Ministerul de Interne, care ar trebui să lucreze pe legislația proprie. Aici există o singură referire la pensiile speciale și aceea că nu se mai pot cumula două pensii speciale sau o pensie specială cu salariul la stat”, a declarat aceasta.