Statuia imparatului Traian din Bucuresti, vandalizata!
Articol de Mircea Apostolescu, 2 octombrie 2017, 18:35
Cine nu cunoaste legenda lui Romulus si Remus, cei doi frati care ar fi intemeiat Roma si care ar fi fost crescuti de o lupoaica? Celebra lupoaica a primit numele de ”Lupa Capitolina”, o statuie a ei gasindu-si locul si pe dealul Capitoliului din Roma si a devenit un simbol al latinitatii.
De asemenea, cei mai multi dintre noi stim ca Imparatul Traian a cucerit Dacia, in urma a doua razboaie crancene, 101-102 si 105-106, in care l-a infrant pe Regele dac Decebal. Asadar, Imparatul Traian devine si el un simbol al originii latine a poporului roman.
In 2012, primarul general al vremii, Sorin Oprescu, a dorit sa aduca un omagiu Imparatului Traian, printr-un monument care sa celebreze originea latina a romanilor.
Asa se face ca, pe 28 aprilie, a fost dezvelit, pe scarile Muzeului National de istorie din București, un monument, operă a sculptorului Vasile Gorduz.
Statuia, cu o înălțime de 2,15 metri, este turnata din aproximativ 500 de kilograme de bronz și îl reprezintă pe împăratul Traian, stând în picioare, nud, fara a purta nici macar o pereche de chiloti, ținând în brațe o vietate fantastică, rezultată din „imperecherea” între „Lupa Capitolina”, cu trei țâțe, simbolizând latinitatea poporului român, din al cărei cap intors spre stânga iese, fluturând, un trup de șarpe, încercând să sugereze stindardul de luptă dac, un fel de animal fantastic, format prin îngemănarea a două animale: capul de lup și trupul de șarpe.
Pe soclul statuii, inalt exact cat o treapta a scarilor monumentale ale muzeului, este prinsă o placă de alamă în care sunt săpate cuvintele:
Desigur, „imperecherre” fortata dintre „Lupa Capitolina” si lupul cu corp de sarpe doreste sa sugereze originea daco-romana a poporului roman. Dar, care este simbolul Imparatului Traian, dezbracat si cu „bijuteriile” la vedere? Ca si cum aceasta viziune ciudata a sculptorului nu ar fi fost suficienta, de ceva vreme incoace, coada lupoaicei a disparut, lasand in urma ei o gaura, exact in partea din spate a reprezentarii „Capitolinei”. Cu aceasta vandalizare, bataia de joc la adresa intregului popor roman, plasata pe Calea Victoriei, pe treptele Muzeului National de Istorie al Romaniei (MNIR), ca sa poata fi admirata de catre toti turistii straini care viziteaza Capitala Romaniei, este deplina: Imparatul Traian, ramas dezbracat, pe meleagurile Daciei, tine in brate o lupoaica mutant, ramasa si ea fara coada !!!
Ceea ce este si mai grav decat vandalizarea in sine a cel putin discutabilului monument este faptul ca MNIR este situat la doi pasi de sediul din Centrul Istoric al Politiei Locale a Municipiului Bucuresti ! Oare „pretorienii” primarului general nu pot impiedica nici macar vandalizarea monumentelor de for public ?!
Punctul de vedere al Primariei Generale referitor la vandalizarea monumentului imparatul Traian a fost exprimat de Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic:
„In ziua de 29 septembrie 2017 acest monument a fost vandalizat prin ruperea cozii Lupoaicei (parte componenta a statuii).
Dupa recuperarea elementului artistic , Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic , a initiat in regim de urgenta procedurile de reintregire a monumentului de for public contractand o firma de specialitate care sa execute operatiile de lipire, cizelare si patinare a monumentului . Aceste lucrari se vor executa in regim de urgenta pentru readucerea monumentului in circuitului turistic al Municipiului Bucuresti, avand in vedere importanta turistica si simbolica a acestui monument de for public.
Elementul artistic a fost recuperat de un reprezentant al Politiei Romane de la Sectia 10 Politie in ziua de vineri, 29 septembrie 2017, care l-a predat Jandarmeriei Romane ce efectueaza paza la Muzeului National de Istorie a Romaniei .
Monumentul de for public Imparatul Traian, autor Vasile Gorduz ,realizat in dublu exemplar la Sevilla (Spania) si Bucuresti a fost amplasat in anul 2011 pe cale Victoriei (pe scarile Muzeului National de Istorie a Romaniei), reprezinta un simbol al latinitatii si europenismului.”