Regi, regine și războaie împreună într-un joc marca Jean de Cars

Articol de cristina.toma, 7 octombrie 2017, 08:00
Bun gasit! O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta toamna, mai ales daca va place istoria si sunteti curiosi sa stiti cum este viata regilor dincolo de sala tronului si de fotografiile oficiale, este „Sceptrul si sângele: Regi si regine în tumultul celor doua războaie mondiale”, scrisă de Jean de Cars şi apărută la editura Trei. In cartea lui Jean de Cars vom cunoaste dinastii precum Habsburgi, Windsori, Romanovi, Hohenzollerni, familii regale ale Belgiei, Olandei, Italiei, Iugoslaviei, Bulgariei, Romaniei sau Greciei – monarhiile europene s-au aflat in inima celor doua Razboaie Mondiale.
Intr-o incursiune istorica fascinanta, punctata de portrete, anecdote, momente-cheie, intalniri decisive, jocuri de aliante, autorul ne introduce in culisele curtilor europene prinse in vartejul celor doua conflagratii care au zguduit secolul al XX-lea.
In vara lui 1914, Europa este majoritar monarhica: din douazeci si doua de state, nouasprezece sunt regate, imperii, principate sau mari ducate. Astazi, nu au mai ramas decat zece. Primul Razboi Mondial provoaca prabusirea a patru imperii – Germania, Rusia, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, iar al Doilea spulbera patru regate – Italia, Iugoslavia, Romania, Bulgaria.
Cine erau acesti suverani? Dar femeile care le impartaseau destinul?
De la ambitie la orbire, de la curaj la slabiciune, de la gelozie la abnegatie, care au fost triumfurile si esecurile lor? Cum si-au trait gloria, dramele, cum s-au confruntat cu ascensiunea extremismelor interbelice, cu aparitia totalitarismelor? Erau constienti de consecintele gesturilor lor? Sau au fost incapabili sa stopeze avansul nationalismelor? Care au fost vietile lor personale, iubirile si pasiunile secrete? Acesti monarhi, care se vor alia, se vor infrunta si uneori trada, sunt toti inruditi, uniti prin legaturi de sange si matrimoniale. Astfel, „razboiul regilor” va fi o incredibila reglare de conturi familiala – la scara continentala, apoi mondiala.
La toate aceste întrebări Jean de Cars dă rand pe rand raspunsuri in fiecare capitol al cartii sale purtandu-ne printr-o întreagă istorie cu toate meandrele ei. Iar rezultatul este o carte pe care nu o veţi mai lăsa din mână până când nu veţi întoarce si ultima pagina.