A patra zi de „FEST(in) pe Bulevard”!
Articol de Andra Radu, 10 octombrie 2017, 10:27 / actualizat: 13 octombrie 2017, 13:18
A cincea ediție a Festivalului Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” (7-18 octombrie) se află în plină desfășurare la Nottara. S-au scurs deja trei zile pline de evenimente, cu spectacole în registre variate, cu teme și limbaje diferite.
Artiștii și spectatorii au dezbătut temele fierbinți pe care le-a oferit selecția Festivalului. Atmosfera a fost încălzită de prezența ambasadoarei acestei ediții, mult îndrăgita Andreea Marin.
Cu alte cuvinte, iureș, dezbateri și… multă comedie. Auspiciile sunt favorabile și pentru a patra zi a Festivalului. În secțiunea „Text sau pretext”, publicul va asista la două montări diferite care pleacă de la același text tradus de Raluca Rădulescu: „Iubirea la oameni” de Dmitri Bogoslavski.
Primul spectacol, cel produs de Teatrul Clasic Ioan Slavici din Arad, în regia lui Vlad Massaci și scenografia semnată de Andu Dumitrescu, începe la ora 18:00, la Sala Studio a Teatrului Odeon. Din distribuție fac parte Zoltan Lovas, Carmen Vlaga-Bogdan, Oltea Blaga, Andrei Elek, Liliana Balica, Mariana Tofan, Alex Mărgineanu, Cecilia Lucanu-Donat, Robert Pavicsits și Roxana Sabău.
De ce „Iubirea la oameni”? Regizorul Vlad Massaci își motivează astfel alegerea:
„Dacă te uiți la «Știrile de la ora cinci» şi afli că șeful de post din satul cutare s-a spânzurat, după ce şi-a omorât femeia care îl înșela cu fantoma fostului soț pe care ea l-a ucis, o să clatini din cap şi o să înjuri goana după senzațional a televiziunilor. Dacă o să vezi la teatru asta, o să vezi fărâme de viață descrise cu acuratețea unei partide de șah. Asta e încercarea noastră pentru aceasta seară. Vizionare plăcută!”.
Și regizoarei celei de-a doua montări prezente în Festival, rusoiaca Evghenia Bercovici,
„Iubirea la oameni” i se pare „unul dintre cele mai interesante texte dramatice scrise în limba rusă în ultimele două decenii”. De ce? Pentru că „în această piesă s-au împletit două mari tendințe în dramaturgia contemporană: aspiraţia către adevărul vieţii, dur, documentarul, socialul și, în același timp, căutarea propriului limbaj al autorului, metaforicul, convenţionalul”.
Al doilea spectacol, o producție a teatrului-gazdă, este programat la Nottara, în Sala George Constantin, la ora 21:00. Distribuția îi cuprinde pe Dani Popescu, Ada Navrot, Anca Bejenaru, Ion Grosu, Anda Caropol, Sorin Cociş, Sorina Ştefănescu, Vlad Trifaş, Carmen Lopăzan și Carmen Florescu. După vizionarea celor două spectacole, publicul va avea ocazia să pună toate întrebările pe care le dorește în timpul discuțiilor moderate de criticul de teatru Marina Constantinescu.
Cum publicul Teatrului Nottara îndrăgește mult comedia, Festivalul a programat o altă producție a teatrului-gazdă, „Opt femei” de Robert Thomas, în regia germanului Andreas Merz-Raykov și cu o scenografie a Alexandrei Mâzgăreanu.
„Autorul reuşeşte să îmbine elementele de thriller şi de comedie şi să suprapună momente serioase şi înduioşătoare cu cele de farsă absurdă într-o singură poveste. Opt femei arată publicului o perspectivă adâncă asupra personajelor piesei, asupra speranţelor şi a năzuinţelor lor, în care şi noi ne oglindim şi ne putem regăsi – înainte să fim invitaţi, în clipa următoare, să râdem pe seama propriilor noastre defecte”, sună argumentul regizorului.
Din distribuție fac parte Cristina Stoica Ivanciuc, Victoria Cociaș, Diana Roman, Marina Palii, Ioana Calotă, Anca Bejenaru, Raluca Jugănaru Grosu și Laura Anghel. Spectacolul se joacă la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, de la ora 18:15.
După un thriller cu accente comice urmează o poveste emoționantă: „Oscar și Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt, producție a Teatrului Eugène Ionesco din Chișinău, în regia lui Petru Vutcărău.
Un băiețel de zece ani, bolnav de leucemie, își trăiește ultimele două săptămâni. În perioada aceasta, fiecare zi face cât zece ani, îl înștiințează asistenta lui preferată, Tanti Roz. Drept pentru care Oscar are tot timpul să se îndrăgostească, să moară de timiditate, apoi de gelozie, să se căsătorească și să se stingă fericit la… 120 de ani. Distribuția îi cuprinde pe actorii Ala Menșicov, Ştefan Bouroșu, Ştefania Vutcărău, Anatol Guzic, Inna Colbasiuc, Laurenţiu Vutcărău, Iuliana Vornicescu, Dan Melnic, Liuba Roman, Adriana Bîtcă, Dumitru Mamei, Maxim Chiriac, Artiom Perciun și Natalia Prodan. Spectacolul este urmat de discuții cu publicul, moderate de criticul de teatru Mircea Morariu, căruia i se alătură Mirela Retegan, fondator Antrenorul părinților și Gașca Zurli.
Amatorii de texte noi vor avea ocazia să asiste la spectacolul-lectură „Punk Rock” de Simon Stephens, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, începând cu ora 19:00, la Teatrul Țăndărică. Traducerea este semnată de Bogdan Budeș.
„Punk Rock” este o piesă cinică şi deosebit de profundă despre violenţa în mediul şcolar. Este povestea a şapte liceeni foarte ambiţioşi, din medii sociale bune, care studiază într-un liceu privat al unui oraş de provincie din Marea Britanie. Acţiunea se petrece în biblioteca şcolii, departe de ochii supervizorilor, unde elevii se pregătesc, sau cel puţin aşa ar trebui, pentru examenul de final, care le va asigura, sau nu, accesul la o Universitate de prestigiu.
William, un tânăr aspirant la Oxford University, se îndrăgosteşte de nou-sosita Lilly, care, la rândul ei, face o pasiune pentru un alt coleg. Sub ochii prietenei sale Cissy, Bennet o şicanează permenent pe Tanya, o fată lipsită de încredere în sine şi pe Chadwik. În piesă sunt conturate foarte bine tipologii, rivalităţi, dorinţe şi confuzii specifice adolescenţilor.
Cu cât examenul final se apropie, cu atât ies mai mult la iveală presiunea şi panica ce îi domină pe aceşti tineri. Lectura va fi asigurată de actorii Cristian Nicolaie, Tavi Voina, Cătălin Bucur, Vlad Galer, Horia Fedorca, Cristina Negucioiu, Mihaela Mardare și Ruxandra Marinescu. Spectacolul este urmat de discuții cu publicul, moderate de Oana Cristea-Grigorescu, în prezența regizorului.