Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 12 octombrie
Articol de , 12 octombrie 2017, 15:25
CINEMA
* GreenTech Film Festival a ajuns în ultima sa zi, ce are în program la Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 18:00, rulează mediu-metrajul „Offline Is The New Luxury” despre faptul că, pe măsură ce reţelele digitale se închid, există mai puţine locuri pentru a fi cu adevărat pe cont propriu;
– de la ora 19:00, este proiectat mediu-metrajul „Agroecology Systems”, ce poate oferi răspunsuri la provocările globale cu care ne confruntăm în următorii ani, când cererea crescândă de alimente sănătoase ar putea fi asigurată de fermierii mici; proiecţia fiind urmată de o dezbatere despre Permacultură.
* De azi până sâmbătă 14 octombrie în câteva locaţii se desfăşoară cea de-a II-a ediţie a Festivalului competiţional Bucharest Film Awards având sloganul: „For Films in Charge of Change”. Programul primei zile cuprinde:
˟ la UNTEATRU – @ AMFI, de la ora 18:00 are loc un masterclass de muzică de film cu Simon Daniels din Londra;
˟ la UNTEATRU – @ HUB44, de la ora 19:00 rulează un program de scurtmetraje independente, ce debutează cu proiecţia specială a filmului „Subterranean Love”, urmată de o discuţie cu regizorul acestuia Robert Haufrecht;
˟ la UNTEATRU – @ BAR, de la ora 21:00 începe concertul de deschidere susţinut de Lana MacIver din Londra;
˟ în CENTRU, pub din Pasajul Victoria:
– de la ora 19:00, au loc proiecţii de VR Cinema,
– de la ora 20:00, sunt proiectate 6 scurtmetraje,
– de la ora 22:00, începe Web-shorts Night;
˟ în Copper’s Pub din bulevardul Hristo Botev nr. 25:
– de la ora 19:00, rulează drama „Undocument”, co-producţie Iran – UK regizată de Kyla Simone Bruce şi Amin Bakhshian compusă din 4 episoade ce prezintă tot atâtea despre dor şi dragoste, imigraţie şi identitate;
– de la ora 20:30, sunt proiectate trailere independente;
˟ la The Institute din strada Ştirbei Vodă nr. 104:
– de la ora 19:00, are loc proiecţia specială a documentarului „Cinema, Mon Amour” de Alexandru Belc, ce prezintă povestea lui Victor Purice – manager şi cinefil împătimit, fost operator proiecţionist, şi a celor două angajate ale sale, Cornelia şi Lorena, în lupta acestora zilnică de a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ în viaţă.
Mai multe detalii despre Bucharest Film Awards găsiţi aici.
* La Spaţiul Public European, în cadrul proiectului „Joia de Film”- dedicat luna aceasta filmelor biografice şi ecranizărilor – de la ora 19:00 începe proiecţia filmului „Den allvarsamma leken / A Serious Game”, adaptare regizată de Pernilla August după romanul omonim scris de Hjalmar Söderberg, o mare poveste de dragoste având în distribuţie pe Karin Franz Körlof şi Sverrir Gudnason.
SPECTACOLE
* În cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”, Teatrul Asou din Graz, Austria, prezintă, de la ora 18:00, la Opera Comică pentru Copii, spectacolul non verbal, pentru copii şi adulţi, „Pinguin People” ce povesteşte într-un mod poetic despre animalicul din oameni şi invers, despre lucrurile mari şi mici ale vieţii, lucruri pe care uneori este mai bine să le faci singur şi alteori e mai frumos să le trăieşti împreună cu ceilalţi.
* La Opera Naţională, de la ora 18:30 începe o reprezentaţie în limba italiană cu „Madame Butterfly” de Giacomo Puccini, având în distribuţie pe Irina Iordăchescu, Călin Brătescu, Antonela Bârnat, Cristina Eremia, Ştefan Ignat, Andrei Lazăr, Daniel Filipescu, Horia Sandu.
* Actorii Irina Movilă şi Marius Bodochi, acompaniaţi de saxofonistul Ciprian Soleanu, vă aşteaptă la recitalul de lirică universală „Preludii inoportune” desfăşurat la Casa Filipescu-Cesianu de la ora 20:00. Rezonanţele lirice şi comice se alternează atât muzical, cât şi prin versuri şi monoloage semnate de Blaga, Minulescu, Nichita Stănescu, Magda Isanos, Eminescu sau Shakespeare, cărora li se adaugă sonete comice de Vasile Alecsandri.
MUZICĂ
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Ilarion Ionescu-Galaţi şi având în program: Simfonia nr. 35, în Re major, „Haffner”, de Wolfgang Amadeus Mozart; Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în sol minor, op. 26 de Max Bruch – solist Răzvan Stoica; Trei dansuri româneşti de Theodor Rogalski şi Capriciul italian de Piotr Ilici Ceaikovski.
* Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită, de la ora 19.00, la concertul aparte „Vocea care îmbracă în catifea”, susţinut de Cătălina Beţa, împreună cu vizionarul pianist, compozitor şi aranjor Albert Tajti, care vă vor purta în atmosfera fierbinte şi misterioasă a secolului trecut, cu cântece din musical-uri americane de referinţă, cu şlagăre ale anilor ’60 – ’70, reorchestrate într-o manieră proaspătă şi modernă.
* Implant pentru Refuz şi Fluturi pe Asfalt sunt protagonistele celui de-al doilea episod, ce are loc deseară, de la ora 20:00 în Control Club, din noua serie BT Live, ce îşi propune să aducă pe aceeaşi scenă o trupă consacrată şi una tânără, care să preia ştafeta.
* Tot de la ora 20:00, trupa Vama îşi lansează primul său album în limba engleză intitulat „Better”, în cadrul unui concert susţinut la Sala Polivalentă.
* În Clubul Ţăranului, de la ora 21:00 cântă Krisztina Koszorus şi Szasz Csaba.
* „Cel mai frumos cadou!” se intitulează show-ul dat de Direcţia 5, de la ora 21:30 în Hard Rock Cafe.
EXPOZIŢII
* De azi până la sfârşitul anului la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, din strada Mircea Vulcănescu nr. 125 – 127, puteţi viziona expoziţia „Viaţa cotidiană în Primul Război Mondial”, înscrisă în seria manifestărilor dedicate centenarului primei conflagraţii Mondiale şi al Marii Uniri.
* Tot de azi şi până la finalul anului rămâne deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României expoziţia „Ctitori, donatori şi meşteri anonimi. Arta religioasă medievală în spaţiul românesc ortodox”.
CARTE
* Volumul de poezie „Străină la Bal”, de Eva Constantinescu, apărut de curând la editura Semne şi prefaţat de criticul şi istoricul literar Valeriu Râpeanu, este lansat la ora 16:30, la Librăria Sadoveanu din Str. Edgar Quinet.
* Lansarea cărţii „Corpul îngerilor – Fragmente dintr-o istorie a ierarhiilor cereşti”, semnată de Bogdan Tătaru-Cazaban are loc de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, fiind urmată de o sesiune de autografe.
DEZBATERI, CONFERINŢE
* Dezbaterea pe tema „Text şi imagine în manualele şcolare”, ce începe de la ora 18:00 la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, va aborda designul de carte în general şi cel al manualelor şcolare discutându-se despre valoarea ilustraţiilor şi a graficii prin raportare la text, competenţele prevăzute în programa şcolară, adecvarea la nivelul de vârstă al elevilor, coerenţa şi atractivitatea stilului.
* La Palatul Suţu, Muzeul Municipiului Bucureşti organizează conferinţa „L’amour est un oiseau rebelle. Din România. Construcţia Gitanei ficţionale în cultura înaltă a secolului XIX”, susţinută, de la ora 18:30, de Ciprian Tudor.