Argentina dialoghează cu Coreea de Sud în București, pe Bulevard!
Articol de Andra Radu, 13 octombrie 2017, 10:19
A trecut aproape o săptămână și Festivalul Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” (7-18 octombrie) se află în plină desfășurare. Urmează a șaptea zi în care, prin două producții străine, Festivalul se deschide către alte zări și continente.
La ora 18:00, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin, publicul va putea viziona ”I Have A Doll in My Closet” de María Inés Falconi, în regia lui Carlos de Urquiza, o producție a Companiei Grupo de Teatro „Buenos Aires” (Argentina).
Julián trebuie să-și mute dulapul, cel în care, copil fiind, își ascundea comorile. Multe dintre ele au rămas încă acolo: mingea, tricoul de basket, revistele cu Batman și cu Barbie sau păpușa pe care a furat-o de la sora sa când era mic. Pentru ca nimeni să nu o găsească, trebuise să o înfășoare într-un pullover și să o ascundă în sertarul de sus al dulapului. Să te joci cu păpușile era interzis!
Lucrurile îi trezesc amintiri, mai ales legate de familie și de prieteni, de pe vremea când a decis să-și accepte și să-și dezvăluie homosexualitatea. Supratitrat în limba română, spectacolul va fi interpretat de actorul Julián Sierra. Reprezentația va fi urmată de discuții cu publicul, moderate de Florin Galiș, și de o conferință susținută de autoarea María Inés Falconi.
La ora 20:00, la Teatrul Țăndărică, Sala Mare, este programat musicalul sud-coreean
”Heartbeat” de Kim Doo Hwan, în regia lui Bae Eun-Wook și Jang II-seung și coregrafia lui Shin Jong-cheol. Muzica este semnată de Kim Doo Hwan.
Centrat pe problemele tinerilor, spectacolul descrie o lume în care adulții s-au făcut că nu văd, iar tinerii și-au ținut gura. Jucat de mai mult de trei sute de ori, spectacolul tratează tema violenței școlare și a indiferenței, o problemă majoră în societatea coreeană, promovând valorile vieții și un mesaj de comunicare și unitate.
În noul semestru al Liceului de Artă Hangang, șefa clasei, Miri, delincventul juvenil Taepung, Iseul și noul coleg Cheondung se întâlnesc la un curs de percuție. Treptat, vor fi prinși în relații complicate. ”Bătăile inimii” este un musical axat pe percuție, cu sonorități diverse și un ritm puternic. Distribuția este formată din Jeong Do-hun, Kim Jae-woo, Han Hye-lin, Cha Geun-su, Yu Ji-su. Producția Companiei Donghwa Tree Theatre din Seul (Coreea de Sud) va fi urmată de discuții cu publicul moderate de directoarea Teatrului Nottara, Marinela Țepuș.
Teatrul-gazdă va fi prezent și în această zi de FEST(in) prin producția sa, ”Totul e relativ” de Alan Ayckbourn, în regia lui Felix Alexa, programată la ora 19:15, la Nottara, Sala Horia Lovinescu.
Greg și Ginny sunt tineri, se iubesc și sunt pe punctul de a se căsători. Numai că Ginny ține ascunse de Greg câteva detalii despre viața ei, care ar putea arunca în aer liniștea viitorului cuplu. Acesta este momentul când în poveste intervin Philip și Sheila, un cuplu mai în vârstă, cu nelămurite – încă – și, tocmai de aceea, amuzante legături cu tinerele personaje.
Încurcături de situație, de limbaj și de intenții sunt presărate de-a lungul piesei, sporind tensiunea și desfătarea spectatorului. Iar la sfârșit câteva întrebări ne rămân agățate în minte: este dragostea sinceră, cât suntem dispuși să mințim într-un cuplu, cât este adevăr și cât este amăgire într-o iubire?
„Am ales să montez textul lui Alan Ayckbourn cu senzația că nevoia acută de comedie a publicului, nevoie ce vine din dorința de a evada din realitatea înconjurătoare, va fi satisfăcută, dar într-un mod mai straniu. Și asta pentru că ceea ce m-a atras cu adevărat în ”Totul e relativ” nu e numai scriitura dramatică, ce îmbină armonios replicile cu haz și situațiile magistral construite, ci un cinism profund, un umor negru ce ține de relativitatea și fragilitatea sentimentelor, o ambiguitate a relațiilor degradate, ce produce un comic exploziv, dar care are la bază, paradoxal, o tristețe profundă. Tristețe ce vine tocmai din faptul că iubirea, certitudinile, totul în viață… e relativ”, mărturisește regizorul Felix Alexa.
Profesioniștii și amatorii de texte inedite sunt invitați, la ora 12:00, la Librăria Cărturești-Verona, la spectacolul-lectură ”Bravul nostru Micșa” de Radu Țuculescu, în regia lui Mihai Lungeanu.
Textul oferă tot o radiografie de „criză”, dar prin imaginea, ușor deformată satiric, a unei lumi periferice aflate într-o perpetuă adaptare la standardele „europene”, otrăvite precum mărul vrăjitoarei.
O caldă înțelegere a limitelor umane îmbracă umorul prin care caricatura se apropie de o fotografie aproape perfectă. Ba chiar de un selfie, realizat cu un zâmbet „politic corect” aplicat pe niște buze crăpate de sete.
Autorul construiește personaje demne de reținut și reliefează culoarea locală, ilustrând transparența defectelor care mișună la tot pasul. Textul este ingenios prin soluțiile propuse și prin situațiile dramatice abil construite.
Din distribuție fac parte actorii Ion Haiduc, Șerban Gomoi, Cristian Șofron, Raluca Jugănaru Grosu, Mihai Marinescu, Ada Navrot, Victoria Cociaş, Luminiţa Erga, Dani Popescu. Spectacolul este urmat de discuții cu publicul, moderate de Oana Cristea-Grigorescu.