17 octombrie, Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei!
Articol de Andra Radu, 17 octombrie 2017, 09:01
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a declarat 17 octombrie ca Zi internațională pentru eradicarea sărăciei. Acest lucru s-a întâmplat la 22 decembrie 1992, prin Rezoluția 47/196.
ONU a invitat statele să dedice acesteia activități concrete în ceea ce privește eradicarea sărăciei. De asemenea, organizațiile interguvernamentale și non-guvernamentale sunt așteptate să ofere o mână de ajutor în organizarea activităților la nivel național.
Alegerea acestei zile a avut în vedere ziua de 17 octombrie din 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piața Trocadero din Paris, unde a fost semnată Declarația Universală a Drepturilor Omului în 1948, în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenței și a foametei.
Manifestanții au declarat că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului și au afirmat necesitatea de a se aduna pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate. Aceste convingeri au fost înscrise pe o piatră comemorativă inaugurată în aceeași zi. O replică este situată în grădina sediului Națiunilor Unite și este locul unde anual au loc ceremonii organizate de către Secretariatul Națiunilor Unite din New York.
Ediția din anul acesta a Zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei este una aniversară, la împlinirea a 25 de ani de când Adunarea Generale a Organizației Națiunilor Unite a decis marcarea sa. De asemenea, în 2017 are loc și cea de-a 30-a aniversare de la inaugurarea plăcii comemorative a victimelor sărăciei, în Piața Trocadero din Paris.
Tema din 2017, „Răspunsul la chemarea de a pune capăt sărăciei: o cale către societăți pașnice și favorabile incluziunii”, a fost aleasă de ONU, în consultare cu persoanele care trăiesc în sărăcie și cu organizațiile societății civile. Aceasta are în vedere faptul că oamenii trebuie să se unească pentru a pune capăt sărăciei și discriminării, pentru a construi un viitor durabil în care nevoile prezentului să fie împlinite, fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a satisface propriile nevoi.