Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 17 octombrie
Articol de , 17 octombrie 2017, 14:43
CINEMA
* Programul zilei la „Les Films de Cannes à Bucarest”.
˟ La CinemaPRO sunt proiectate două drame:
– de la ora 17:45, „The Summit”, de Santiago Mitre, a cărei acţiune are loc în timpul unui summit al şefilor de stat din America Latină, organizat în Chile, când, într-un hotel izolat din Anzii Cordilieri, preşedintele Argentinei, Hernán Blanco, se trezeşte prins într-un scandal de corupţie ce o implică pe fiica sa;
– de la ora 20:30, „You Were Never Really Here” de Lynne Ramsay, premiată pentru scenariu, în care Joaquin Phoenix joacă pe Joe, un ofiţer al legii brutal şi chinuit în misiunea de salvare a unei adolescente, rol pentru care a fost distins cu premiul pentru interpretare masculină; proiecţia are loc în prezenţa regizoarei şi este urmată de un dialog cu publicul.
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt prezentate:
– de la ora 17:45, în cadrul Focus China, dramedia „I Am Not Madame Bovary”, un portret satiric al Chinei realizat de Feng Xiaogang, ţara fiind văzută prin intermediul luptei unei femei determinate să-şi apere drepturile;
– de la ora 20:30, trei scurtmetraje: „Chers amis” de Valeriu Andriuţă, „António and Catarina” de Cristina Hanes şi „Haine negre”, de Octav Chelaru, proiecţia având loc în prezenţa echipelor şi fiind urmată de o sesiune de Q&A.
˟ La Cinema Elvira Popescu sunt proiectate filmele:
– de la ora 18:15, „Le Redoutable”, dramedie de Michel Hazanavicius, despre trecerea lui Jean-Luc Godard de la stea de cinema, la un artist maoist aflat în integralitate în afara sistemului, acest lider al generaţiei sale de cineaşti fiind interpretat de actorul Louis Garrel;
– de la ora 20:30, „12 jours”, non-ficţiune de Raymond Depardon ce porneşte de la faptul că într-un interval de 12 zile de la sosirea lor, persoanele internate în spitalele de psihiatrie franceze sunt aduse la o audiere, fără consimţământul lor.
˟ La Cinemateca Eforie rulează:
– de la ora 18:30, „The Beguiled”, thriller pentru a cărui regie Sofia Coppola a fost premiată anul acesta în cadrul competiţiei principale, spunând o poveste ce se desfăşoară în timpul Războiului Civil american, la un internat de fete din Sud, unde este primit în adăpostul lor un soldat inamic rănit (jucat de Colin Farrell), fapt ce stârneşte tensiune sexuală şi rivalităţi periculoase, care duc la crimă;
– de la ora 20:45, „Closeness”, de Kantemir Balagov, ce spune povestea unei familii de evrei din Caucazul de Nord, căreia îi sunt răpiţi fiul David şi logodnica lui, iar în schimbul eliberării lor trebuie să adune o mare sumă necesară drept recompensă.
ANIVERSARE
* Institutul Cultural Român organizează, de la ora 18:00, la sediul din Aleea Alexandru nr. 38, evenimentul „Alexa Visarion 70”, regizorul şi profesorul distins, pentru întreaga sa activitate, cu marele premiul „George Apostu” pe 12 octombrie 2017. În cadrul aniversării este lansat volumul său de eseuri „Împotriva uitării”, apărut la editura Ideea Europeană, prezentat de autor, precum şi de profesorul universitar Vasile Morar, filmologii Elena Dulgheru şi Bujor T. Rîpeanu şi actorii Dorel Vişan şi Mircea Diaconu. Moderator: scriitoarea Aura Christi. În încheierea evenimentului este proiectat filmul-portret „Magia Teatrului şi a Filmului” (TVR), regizat de Liliana Chiţescu, documentar ce a primit Premiul Special al Uniunii Cineaştilor „Adina Darian”, în anul 2014.
MUZICĂ
* La Clubul Ţăranului, Institutul Fraţii Golescu prezintă, de la ora 18:00, spectacolul „Cântece aromâneşti” cu Grupul vocal „Boatea Pindului” (Glasul Pindului), condus de Topa Anastase Vasile, şi invitaţii acestei formaţii.
* Stagiunea de marţi seara a programat azi, de la ora 19:00, la sala mică a Ateneului Român, recitalul susţinut de violonistul Alexandru Axenti, acompaniat la pian de Olga Babadjan. În program lucrări de: Tartini, Grieg, Enescu, Vieuxtemps şi Sarasate.
* Trupa de patinaj guvernamental de mare anvergură tehnică, cât şi artistică intitulată Omelette, vă invită în Control Club, unde va desfăşura o activitate pro-activă ce include dans, scamatorie, iluzionism (la nivel individual) cât şi înot de tip anii 80, gen umăr-şold. Cu alte cuvinte, de la ora 21:00 îşi lansează un nou album care poartă numele primei lor piese de când există: „With a Rose, With a Fire”. Warm-up: Julio Karasz (Nova Onda, TN).
* Trupa Vunk îşi prezintă Colecţia (de cântece) Toamnă-Iarnă într-un concert dat, de la ora 22:00, în Berăria H.
* Concertul pe care celebra saxofonistă Candy Dulfer urma să-l susţină astă-seară la Sala Palatului este anulat.
LANSARE SEZON
În sala centrală a Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, din strada Londra nr. 39, de la ora 18:30 are loc lansarea celui de-al treilea sezon al manifestului cultural Arts District, intitulat „Arts District 100”. În cuvântul său de deschidere, iniţiatorul proiectului, Sebastian Gheorghiu, prezintă următoarele evenimente create în memoria eroilor şi Centenarului Unirii. Cristina Toma, directoarea muzeului spune câteva cuvinte despre colecţiile unice ale muzeului care cuprind numeroase hărţi ale României înainte şi după război. Seara continuă cu concertul susţinut de ICon Arts Ensemble, format din membri ai Orchestrelor Naţionale Radio şi profesori la instituţiile de muzică din Bucureşti: Raluca Stratulat – vioară, Andreea Ţimiraş – violoncel, Mihai Murariu – pian; Invitaţi: Adrian Buciu – flaut şi Alexandru Anastasiu – percuţie şi vibrafon.
EXPOZIŢIE
* „Frida Kahlo’s Festival”, organizat de Ambasada Mexicului, începe astăzi cu vernisajul expoziţiei fotografice „Diego y Frida. Una sonrisa a mitad del camino / Diego şi Frida. Un zâmbet la jumătatea drumului” ce are loc, de la ora 19:00, la sediul Point Cultural Hub din strada General Eremia Grigorescu nr 10. Este o expoziţie compusă din 64 de fotografii alb-negru realizate de autori renumiţi precum Manuel Álvarez Bravo, Nicholas Murray, Los Hermanos Mayo. Invitatul special, curatorul şi expertul în artă mexicană Gregorio Luke, susţine o prezentare multimedia în limba engleză despre arta cuplului Kahlo-Rivera
* La Victoria ArtCenter, de lângă biserica Zlătari, de la ora 19:00 este vernisată expoziţia fotografică „Kodak 1914. O cameră călătoare” semnată de Radu Igazsag, profesor la UNATC.
* Tot de la ora 19:00, la Galeria Romană, din bd. Lascăr Catargiu nr. 1, are loc vernisajul expoziţiei de pictură şi ceramică a artistei Lucia Trifan.
CARTE
* Muzeul Naţional „George Enescu” organizează lansarea volumului: „Amintirile lui George Enescu / Les Souvenirs de Georges Enesco”, semnat de criticul muzical Bernard Gavoty, de la ora 18:00, în Aula Palatului Cantacuzino. La eveniment vor lua cuvântul: muzicologul şi compozitorul Dan Dediu, Elena Bulai, traducătoarea cărţii şi Grigore Arsene, director al Editurii Curtea Veche.
* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 are loc o nouă seară de lectură publică „Dacă e marţi, scriitorii îţi citesc!”, în cadrul căreia Augustin Cupşa va citi în premieră din romanul său „Aşa să crească iarba pe noi”, ce va fi lansat în noiembrie, la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus.
CONFERINŢĂ
* La Institutul Italian de Cultură, de la ora 19:00, Oana Boşca Mălin (de la Universitatea Bucureşti) susţine conferinţa „Il Decameron parla con Fellini, Pasolini e i fratelli Taviani”, în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Săptămânii limbii italiene în lume (16 – 22 oct.) având tema „Italiana la cinema, italiana în cinematografie”.