Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 18 octombrie
Articol de , 18 octombrie 2017, 14:46 / actualizat: 18 octombrie 2017, 18:37
CINEMA
* Programul Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” de astăzi.
˟ La Cinema Elvira Popescu sunt proiectate filmele:
– de la ora 18:00, „Le vénérable W.”, documentar de Barbet Schroeder, despre un călugăr budist foarte influent, promotor al rasismului şi islamofobiei într-o ţară în care 90% din populaţie a adoptat budismul ca religie fondată pe principiul unei vieţi trăite în pace, toleranţă şi non-violenţă;
– de la ora 20:30, „Retour à Ithaque / Întoarcerea în Havana”, dramedie realizată de Laurent Cantet ce a rulat deja pe ecranele bucureştene.
˟ La Cinemateca Eforie sunt proiectate:
– de la ora 18:00, „Ava”, dramă realizată de Léa Mysius şi distinsă cu Premiul SACD (Societe des Auteurs Compositeurs Dramatiques) în secţiunea Semaine de la Critique, prezentând povestea unei fete de 13 ani care îşi petrece vacanţa pe malul Oceanului Atlantic atunci când află că-şi va pierde complet vederea mai devreme decât se credea;
– de la ora 20:30, „The Summit”, dramă politică de Santiago Mitre, a cărei acţiune are loc în timpul unei întâlniri a şefilor de stat din America Latină, organizată în Chile, când, într-un hotel izolat din Anzii Cordilieri, preşedintele Argentinei, Hernán Blanco, se trezeşte prins într-un scandal de corupţie ce o implică pe fiica sa.
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt prezentate:
– de la ora 18:00, în cadrul Focus China, drama istorică „The Assassin / Asasinul”, de HOU Hsiao-Hsien, ce a primit Premiul pentru regie la Cannes în 2015, spunând povestea lui Nie Yinniang, o adevărată justiţiară a cărei misiune în lume este să elimine tiranii, pusă, însă, să aleagă între a sacrifica pe omul pe care-l iubeşte sau să se desprindă pentru totdeauna de Ordinul Asasinilor;
– de la ora 20:30, dramedia „Scurtcircuit”, în regia lui Cătălin Saizescu, care, inspirată de tragicul eveniment petrecut în august 2010 la Maternitatea Giuleşti, spune povestea de dragoste dintre doi adolescenţi, Melania şi Emi, prinşi în vâltoarea catastrofei.
˟ La CinemaPRO rulează două drame:
– de la ora 18:15, „L’amant double / Amant dublu” de François Ozon, în care Marine Vacth interpretează pe o tânără cam instabilă şi depresivă care se îndrăgosteşte de psihoterapeutul ei, jucat de Jérémie Renier, se căsătoresc însă descoperă că partenerul îi ascunde ceva;
– de la ora 20:45, „Jupiter holdja / Jupiter’s Moon” de Kornél Mundruczó despre un tânăr emigrant care e împuşcat în timp ce trecea ilegal frontiera şi, sub şocul rănii provocate, descoperă că are acum puterea de a levita, fiind scăpat din tabăra de refugiaţi de dr. Stern, motivat de intenţia de a exploata secretul levitaţiei.
˟ La Cinemateca Union, de la ora 21:00 începe o proiecţie specială a filmului „Loveless”, distins cu Premiul juriului, prilejuită de prezenţa realizatorului său, Andrey Zvyagintsev la Bucureşti, care va sta de vorbă cu publicul astă-seară.
* Până sâmbătă 21 octombrie, se desfăşoară şi Festivalul de Film Evreiesc Bucureşti, azi fiind proiectate două filme de Eran Kolirin:
– de la ora 18:00, la Centrul Comunitar Evreiesc Bucureşti din strada Popa Soare nr. 18, drama „Dincolo de Munţi şi Dealuri”, realizată, ce spune povestea lui David, trecut în rezervă după 27 de ani de armată, care încearcă să-şi găsească locul în noua viaţă civilă;
– de la ora 19:30, la Sinagoga Mare, comedia „„The Band’s Visit / Vizita orchestrei”, comedie ce a primit Premiul Juriului secţiunii „Un Certain Regard” în 2007, despre o orchestră egipteană ce vine în Israel pentru a concerta la inaugurarea unui centru de cultură arabă, dar încurcă autobuzele şi nimereşte într-un orăşel din deşert locuit numai de evrei.
* De azi, până pe 20 octombrie, la Grand Cinema & More din Băneasa se desfăşoară Săptămâna Filmului Coreean, organizată de Ambasada acestei ţări la Bucureşti. Astăzi, la orele 16:00 şi 19:00, este proiectat filmul de acţiune „Hoţi fără frontiere” despre furtul unui diamant de 20 de milioane de dolari cunoscut sub numele de „Lacrima Soarelui”, păstrat în siguranţă într-un cazinou, fiecare dintre membrii bandei având însă planuri pentru sine de a intra în posesia acestei pietre preţioase.
* În cadrul „Frida Kahlo’s Festival”, de la ora 19:00, la Institutul Cervantes din Bucureşti este proiectată drama biografică „Frida, Naturaleza Viva”, în regia lui Paul Leduc, ce acoperă o perioadă agonizantă în casa din Coyoacán a celei mai importante artiste latino-americane interpretată de Ofelia Medina: momentul revizuirii întregii existenţe, pornind de la nefericitul accident care i-a provocat atât de multă suferinţă, până la căsnicia cu Diego Rivera (Juan José Gurrola), relaţiile de prietenie cu Leon Trotsky (Max Kerlow) şi David Alfaro Siqueiros (Salvador Sánchez). Majoritatea scenelor au fost filmate în renumita Casa Azul a artistei din Ciudad de Mexico, devenită Muzeul Frida Kahlo.
* De la ora 20:00, la Gallery Cafe se desfăşoară o nouă ediţie a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur. Cu această ocazie vor fi proiectate scurtmetrajele: „Silent Places” şi „Sonder de Simona Deaconescu; „Fly On” de Dragoş Istvan Roşu; Luiza Comşa şi Tudor Panduru; „Golden Boi” de Corina Andrian; „Finifugal” de Dumitrana T. Lupu”. Proiecţia este urmată de o dezbatere despre filmul de dans având ca invitate pe: Anamaria Antoci şi Simona Deaconescu.
MUZICĂ
* În primul concert al noii stagiuni, Big Band-ul Radio vă oferă astă seară, de la ora 19:00, la Sala Radio, un mix de piese de jazz sub bagheta dirijorului Ionel Tudor. Soliştii sunt membrii formaţiei: Sebastian Burneci – trompetă, Silviu Albei – trompetă, Silviu Groaza – trompetă, Cristian Soleanu – saxofon, Paolo Profeti – saxofon, Diana Suciu – saxofon.
* În mod excepţional, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine primul concert al săptămânii astă seară, de la ora 19:00 la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Christian Badea. În program Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven – solist Eduard Stan şi Simfonia nr. 5 de Piotr Ilici Ceaikovski.
* Colega noastră Maria Gheorghiu îşi lansează noul său album intitulat „Câmp de lavandă” într-un recital dat în Clubul Spice, de la 19.30.
* În Control Club, de la ora 21:00 începe un concert caritabil în favoarea Samusocial din România, susţinut de The Pixels, Trees Orchestra şi Dimitri’s Bats. Evenimentul are ca scop strângerea de resurse financiare foarte necesare pe durata anotimpului rece – perioadă din an în care persoanele fără adăpost au cea mai mare nevoie de sprijin.
* Trupa de rock alternativ Melting Dice îşi lansează albumul „Cord Cablu Creier” în cadrul unui concert pe care-l susţine de la ora 21:00 în Expirat Club – Halele Carol, alături de alte două formaţii tot din Timişoara: Flare şi The Case.
* De la ora 21:30, super grupul Pasărea Rock dă un concert în Hard Rock Cafe.
* Trupa Hot Leeks, formată din „cei 4 fantastici” ai muzicii blues din România: Iulian Vrabete, Paul Negoiţă, George Baicea şi Vali Vătuiu, cântă de la ora 22:00 în Berăria H.
EXPOZIŢII
* La Institutul Balassi de la ora 19:00 este vernisată expoziţia „Din patrie în patrie” de Ritter Doron, ce prezintă timp de 8 zile „Casele Maghiare” construite în cartierul ultra-ortodox Mea Shearim al Ierusalimului, de către evreii emigraţi în Israel de pe teritoriul istoric al Ungariei, precum şi materialul muzeului evreilor maghiari din oraşul nord-israelian Safet, cu un rol unic în păstrarea patrimoniului maghiar din Israel.
* În cadrul evenimentul Romanian Fashion Philosophy, ce se desfăşoară de azi până pe 20 octombrie la Avenue 48, din şoseaua Pipera nr. 48, Agerpres prezintă o expoziţie de fotografie de arhivă dedicată modei anilor ’50, ’60, ’70, ’80 şi ’90. Noutatea acestei ediţii constă în promovarea creatorilor de modă şi a brandurilor din Republica Moldova sub sloganul „Din Inimă”. Azi este ziua designerilor români.
CONFERINŢE
* În ultimul eveniment din cadrul expoziţiei ABC – DARE de la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, de la ora 17:00, Katia Pascariu îi invită pe copii, părinţi, educatori şi nu numai, să intre alături de ea într-un joc al literelor, cuvintelor şi propoziţiilor, pornind de la umorul involuntar oferit de abecedarele de astăzi.
* Tot de la ora 17:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, Colocviul internaţional itinerant „Ipostaze ale interculturalităţii în viaţa şi opera lui Panait Istrati” este inaugurat cu masa rotundă „Panait Istrati din perspectiva literaturii universale şi comparate”.
* Centrul catolic Sfinţii Petru şi Andrei vă invită să participaţi la conferinţa „Ce este şi cum funcţionează Biblia?” susţinută azi, de la ora 18:00, de către Pr. diacon Alexandru Mihăilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Bucureşti.
* Rezidenţa Scena9 găzduieşte, de la ora 19:30, o nouă conferinţă la „Intersecţiile de miercuri”, intitulată „Poezie şi acţiune sociala” şi susţinută de poetul Radu Vancu, care lansează o temă de discuţie provocatoare, aceea a angajării poeziei şi a cuantificării ei sau a impactului ei, social, în acest caz.