Ascultă Radio București FM Live

Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 19 octombrie

Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 19 octombrie

Articol de , 19 octombrie 2017, 16:02

CINEMA

* Programul zilei la Festivalul „Les Films de Cannes à Bucarest”.

˟ La Cinema Elvira Popescu sunt proiectate dramele:

– de la ora 16:30, „120 battements par minute”, realizată de Robin Campillo în spiritul corectitudinii politice faţă de comunitatea LGBT, distinsă cu Marele Premiu, a cărei acţiune este plasată la începutul anilor ’90, când virusul SIDA făcuse deja nenumărate victime vreme de aproape 10 ani, iar activiştii Act-Up Paris îşi înmulţesc acţiunile pentru a lupta împotriva indiferenţei generale;

– de la ora 20:00, „L’Atelier”, de Laurent Cantet, ce are ca personaj principal pe tânărul Antoine care se alătură unui curs de scriere creativă, pe parcursul căruia câţiva tineri sunt provocaţi să scrie un roman poliţist cu ajutorul Oliviei, o scriitoare cunoscută, dar el intră în conflict cu ceilalţi manifestându-se violent.

˟ La CinemaPRO rulează două drame:

– de la ora 17:00, „Rodin” de Jacques Doillon, ce surprinde viaţa celebrului sculptor francez, interpretat de Vincent Lindon, de la vârsta de 40 de ani când primeşte prima sa comandă din partea Statului, până la 60 de ani, când este recunoscut drept cel mai renumit sculptor după Michelangelo;

– de la ora 19:45, „A Gentle Creature” de Sergei Loznitsa, ce prezintă povestea unei călătorii pline de obstacole, umilinţă şi violenţă pe care o femeie o face către  închisoarea, aflată într-o zonă îndepărtată din Rusia, unde este închis soţul ei.

˟ La Cinemateca Eforie se reiau alte două drame:

– de la ora 18:30, „You Were Never Really Here” de Lynne Ramsay, premiată pentru scenariu, în care Joaquin Phoenix joacă pe Joe, un fost ofiţer al legii brutal şi chinuit, actualmente detectiv particular cu misiunea de salvare a unei adolescente, rol pentru care a fost distins cu premiul pentru interpretare masculină;

– de la ora 20:45, „Un beau soleil intérieur”, de Claire Denis, distinsă cu premiul acordat de Societe des Auteurs Compositeurs Dramatiques (S.A.C.D.) în cadrul secţiunii Quinzaine Des Réalisateurs, în care Juliette Binoche o interpretează pe Isabelle, o mamă singură, divorţată şi un artist cu un copil, care-şi caută adevărata dragoste.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 20:45 este prezentată, în avanpremieră, drama „Mariţa”, realizată de Cristi Iftime cu Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Lorena-Andrada Zăbrăuţanu şi distinsă cu Premiul FEDEORA, East of the West, la Festivalul de la Karlovy Vary. Sătul de propriile probleme de cuplu, lui Costi i se face brusc dor de poveştile tatălui său, aşa că se hotărăşte să treacă pe la el şi să-l facă cadou mamei şi fraţilor lui, cu toate că niciunul dintre ei nu-şi dorise asta.

* Festivalul de Film Evreiesc Bucureşti vă propune azi trei filme documentare:

– de la ora 18:00, la Centrul Comunitar Evreiesc Bucureşti, „The Struma / Ştruma”, de Simha Jacobovici, despre expediţia realizată pentru localizarea epavei şi comemorarea celor aproape 800 de victime înghesuite la bordul navei Struma fugind de regimul opresiv din România; fiind refuzat de turci, acest yacht cu motorul defect este torpilat în 1942 de un submarin german în Marea Neagră, pescarii găsind 1 singur supravieţuitor care încearcă 60 de ani mai târziu să descopere mormântul de ape al bunicilor săi, cercetarea fiind obstrucţionată de autorităţi;

– de la ora 19:00, la Institutul Cervantes, „El árbol de la muralla / Copacul de pe perete”, de Tomás Lipgot ce prezintă mărturia lui Jack Fuchs, unul dintre ultimii supravieţuitori ai Holocaustului, originar din Polonia dar care trăieşte acum în Buenos Aires;

– de la ora 19:30, la Sinagoga Mare, „Ben-Gurion, Epilog” de Yariv Mozer, care, bazându-se în special pe un interviu de 6 ore rătăcit prin arhive, scoate la iveală ultimii ani ai fondatorului Israelului David Ben-Gurion.

* La Spaţiul Public European, în cadrul proiectului „Joia de Film”- dedicat în octombrie Lunii Literaturii Europene – de la ora 19:00 începe proiecţia comediei „Italo Barocco”, de Alessia Scarso, care, bazându-se pe un caz real, spune povestea prieteniei dintre un copil singuratic şi un câine extraordinar, ce învaţă un întreg sat ce înseamnă să fi… uman. Un caz asemănător a fost narat de Carmelo Ciccia în scurta povestire scrisă în 1988 „Poveşti cu animale”, inclusă în cartea „Vara urâtă din ’43 şi antologie de poveşti din lumea rurală”.

* La Grand Cinema & More din Băneasa continuă Săptămâna Filmului Coreean, Astăzi, de la ora 19:00, fiind proiectată drama cu multă acţiune „Kundo: În numele dreptăţii” despre o ceată de războinici care se răzvrătesc împotriva puterii despotice în 1862, regele asistând neputincios la faptele acestora, iar nobilimii inspirându-i teamă, ceea ce aduce o rază de speranţă populaţiei greu încercate.

* În cadrul Bucharest Art Week, de la ora 20:30, la Centrul Tinerimea Română este proiectat în premieră în România, filmul „Timpul luminii / Le Temps de la Lumière”, o odă adusă lucrurilor simple de cineasta Ana Dumitrescu, care va dialoga cu publicul după proiecţie.

SPECTACOLE

* La Opera Naţională Bucureşti, de la ora 18:30 începe o reprezentaţie în limba italiană cu „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în montarea regizorului Andrei Şerban şi având în distribuţie pe: Veronica Anuşca, Florin Guzgă, Adrian Mărcan, Horia Sandu, Andrei Lazăr, Sorana Negrea, Valentin Racoveanu.

* La Sala Omnia a Centrului Naţional al Dansului, de la ora 19:00 are loc premiera spectacolului „We Are All Lichens” conceput de Mihai Mihalcea, alias Farid Fairuz, ce propune depăşirea graniţelor care ne fragmentează percepţia, spre crearea unui nou imaginar, fără necesitatea unui corespondent în realitatea imediată. Performeri: Maria Baroncea, Mădălina Dan, Andreea David, Rui Catalo şi Farid Fairuz.

* Între orele 19:30 şi 21:00, are loc a patra intervenţie performativă Spaţii Vii, intitulată #abstract, care revine în cubul alb al unei galerii de artă, mai exact la A5 Studio Space, din Piaţa Amzei nr. 5. Performeri: Maria Mora şi Mariana Gavriciuc. Spaţii Vii #abstract este inspirată de Piet Mondrian şi căutările lui utopice pentru găsirea unor valori estetice universale.

* De la ora 20:00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană are loc avanpremiera spectacolului „Numai publicul mai poate face o revoluţie”, un performance despre artă şi crizele societăţii contemporane, cu Florin Caracala, Flavia Giurgiu, Ilinca Manolache şi Ioana Păun.

MUZICĂ

* A doua ediţie a festivalului Rites of the Black Mass se desfăşoară de azi până pe 21 octombrie, în Quantic Club. Pe parcursul celor trei zile vor urca pe scenă peste 20 de trupe din străinătate, majoritatea aflate în premieră în România. Astăzi accesul se face începând cu ora 16:30, iar de la ora 17:30 susţin concerte: Temple of Evil, Warhammer, Ragehammer, Asagraum, Voltumna, Saille, Svarttjern şi Ravencult.

* Damascus String Quintet (DSQ), primul cvintet de coarde sirian din lume ai cărui membrii fac parte din Filarmonica Siriană Expată (Syrian Expat Philharmonic Orchestra – SEPO), susţin un concert în cadrul Bucharest Art Week, de la ora 18:30, la Centrul Tinerimea Română într-un eveniment cu două părţi: prima de muzică clasică contemporană siriană în formula standard a cvintetului, iar cea de-a doua, de muzică contemporană experimentală siriană, incluzând şi invitaţii Racha Rizk şi Maher Mahmoud.

* Daniel Făt îşi lansează cel mai recent album, numit simplu „9 (nouă)”, în cadrul unui recital susţinut de la ora 19:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române.

* Puteţi descoperi muzica lăutărească autentică interpretată de Nelu Ploieşteanu şi taraful Andrei şi Meltiade Mihalache, de la ora 20:00 în Zahana 33 Gastronomique din Centrul Vechi (str. Doamnei nr. 21).

* Jozef Van Wissem revine în România cu un concert ce are loc în Control Club, începând cu ora 21:00. Artistul a primit în 2013 premiul pentru coloana sonoră al Festivalului de Film de la Cannes pentru „Only Lovers Left Alive / Îndrăgostiţii mor ultimii”, dramă horror cu vampiri realizată de Jim Jarmusch.

* Tot de la ora 21:00 în Expirat Club – Halele Carol are loc evenimentul final al turneului „Cealaltă Muzică”, la care participă: Krisper, A-C Leonte „Reveries”, B.A.U. (Brigada Artistică Urbană), The Jam Community şi DJ-ii Tzuc, DJ Vasile şi Electric Brother.

* Trupa Orkid cântă, de la ora 21:00, în Underworld, din strada Colţei nr. 48.

* Solista Irina Rimes îşi lansează primul album, intitulat „Despre el”, într-un concert ce începe de la ora 21:30 în Hard Rock Cafe.

EXPOZIŢII

* De la ora 17:00, în sala „Gheorghe Focşa” a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” are loc vernisajul expoziţiei „Românii de la Est de România. Memoria unui veac (1917 – 2017)”. Gândită în 6 secvenţe temporale – „De la independenţă la Marea Unire (1917-1918), „Provocările perioadei interbelice”, „Ruptura”, „Sovietizarea”, „Independenţa şi prezentul”, „Viaţa în Gulag” – această expoziţie poate fi vizitată până pe 15 decembrie.

* Expoziţia de artă contemporană „Grecia – Cipru – România” este vernisată, de la ora 19:30, în Sala de Conferinţe a Muzeului dr. Nicolae Minovici, unde poate fi vizionată până pe 29 octombrie.

* Biserica Evanghelică C.A. (Lutherană) găzduieşte, în cadrul manifestărilor dedicate Jubileului de 500 de ani de la demararea Reformei (Martin Luther – 1517), o nouă expoziţie cu temă religioasă: „Evanghelia după Matei”, ce prezintă o colecţie de 31 de litografii originale editate de Käthe Vogt Verlag la Berlin în anul 1960 şi realizate de Otto Dix, (1891 Gera – 1969 Singen) unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai expresionismului german.

CONFERINŢE, DISCUŢII

* Părintele Nicolae Tănase susţine conferinţa cu tema „Sfinţi, sfinţenie, canonizare”, de la ora 17:00 la biserica Parohiei Oborul Vechi, în cadrul unei seri culturale dedicată strângerii de fonduri pentru beneficiarii Centrului Social de la Valea Screzii, jud. Prahova, unde conferenţiarul este paroh.

* La Palatul Suţu, sediul central al Muzeului Municipiului Bucureşti, de la ora 18:30, Cristina Bogdan susţine conferinţa: „Între leagăn şi mormânt: vârstele vieţii reflectate în iconografie. Secvenţe româneşti şi bulgăreşti (sec. XVIII-XIX)”.

* Tot de la ora 18:30, la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” are loc un eveniment cultural ce încheie proiectul „De la Marele Răzbel la Marea Unire: fapte de vitejie, consemnări, monumente”, iniţiat de Asociaţia Istoria Artei la începutul anului şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Istoricul Cezar Petre Buiumaci prezintă „Monumente de for public comemorative bucureştene”, iar istoricul dr. Florentina Udrea vorbeşte despre „Dumitru Măţăoanu şi monumente comemorative din Argeş”. Istoricul de artă dr. Oana Marinache face o scurtă prezentare a memorialisticii de război publicată recent de principalele edituri de anvergură naţională, precum şi mărturiile consemnate în publicaţiile Editurii Istoria Artei.

* De la aceeaşi oră 18:30, la Gallery Cafe are loc lansarea Centrului de Consultanţă Istorică, în cadrul căreia, cercetătorii acestuia vor discuta despre diferenţele dintre istoria oficială şi consultanţa istorică, ce înseamnă realizarea şi documentarea unei investigaţii istorice, proces, film sau roman, dar şi despre metodele şi sursele consultanţei istorice.

* La Institutul Balassi, de la ora 19:00 începe un Salon literar cu Szőcs Petra, poetă şi regizoare de film originară din Cluj ce are ca partener de discuţie pe Serestély Zalán.

AO Open 2025, ziua a șasea: Novak Djokovic, la cel mai bun meci de la această ediție, Carlos Alcaraz pierde primul set din turneu, iar liderul mondial de pe tabloul feminin este de neoprit
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 23:43

AO Open 2025, ziua a șasea: Novak Djokovic, la cel mai bun meci de la această ediție, Carlos Alcaraz pierde primul set din turneu, iar liderul mondial de pe tabloul feminin este de neoprit

Cronologic prezentate evenimentele din ziua cu numărul șase de la ediția din acest început de an de la Australian Open, tabloul feminin a fost...

AO Open 2025, ziua a șasea: Novak Djokovic, la cel mai bun meci de la această ediție, Carlos Alcaraz pierde primul set din turneu, iar liderul mondial de pe tabloul feminin este de neoprit
Revenirea în Superligă nu a fost de „bun augur” pentru campioana României: FCSB, remiză „chinuită” cu FC Hermannstadt pe un stadion aproape gol la primul meci oficial din anul 2025. Juri Cisotti, debut oscilant în tricoul clubului din Capitală
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 21:58

Revenirea în Superligă nu a fost de „bun augur” pentru campioana României: FCSB, remiză „chinuită” cu FC Hermannstadt pe un stadion aproape gol la primul meci oficial din anul 2025. Juri Cisotti, debut oscilant în tricoul clubului din Capitală

Campioana României, FCSB, a revenit în Superligă într-un meci programat să se dispute pe „Arena Națională”, împotriva celor de la FC...

Revenirea în Superligă nu a fost de „bun augur” pentru campioana României: FCSB, remiză „chinuită” cu FC Hermannstadt pe un stadion aproape gol la primul meci oficial din anul 2025. Juri Cisotti, debut oscilant în tricoul clubului din Capitală
Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 19:29

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Producția ”Bird” este o dramă cu James Nelson-Joyce, Barry Keoghan, Jasmine Jobson si Franz Rogowski. Bailey are 12 ani şi locuiește ilegal...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:54

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

„Constructorul român a avansat cu lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură de pe acest lot, construită într-o arie...

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:14

Vremea se va menține caldă și frumoasă

La noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade. Mâine, vremea se...

Vremea se va menține caldă și frumoasă
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:00

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut

Totodată, anul trecut, compania a avizat alte 70.000 de locuri de parcare, anunţă primarul Capitalei, Nicuşor Dan. „În 2024, CMPB a...

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 17:38

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze

„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această...

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:46

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO

Cealaltă jumătate Morandi, artistul și producătorul Marius Moga, a vorbit într-o scurtă intervenție telefonică despre planurile din anul...

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO