Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 20 octombrie
Articol de , 20 octombrie 2017, 16:39
CINEMA
* Programul Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” de astăzi.
˟ La Cinema Elvira Popescu sunt proiectate dramele:
– de la ora 17:00, „A Gentle Creature” de Sergei Loznitsa ce prezintă povestea unei călătorii pline de obstacole, umilinţă şi violenţă pe care o femeie o face către închisoarea unde este închis soţul ei, aflată într-o zonă îndepărtată din Rusia;
– de la ora 20:15, „Western” de Valeska Grisebach în care instalarea pe un mic şantier la graniţa Bulgariei cu Grecia, într-un loc necunoscut lor, a unor muncitori germani le trezeşte bărbaţilor gustul pentru aventură, în timp ce satul din apropiere îi provoacă să se confrunte cu propriile prejudecăţi şi cu neîncrederea, din cauza limbii şi a diferenţelor culturale.
˟ La CinemaPRO rulează:
– de la ora 17:45, „How to Talk to Girls at Parties”, comedie dramatică de John Cameron Mitchell despre naşterea punk-ului, exuberanţa primei iubiri şi despre cel mai mare mister al universului dintre toate exprimat chiar de titlul filmului;
– de la ora 20:15, „Happy End”, dramă realizată de Michael Haneke ce surprinde un instantaneu din viaţa unei familii burgheze Europene care poate fi rezumat în citatul: „Împrejurul nostru, lumea, noi, în mijlocul ei, orbi”.
˟ La Cinemateca Eforie se reiau două drame:
– de la ora 18:15, „L’Amant double / Amant dublu” de François Ozon, în care Marine Vacth interpretează pe o tânără cam instabilă şi depresivă care se îndrăgosteşte de psihoterapeutul ei, jucat de Jérémie Renier, se căsătoresc însă descoperă că partenerul îi ascunde ceva;
– de la ora 20:45, „Rodin” de Jacques Doillon, ce surprinde viaţa celebrului sculptor francez, interpretat de Vincent Lindon, de la vârsta de 40 de ani când primeşte prima sa comandă din partea Statului, până la 60 de ani, când este recunoscut drept cel mai renumit sculptor după Michelangelo.
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt proiectate:
– de la ora 18:45, patru scurtmetraje româneşti, tot atâtea drame: „Petrecere privată” de Octav Chelaru, „Paştele Gâştelor” de Luca Marius, „Emigranţii” de Andra Salaoru şi „Cumulonimbus” de Ioana Mischie;
– de la ora 20:30, „Aniversarea”, dramă realizată de Dan Chişu cu regretatul Mircea Albulescu în rolul Radu Maligan, la a cărui a 94-a aniversare se adună familia şi foştii colegi, situaţia complicându-se atunci când jumătate dintre oaspeţi încearcă să îl convingă pe Radu să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe cineva să acţioneze contra voinţei sale.
* Săptămâna Filmului Coreean se încheie la Grand Cinema & More din Băneasa, cu proiecţia de la 19:00 a dramei „Imperiul Umbrelor”, realizată de Jee-woon Kim, în care un căpitan coreean din forţele de poliţie japoneze, primeşte misiunea de a elimina membrii mişcării de rezistenţă care lupta pentru independenţa Coreei. Astfel, el intră în contact cu Kim Woo-jin, lider al rezistenţei. Deşi îşi cunosc reciproc adevăratele intenţii, cei doi bărbaţi devin apropiaţi pe măsură ce îşi ascund planurile.
* Festivalul de Film Evreiesc Bucureşti are azi în program doar două documentare proiectate la Sinagoga Mare astfel:
– de la ora 17:00, „Şi lespezile vorbesc. Cimitirele evreieşti din Bucovina” realizat de Fundaţia Art Promo, cu sprijinul Guvernului României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, regia şi imaginea fiind semnate de Florin Costache;
– de la ora 18:00, scurtmetrajul „Mărturii scrijelite în piatră”, o producţie a Municipiului Alba Iulia ce descrie patrimoniul cultural şi arhitectural evreiesc, reprezentat prin sinagoga şi cimitirul din centrul oraşului.
* Festivalul Love Is In The Art, ce se desfăşoară în acest week-end în Bucureşti, are şi proiecţii de film în program, ce au loc în J’ai Bistrot. Deseară, de la ora 19:00 puteţi viziona acolo documentarul „Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu, ce vorbeşte despre o lume care dispare – oraşul minier din Valea Jiului – şi despre un artist, Ion Barbu, care se încăpăţânează s-o menţină vie.
MUZICĂ
* Orchestra Naţională Radio, susţine concertul săptămânal, de la ora 19:00, la Sala Radio, dirijat de Andrei Feher, având ca solişti pe: Ion Raţiu, Nicolae Dosa, Vlad Buzdugan şi Cristian Borcan. Seara debutează cu uvertura operei „Genoveva” de R. Schumann, urmată de o altă lucrare a compozitorului german: Piesa de concert pentru patru corni şi orchestră. Programul se încheie cu Simfonia nr. 3 în fa major de J. Brahms, celebră mai ales pentru partea a III-a, Poco allegretto, inclusă în coloana sonoră a filmului „Vă place Brahms? / Goodbye Again”, realizat în 1961.
* Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine al doilea concert al săptămânii, de la ora 19:00 la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Christian Badea. În program: Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven – solist Eduard Stan şi Simfonia nr. 5 de Piotr Ilici Ceaikovski.
* A doua ediţie a festivalului Rites of the Black Mass continuă în Quantic Club. Accesul se face astăzi de la ora 15:30, iar de la ora 16:30 susţin concerte: Further Vortex, Bode Preto, Spinecrusher, Author, Au Dessus, Fides Inversa, Blaze of Perdition, Mortuary Drape şi Taake.
* Ambra cântă muzică fado, de la ora 19:30 în Joie de Vivre.
* Bernhoft & The Fashion Bruises susţin un concert la Fratelli Studios, începând cu ora 20:00.
* Love Is In The Art Festival prezintă două concerte:
– de la ora 20:30 în Clubul Ţăranului, unul acustic al trupei Urma;
– de la ora 21:00, cel susţinut de Feli în Club alllive.
* Douglas Dare din Marea Britanie şi Temple Invisible electronic rock duo, format din Irina Bucescu şi Costas Ivanov cântă de la ora 21:00 în Control Club. După concert, Groove şi Portocale – 1 Yr Anniversary cu: Abstraxion /Id!r / Dilettante / Nek.
* Special Guest Orchestra se intitulează proiectul ce este inaugurat deseară, de la ora 22:30 în The Temple Social Pub din bulevardul Mărăşeşti, nr. 71-73.
* Viorica & Ioniţă cântă împreună cu Taraful din Clejani, de la ora 23:15 în Berăria H.
SPECTACOLE
* Librăria Cărtureşti – Verona găzduieşte, de la ora 17:00, audiţia-atelier a spectacolului radiofonic „Alunecând într-o prună”, de Sânziana Popescu în regia artistică a lui Mircea Albulescu, prezentată în colaborare cu Teatrul Naţional Radiofonic.
* La Opera Naţională Bucureşti, de la ora 18:30 începe o reprezentaţie cu baletul „Giselle” de Adolphe Charles Adam în regia şi adaptarea coregrafică a lui Mihai Babuşka, cu: Cristina Dijmaru, Ovidiu Matei – Iancu, Vlad Toader, Mihaela Soare, Gabriela Popovici, Lorena Negrea.
* În cadrul Love Is In The Art Festival:
– tot de la ora 18:30, la Sala UnderGrant a Operei Comice pentru Copii, are loc avanpremiera spectacolului de balet „Mirandolina”:
– de la ora 20:00, la Sala Teatrelii a Creart, începe o serată interactivă de tango argentinian intitulată „Milonga – The Art of Embraces”.
* La Sala Omnia a Centrului Naţional al Dansului, de la ora 19:00 are loc a doua reprezentaţie cu premiera „We Are All Lichens” concepută de Mihai Mihalcea, alias Farid Fairuz, ce propune depăşirea graniţelor care ne fragmentează percepţia, spre crearea unui nou imaginar, fără necesitatea unui corespondent în realitatea imediată. Performeri: Maria Baroncea, Mădălina Dan, Andreea David, Rui Catalo şi Farid Fairuz.
* De la ora 19:00 la Centrul de Teatru Educaţional Replika are loc spectacolul „Copii răi” scris de Mihaela Michailov şi jucat de Katia Pascariu, despre sistemul de educaţie din România, despre formele de violenţă care transformă o pedeapsă aparent banală într‑o ameninţare colectivă, despre relaţiile de putere copii‑profesori‑părinţi.
EXPOZIŢII
* Love is in the Art Festival are în program şi expoziţia Foto semnată de Andreea Retinschi ce se deschide astăzi, de la ora 17:00 la mezaninul Palatului Universul şi în cadrul căreia, de la ora 21:00 este proiectat filmul „Breaking News” de Iulia Rugină.
* Expoziţia principală a festivalului Bucharest Art Week este vernisată azi, de la ora 19:00 la parterul Palatului Ştirbei, unde paote fi vizionată până pe 27 octombrie. Expun artiştii: Humam Alsalim, Fadi Alhamwi, Nizar Ali Badr, Angela Bontaș, Liviu Coman, Mugur Grosu, Cristina Iacob, Manhal Issa, Yaser Safi, Khaled Youssef.
* O discuţie informală despre nevoile şi oportunităţile actuale ale clădirilor de patrimoniu „Teatre şi cinematografe scoase din circuitul public” are loc de la ora 19:00, la Casa Ordinului Arhitecţilor din România cu ocazia lansării booklet-ului „Capitol 2017” şi o noii ediţii a expoziţiei itinerante Cinema / Teatrul de vară „Capitol”.
CONFERINŢE, ÎNTÂLNIRI
* WACOM prezintă: „De unde vin ideile?” un workshop gratuit de benzi desenate susţinut de Toma Alexandru, de la ora 17:00 la Point Cultural Hub din strada General Eremia Grigorescu nr. 10.
* Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită, începând cu ora 18.00, la un eveniment dedicat memoriei scriitorului Marius Robescu. La întâlnire participă: scriitorii Constantin Abăluţă, Gabriela AdameŞteanu, Dan Cristea, Gabriel Dimisianu, Ioana Ieronim şi Nicolae Prelipceanu, care vor dezvălui amintirile pe care le poartă cu ei şi ne vor ajuta la (re)descoperirea literaturii lui Marius Robescu. Invitatul special al serii este actorul George Mihăiţă, care va citi o selecţie de poeme ale scriitorului, publicate în antologiile editate de-a lungul timpului.
* În cadrul evenimentului Inverted House la Bucureşti arhitectului Raphael Zuber susţine o conferinţă în Grădina Verona (strada Pictor Arthur Verona 15), începând cu ora 18.30.
* Stefano Raimondi, curator şef la GAMeC – Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea di Bergamo, ţine un artist talk, de la ora 19:30 la Salonul de proiecte, din Palatul Universul.