Sesiunea plenară de la Strasbourg: 23-26 octombrie 2017
Articol de Sabina Lapadatescu, 23 octombrie 2017, 14:27
Summitul UE şi viitorul Europei
Preşedintele Consiliului Donald Tusk va discuta cu deputații rezultatele reuniunii liderilor europeni din 19-20 octombrie consacrată migrației şi azilului, apărării, precum şi stadiul negocierilor Brexit.
Președintele Tusk îi va informa de asemenea pe deputații europeni despre primele reacții şi deliberări ale șefilor de stat şi de guvern cu privire la diferite scenarii referitoare la viitorul Europei.
Dezbatere: miercuri, 25 octombrie
Procedură: declaraţii ale Consiliului şi ale Comisiei
Dezbatere privind libertatea presei după asasinarea jurnalistei malteze
Grupurile politice vor discuta libertatea presei și protecția jurnaliștilor după asasinarea brutală a jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, cunoscută pentru preocuparea ei față de cazul Panama papers, corupție, trafic de droguri.
Familia doamnei Caruana Galizia a fost invitată să participe la dezbaterea de marți după-amiază, care va fi precedată de un moment de reculegere, la prânz, înainte de voturi.
Dezbatere: marți, 24 octombrie
Procedură: declarațiile Consiliului și Comisiei fără rezoluție
Protejarea investitorilor și a economiei UE de pachete de împrumut nefavorabile
Pachetele de împrumut trebuie să devină mai simple și mai transparente înainte de a putea fi vândute investitorilor, se arată în propunerea legislativă supusă la vot joi.
Conform noilor reguli, potențialii investitori în pachete care combină împrumuturi individuale cu alte produse (cum ar fi ipoteci, credite de consum sau contracte de leasing) pentru a forma împreună valori mobiliare comercializabile – un proces cunoscut drept securitizare – trebuie informați corect înainte despre calitatea acelor valori.
Securitizarea este o sursă importantă de finanțare care le permite băncilor să împrumute mai mult economiei reale. Dar pachetele de securitizare trebuie să fie ”simple, transparente și standardizate” pentru a preveni revânzarea unor împrumuturi nefavorabile care să ducă la o criză financiară și să revitalizeze consecințele crizei din 2008 din SUA.
Pentru a descuraja hazardul moral, conform noilor reguli, instituțiile financiare vor fi obligate să păstreze un interes în orice pachet de valori pe care îl vând.
Mai mult, re-securitizarea – punerea într-un pachet a unor valori care fac parte la rândul lor din niște pachete – va fi interzisă.
Dezbatere: miercuri, 25 octombrie
Vot: joi, 6 octombrie
Procedură: procedura legislativă ordinară (codecizie), acord la prima lectură
Întărirea verificărilor de securitate la granițele Europei
Miercuri deputații vor dezbate și vota un sistem electronic comun pentru verificări mai rapode la granițele externe ale zonei Schengen și pentru înregistrarea tuturor călătorilor non-UE.
Noul sistem Entry/Exit (EES) va înregistra informații (cum ar fi nume, amprente, imagini faciale, date, locuri) privind intrarea, ieșirea sau respingerea cererii de intrare pentru cetățenii non-UE, atât pentru cei care au nevoie de o viză, cât și pentru cei exceptați care traversează granițele externe ale zonei Schengen.
EES va facilita verificarea respectării duratelor autorizate de ședere de scurtă durată – 90 de zile într-un interval de 180.
Sistemul va înlocui ștampilarea pașapoartelor și va accelera trecerea frontierelor, simplificând identificarea celor care depășesc perioada autorizată sau fraudele cu documente sau de identitate. Datele privind persoanele cărora li se refuză accesul vor fi păstrate trei ani pentru a preveni intrarea lor prin alt punct de frontieră.
Parlamentul va vota un acord încheiat informal cu Consiliul la 30 iunie.
Dezbatere: miercuri, 25 octombrie
Vot: miercuri, 25 octombrie
Procedură: procedura legislativă ordinară (codecizie)
Lucrătorii detașați: PE este pregătit să negocieze cu statele membre
Parlamentul va fi pregătit să înceapă cu guvernele UE negocierile privind legislația revizuită a lucrătorilor detașați, întrucât este probabil că deputații vor aproba în plen mandatul de negociere.
Reforma regulilor va asigura o mai bună protecție a muncitorilor detașați și o competiție corectă pentru companii. Propunerea de mandat de negociere a PE care va fi prezentată în plen de comisia pentru muncă și afaceri sociale se bazează pe principiul că aceeași muncă în același loc trebuie remunerată în același mod.
Principalele modificări cuprind remunerarea muncitorilor detașați, durata detașării, acordurile colective și lucrătorii din agențiile temporare.
Dacă nu există obiecții în plen săptămâna viitoare, Parlamentul poate începe negocierile cu Consiliul, care urmează să își adopte poziția.
Quick Facts:
Un lucrător detașat este un angajat trimis de angajatorul său să desfășoare un serviciu în alt stat membru UE, pentru o perioadă limitată de timp. În 2015 erau 2,05 milioane de muncitori detașați în UE.
Polonia, Germania, Franța trimit cei mai mulți muncitori detașați, în timp ce Germania, Franța și Belgia primesc cel mai mare număr.
Procedură: procedura legislativă ordinară (codecizie)
Președintele Parlamentul European va anunța câștigătorul premiului Saharov 2017
Câștigătorul premiului Saharov 2017 va fi decis de președintele Parlamentului European Antonio Tajani și de liderii grupurilor politice și va fi anunțat de președintele Tajani joi, în sesiunea plenară.
În reuniunea conferinței președinților de joi, președintele Tajani și liderii grupurilor politice vor selecta câștigătorul 2017 dintre cei trei finaliști de pe lista scurtă:
The winner of the 2017 Sakharov Prize will be decided by European Parliament President Antonio Tajani and political group leaders and announced by Mr Tajani in plenary session
on Thursday.
- Apărătoarea drepturilor omului din Guatemala Aura Lolita Chavez Ixcaquic,
- Opoziția democractică din Venezuela,
- Jurnalistul suedezo-eritreean Dawit Isaak.
Președintele Tajani va anunța finalistul în sesiunea plenară, la prânz.
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit în onoarea fizicianului și dizidentului politic sovietic Andrei Saharov, se acordă în fiecare an de către Parlamentul European. A
fost creat în 1988 pentru a onora persoanele și organizațiile care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Anul trecut laureatele premiului au fost Nadia Murad și Lamiya Aji
Bashar.
PE va cere eliminarea treptată a glifosatului, cu interzicere totală de la finalul 2020
Deputații vor interzicerea totală a ierbicidelor pe bază de glifosat începând cu decembrie 2020, precum și restricții imediate ale utilizării acestei substanțe.
Propunerea legislativă supusă la vot marți se opune propunerii Comisiei Europene de a reînnoi pentru 10 ani licența ierbicidului controversat, așa cum au cerut unele state membre. Deputații spun că UE ar trebui să elaboreze un plan de eliminare graduală a substanței, începând cu interzicerea totală a utilizării în gospodării și în ferme atunci când există alternative biologice care funcționează pentru eliminarea buruienilor (”sisteme integrate de gestionare”).
Glifosatul ar trebui interzis complet în UE începând cu 15 decembrie 2020, cu etapele necesare intermediare, se arată în textul propus.
Procedură: rezoluție nelegislativă
Încurajarea utilizării fertilizanților organici și siguri în UE
Fertilizanții inovatori produși din materiale organice și reciclate ar putea să fie vânduți mai ușor în UE, conform noii legislații dezbătute luni și supuse la vot marți.
Deputații cer și limite pentru metale grele, cum ar fi cadmium, în fertilizatorii din fosfați pentru a reduce riscurile de sănătate și mediu.
Noile reguli vor promova utilizarea mai multor materiale reciclate pentru a produce fertilizatori, ajutând la dezvoltarea economiei circulare, reducând totodată dependența de nutrienți importați din terțe state. Fermierii și consumatorii ar avea mai multe opțiuni, iar inovația ecologică ar fi stimulată dacă fertilizatorii inovatori, organici ar putea fi vânduți mai
ușor în UE.
Limitarea cadmium
Cadmium, un metal greu care se găsește mai ales în fertilizatorii care conțin fosfat mineral, reprezintă un risc pentru sănătatea umană și animală, precum și pentru mediu, având în vedere că se acumulează în mediu și intră în lanțul alimentar. Limitele de cadmium vor scădea de la 60mg/kg la 40mg/kg după trei ani și la 20 mg/kg după nouă ani, propun deputații, în loc de 12 ani cum fusese propuse de Comisie.
După votul din plen, noua legislație trebuie negociată cu Consiliul de Miniștri pentru a se ajunge la un acord.
Dezbatere: luni, 23 octombrie
Vot: marți, 24 octombrie
Procedură: codecizie (procedură legislativă ordinară), prima lectură
Abuzul și hărțuirea sexuale în UE
Ca urmare a scandalului de la Hollywood privind hărțuirea sexuală sistematizată din industria filmului și campania globală #MeToo a femeilor care au povestit abuzurile cu care s-au confruntat, deputații vor discuta despre hărțuirea sexuală în UE, într-o dezbatere de marți seara.
Deputații vor întreba Comisia despre măsurile luate în UE pentru a preveni violența sexuală și a sprijini victimele.
Comisia parlamentară pentru drepturile femeilor a organizat o audiere publică în iunie 2017 pe tema măsurilor de prevenție și combatere a hărțuirii sexuale la locul de muncă, în locurile publice și în viața politică din UE.
Rezultatul audierii va contribui la o rezoluție nelegislativă ce va fi adoptată de plen înainte de sfârșitul mandatului.
Deputații ar putea să folosească acest prilej pentru a cere tuturor statelor membre să ratifice urgent și să implementeze Convenția de la Istanbul.
Dezbatere: marţi, 24 octombrie
Procedură: declaraţie a Comisiei (cu rezoluţie)
Anti-gipsism – combaterea discriminării romilor în UE
Statele membre și UE nu asigură drepturi egale pentru romi. Deputații vor dezbate luni modalități de eliminare a acestei discriminări. Marți ei vor adopta o rezoluție cu măsuri concrete care pot fi luate la nivel național și european.
Propunerea de raport a fost redactată de Soraya Post (S&D, SE) și de comisia pentru libertăți civile. Cei 10-12 milioane de romi care trăiesc în UE în momentul de față suferă de un anti-gipsism persistent și structural ”la toate nivelele societății europene, în întreaga Europă, zi de zi”, se arată în text.
Dezbatere: marţi, 24 octombrie
Vot: miercuri, 25 octombrie
Procedură: rezoluţie nelegislativă
Alte puncte pe ordinea de zi
- Programul de lucru al Comisiei pe 2018, declaraţie a Comisiei, marţi, 24 octombrie
- Infracțiunile și sancțiunile aplicabile în domeniul traficului ilicit de droguri, raport Teresa Jiménez-Becerril Barrio, marţi, 24 octombrie
- Mecanismele de răspuns la incendiile forestiere din nordul Spaniei și din Portugalia, declaraţii ale Consiliului şi Comisiei, miercuri, 25 octombrie
- Dezbatere comună – Comerțul cu Australia și Noua Zeelandă, miercuri, 25 octombrie
– Mandatul de negociere pentru negocierile comerciale cu Australia, raport Daniel Caspary
– Mandatul de negociere pentru negocierile comerciale cu Noua Zeelandă, raport Daniel Caspary - Politicile economice ale zonei euro, raport Gunnar Hökmark, joi, 26 octombrie
- Bugetul general al Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2018 – toate secțiunile, raport Siegfried Mureşan, Richard Ashworth, miercuri, 25 octombrie
- Document de dezbatere privind viitorul finanțelor UE până în 2025, propuneri de rezoluţie, marţi, 24 octombrie
- Măsuri legitime de protejare a avertizorilor de integritate care acționează în interesul public, raport Virginie Rozière, marţi, 24 octombrie
- Protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni, raport Marita Ulvskog, miercuri, 25 octombrie
- Politicile de garantare a venitului minim ca instrument de combatere a sărăciei, raport Laura Agea, joi, 26 octombrie
- Lupta împotriva imigrației ilegale și a introducerii ilegale de persoane în zona Mării Mediterane, dezbatere tematică, miercuri, 25 octombrie
- Alegerea unui vicepreședinte al Parlamentului European, vot, joi, 26 octombrie
- Controlul cheltuielilor și monitorizarea raportului cost-eficacitate al sistemelor referitoare la Garanția pentru tineret a UE, raport Derek Vaughan
- Politicile economice ale zonei euro, raport Gunnar Hökmark, marţi, 24 octombrie
- Punerea în aplicare a Directivei privind răspunderea pentru mediul înconjurător, raport Laura Ferrara, joi, 26 octombrie
- Politica comună în domeniul pescuitului: punerea în aplicare a obligației de debarcare, raport Alain Cadec, marţi, 24 ocotmbrie