Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 26 octombrie
Articol de , 26 octombrie 2017, 14:47
CINEMA
* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00 are loc Gala de deschidere a Festivalului Filmului Rus ce include proiecţia celei mai recente realizări a lui Karen Şahnazarov, „Anna Karenina – Povestea lui Vronski”, marcând aniversarea celor 65 de ani ai acestui regizor şi director al Studioului Mosfilm, care va fi prezent la eveniment. Din distribuţia acestei drame fac parte: Elizaveta Boiarskaia, Maxim Matveev, Vitali Kişcenko, Kirill Grebenşcikov.
* Cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea primului cineclub de amatori din ţară, Stud-Film de pe lângă Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, azi, de la ora 19:00, la Cinemateca Union are loc lansarea platformei online www.cineama.ro , o colecţie unică de scurtmetraje digitizate de pe suportul de peliculă de 16 mm, pe care au fost realizate în perioada 1957-1989: documentare (etnografice, agricole, reportaje sportive, de protecţia muncii), filme de ficţiune şi de animaţie. Lansarea este însoţită de discuţii şi proiecţii, alături de antropologul Bogdan Iancu şi directorul cineclubului Stud-Film timp de peste 30 de ani, Emilian Urse. Printre alte creaţii ale cineamatorilor, vor fi proiectate şi discutate materiale inedite filmate în Coreea de Nord în anul 1989, cu ocazia participării Republicii Socialiste România la Festivalul Studenţesc din Phenian. Din delegaţia ţării au făcut parte atunci Adrian Năstase, Mugur Isărescu, Loredana Groza, Silvia Dumitrescu şi formaţia Compact, întâmpinaţi de liderul Kim Ir-sen. În cadrul evenimentului este vernisată şi expoziţia foto Aniversarea Stud-Film.
* Seria de proiecţii dedicate în cadrul programului „Joia de Film” Lunii Literaturii Europene se încheie cu „Violette” dramă biografică realizată de cineastul francez Martin Provost, având în distribuţie pe Emmanuelle Devos şi Sandrine Kiberlain, prezentată de la ora 19:00 la Spaţiul Public European. Violette Leduc o întâlneşte pe Simone de Beauvoir în Saint-Germaindes-Prés-ul postbelic. O relaţie intensă de o viaţă se dezvoltă între cele două autoare, bazată pe căutarea lui Violette de a se elibera prin scris şi pe convingerea lui Simone că are în mână destinul unei scriitoare extraordinare.
* Documentarul „Avicii True Stories” este difuzat la Happy Cinema, începând cu ora 20:00. Un portret intim realizat de Levan Tsikurishvili ce urmăreşte viaţa DJ-ului superstar, de la debut, până la ascensiunea lui în top la nivel mondial. Sunt urmărite şi luptele ulterioare cu sănătatea sa fizică şi psihică – un subiect despre care nu se vorbeşte prea des în lumea petrecerilor cu muzică electronică.
* De azi la Cinema Elvira Popescu se desfăşoară Zilele Filmului Irlandez 9, de la ora 20:30 rulând scurtmetrajul „The Great Fall / Marea cădere” ce spune povestea unei tânere şi emoţionate picături de ploaie îngrozită de prima sa cădere pe pământ, urmat de drama romantică „Brooklyn” bazată pe romanul best-seller omonim şi regizată de John Crowley, o poveste minunată despre iubire şi găsirea drumului spre casă în care actriţa nominalizată la Oscar, Saoirse Ronan străluceşte pe ecran jucând rolul lui Eilis Lacey, o tânără imigrantă de origine irlandeză ajunsă în Brooklyn-ul anilor ’50, atrasă de promisiunile Americii. Dorul de casă se diminuează pe măsură ce se aruncă în mrejele iubirii. Dar curând, trecutul ei îi umbreşte noua viaţă, iar Eilis trebuie să aleagă între două ţări şi, implicit, între sentimentele legate de acestea.
MUZICĂ
* În cadrul seriei de evenimente „Luna Enescu la ICR”, de la ora 18.00, în aula Muzeului Naţional George Enescu, are loc lansarea volumului „George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini – vol. 2”, album semnat de Viorel Cosma prezentat de muzicologul Mihai Cosma. Volumul cuprinde ultimele două etape din viaţa compozitorului, maturitatea (1920 – 1946) şi senectutea (1946 – 1955). Lansarea este completată de un recital cameral susţinut de: Gabriel Croitoru, care cântă pe vioara Guarnieri del Gesù – „Catedrala”, ce i-a aparţinut lui George Enescu, Marin Cazacu – violoncel şi Iulian Ochescu– pian. În program lucrări de George Enescu, Constantin Dimitrescu, Paul Constantinescu şi Béla Bartók.
* Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine primul concert al săptămânii astă seară, de la ora 19:00 la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program: Uvertura 1812 şi Concertul pentru vioară şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski – solist Svetlin Rusev, Preludiu şi fugă de Constantin Silvestri şi „Till Eulenspiegel” de Richard Strauss.
* Maestrul Grigore Leşe, acompaniat de Maria Chifu (fagot), Olga Podobinschi (pian) şi Mihaela Pletea (soprană), susţine un concert la Sala Dalles, începând cu ora 19:00.
* Tot de la ora 19:00, la Institutul Balassi are loc recitalul dat de soprana japoneză Sakamoto Mayumi, acompaniată la pian de Grossmann Péter. În program lucrări compuse de: Franz Schubert, Robert Schumann, Richard Strauss, Claude Debussy, Erkel Ferenc.
* De la ora 20:00, Mihai Mărgineanu dă concert la CinemaPRO.
* Ţapinarii îşi lansează single-ul „Copilărie” în cadrul unei concert susţinut în Quantic Club, de la ora 21:00.
* De la ora 22:30, BestMusic Live Concerts vă invită în Hard Rock Cafe pentru un nou show incendiar cu SMILEY!
* Skeptical (Exit / Soul:R / Metalheadz – UK), Kukilla (Astronaut Kru Sound System) şi Toben (Conspired Within Music / Freenetik Kru) sunt cei care asigură muzica în Expirat Club – Halele Carol, începând cu ora 23:00.
SPECTACOL
La Teatrul Apollo 111, din Palatul Universul, de la ora 20:00 are loc o reprezentaţie cu spectacolul „Psycho”, premiat pentru Cea Mai Bună Regie (Iris Spiridon) şi Cea Mai Bună Scenografie (Bianca şi Sabina Veşteman) la Festivalul Undercloud 2017. Este un tribut adus lui Alfred Hitchcock şi unui personaj unic în literatura şi filmul american jucat pe scenă de Istvan Teglaş.
EXPOZIŢII
* Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional găzduieşte expoziţia „Made in CZ / Found in RO”, organizată de Centrul Ceh cu prilejul sărbătorii naţionale a Republicii Cehe (28 octombrie). Deschiderea are loc azi, de la ora 17:00, iar obiectele de design cehoslovac produse în ultimii 100 de ani care au fost importate în România de-a lungul timpului pe care le cuprinde expoziţia pot fi vizionate până în data de 15 decembrie.
* O expoziţie semnată de Cătălin Hrimiuc este vernisată de la ora 18:00, la Galeria de Artă Senso, din bulevardul Unirii nr. 15, unde poate fi vizitată până pe 26 noiembrie.
CARTE
* De la ora 15:30, la Muzeul Naţional Cotroceni are loc lansarea volumului colectiv „Dobrogea culturală între Constanţa şi Balcic – Istorie, patrimoniu, peisaj”.
* Green Hours găzduieşte, de la ora 19:00, lansarea volumului de poezie „Turneul celor cinci naţiuni”, de Andrei Zbîrnea. Evenimentul, moderat de Iulia Militaru, îi are ca invitaţi speciali pe Simona Popescu, Cristi Petre (Eurosport) şi Alina Purcaru.
CONFERINŢE
* Prof. univ. Leonida Moise susţine expunerea cu tema „Importanţa, semnificaţia şi necesitatea studiilor de Diplomaţie Culturală”, de la ora 17:15, la Sala Cinema a Palatului Cercului Militar Naţional, în cadrul programului „Interferenţe culturale 2017 – 2018”.
* O nouă ediţie a „Conferinţelor de la Şosea” începe de la ora 18:00, în Clubul Ţăranului, unde sociologul Ciprian Voicilă abordează tema „Biografii fără domiciliu” – adică despre oamenii străzii – însoţită de fotografii, şi urmată de materiale video realizate de Asociaţia Vira.
* Adrian Şonka prezintă, de la ora 18:30, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti o nouă expoziţie permanentă „Descoperim împreună Universul: Expoziţie de Astronomie”, inaugurată în luna septembrie 2017 la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.